<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A veszélynek, a károkozásnak, a bajnak, ezer arca van. De mitől lehet veszélyes egy világmárka, egy gigantikus multi, vagy egy zseniális feltaláló által garázscégből felépített informatikai óriás?

A befolyása, a tudása, a hatalma, azaz a pénz miatt, amit a menedzsment felhalmozott? Amellyel akár elnökválasztásokat is befolyásol? Vagy, mert veszélyes, káros anyagokat bocsát ki évtizedek óta? Netán mert túlzott mértékben befolyásolja a világ energiaszükségletét?

A jövőnk múlik rajtuk

Ez is, az is. A világ 50 legveszélyesebb vállalata című könyv – Jukka-Pekka Haeste és Hannu Sokala finn újságírók munkája – rendkívül bátor vállalkozás. Nem tudom, hány pert akasztottak a nyakukba a világ legbefolyásosabb cégei, de a kötet Magyarországon is megjelent, a Scolar gondozásában, Panka Erzsébet kiváló fordításában.

Csakhogy ma egy könyv elvész az itthoni hatalmas túlkínálatban, az érték elsüllyed a lektűrök ingoványos mocsarában, az áltudományos fércmunkák, a ki tudja hányadszor, egyébként fölöslegesen kiadott kötetek, pszichológiainak álcázott, agymosásos fércmunkák, és soha, senki által otthon nem lapozgatott, kifejezetten ajándékba szánt, reprezentatív művészeti albumok között.

Az sem talál rá könnyen a polcokon, aki általában érdeklődik a gazdaság iránt, mert ezeknek a cégeknek a működése, sikere, bukdácsolása már túllép a gazdasági szférán. A jövőnk a szerzők szerint nem a választásokon dől el, nem a kormányüléseken vagy a parlamentben, de még csak nem is a nemzetközi megállapodásokon, hanem az óriásvállalatok termékfejlesztő laboratóriumaiban és sarokszobáiban.

Megtudhatjuk, miért olyan hatalmas ezeknek a vállalatoknak a növekedési potenciálja, és miért olyan vonzók a befektetők számára, miközben veszélyeztetik a szabad választást, a magánéletet, a környezetet és a demokráciát. De lapozzunk is rögtön bele!

A Boeing és a biztonság

A 20. helyen a világ egyik legismertebb repülőgép gyártója, a Boeing áll. „Távol a piacgazdaságtól. Spórolt az új repülőgépek biztonságán.” mindkét állítás merész. A cég, amelynek sorsa érthető módon, nagyon szorosan fonódott össze a politikával, 2001. szeptember 11. után 40 ezer munkavállalót bocsátott el, mivel senki nem vásárolt repülőgépet.

A Boeing vállalata az amerikai kormánynál is erősebb a könyv szerint. Fotó: Depositphotos
A Boeing vállalata az amerikai kormánynál is erősebb a könyv szerint. Fotó: Depositphotos

Ugyanakkor egy másik kulcsmondat: 2004-ben a Boeing bevételeinek 60 százaléka a védelmi rendszerek értékesítéséből származott. A Boeing azonban megállapításuk szerint még az USA kormányánál is sokszor erősebb: a járvány miatt 60 milliárd dolláros segélycsomagra volt szükségük, mégis nemet mondtak minden olyna javaslatra, amelyben az állam résztulajdonossá vált volna a segélycsomagért cserébe.

Ami a közvetlen életveszélyt illeti: kiderült, hogy a 737-esek baleseteit az okozta, hogy az új Max modelljét a régi 737-esek törzsére építették, melyet számítógépes hibák is tetéztek. Mindez több száz ember halálát okozta.

Putyin meghosszabbított keze

Nézzük a legveszélyesebb tíz gigavállalatot: JP Morgan, Alibaba, Goldman Sachs, Gazprom, Deutsche Bank, Facebook, Amazon, Saudi Aramco, Tencent, Google.

A nevek között van, amit mindenki ismer, és olyan is, akit Magyarországon kevesen. A szerzők még 2021-ben írták a kötetet, tehát nem tudhatták, hogy a Gazprom léte és döntései válnak leginkább veszélyessé, sok ezer ember halálát okozva és az egész világot megrengetve. A cím - a „gázóriás Putyin meghosszabbított kezeként működik” – ma igazabb, mint bármikor.

Mitől lehet veszélyes egy bank? Ha például bedől, csődbe megy, és ezzel milliókat zsebel ki. De a helyzet soha nem ilyen egyszerű. A Deutsche Bank helyzetét elemezve a szerzőpáros visszanyúl egészen a náci korszakig, megkockáztatva Thomas K. McCraw amerikai történész megállapításainak idézését, miszerint egy vizsgálat megállapította, hogy „a bankban rendkívül nagy gazdasági hatalom koncentrálódott, és hogy támogatta a náci rezsim bűnös politikáját.” A bank sorsa a XXI. században – más módon persze - több szálon összefonódott Angela Merkellel.

Méregkeverők és korrumpálók

Néhány tömör megfogalmazás: a Coca Cola „világelső a szemetelésben”, Odebrecht: A korrumpálás nagymestere, Bayer: a felelősségteljes méregkeverő 1898 óta. A világ leghíresebb vállalatai egyben tehát a legveszélyesebbek is lennének? Érdekes böngészni a listát, a Walt Disney Companytól az LVMH-ig, az Apple-től a Huawei-ig és az IKEA-ig. Feltűnő a kínai cégek előre lépése e téren is, erre utal az egyik fejezetcím: Kína a jövő szuperhatalma? – és lehet, hogy a kérdőjel hamarosan el is tűnik…

Van, amikor a kockázat nem érinti közvetlenül a magyar olvasót – de hát ez ma már ritka, mint a fehér holló, hiszen a világ legnagyobb online áruházai és közösségi oldalai révén a globalizáció soha nem volt akkora mérvű, mint ma, nem beszélve az energiaháborúról.

A két finn író óriási munkával böngészett végig sokezer újságcikket, történelmi tanulmányt, titkos szerződést, ahhoz, hogy megírhassák a könyvet és rávezessenek bennünket, olvasókat, arra, hogy kik irányítják ma a világot.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Úgy veszik a kínaiak a Ferrarikat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:18
A Ferrari NV olasz sportautó-gyártó tavalyi adózott eredménye 939 millió euró lett, 13 százalékkal magasabb a 2021. évinél.
Vállalat Megnyílt a Mol első lengyelországi benzinkútja
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 13:56
A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása – közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG