<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Az Oroszországban több mint 20 éve működő svéd lakberendezési óriás távozását az ottani fogyasztók súlyos veszteségként élik meg, ugyanakkor az orosz bútorpiacnak lehet, hogy ezzel jót tesznek, mert nő a forgalmuk, miközben előbb-utóbb kénytelenek igazodni a svéd áruházlánc szabványaihoz, fogyasztóvédelmi gyakorlatához.

A vásárlók nagyon sajnálják

Annak persze nincs akadálya, hogy a márka hűséges rajongói online rendeljenek termékeket, más országokból. De a kereslet egy része nyilvánvalóan az orosz versenytársakhoz száll át, akik elkezdték bővíteni a választékot, és új eladási formákat vezetnek be.

A cég még márciusban jelentette be oroszországi és fehér-oroszországi üzleti tevékenységének felfüggesztését, pár nappal a háború kitörése után. Augusztus közepén az IKEA közölte, hogy eladja orosz gyártó üzemeit. A 17 oroszországi áruház tevékenysége, valamint egyes áruk importja és exportja, e két érintett országba, továbbra is „szünetel.”

.A Webbankir szeptemberi felmérése szerint a világmárkák közül az IKEA bezárását sajnálják leginkább az orosz fogyasztók - többen, mint a Coca-Cola és az Apple kivonulását.

Nem lesz új Jokkmokk asztal az oroszoknak - de lesz helyette más? Fotó: IKEANem lesz új Jokkmokk asztal az oroszoknak - de lesz helyette más? Fotó: IKEA

Sok a jelentkező az oroszországi gyárakra

Alekszandr Illarionov, az Orosz Föderáció faipari dolgozóinak szakszervezetének szervezője szerint az IKEA-nak három gyára van Tihvinben, Vjatkában és Novgorodban. A vállalkozások már régóta nem bocsátanak ki semmilyen készterméket, csak egyfajta előkészítő munkát végeznek, hogy működőképes állapotban tartsák a majdani termelést. A tervek szerint már december előtt már találnak új tulajdonosokat, de a folyamat 2023 februárjáig is elhúzódhat – mondta Illarionov.

Az IKEA a Kommerszantnak megerősítette, hogy a négy orosz gyár eladásáról szóló döntése ma is érvényes. A bútorgyártás nem indul újra, az alkalmazottak "a karbantartásra, takarításra, valamint a továbbképzésre koncentrálnak, annak érdekében, hogy a vállalkozás a lehető legjobb állapotban kerüljön át az új tulajdonoshoz".

 Az alkalmazottak felének ajánlották fel, hogy menjenek szabadságra, és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.  Az IKEA Oroszországban jelenleg is 1,5 ezer embert foglalkoztat

Egyelőre üzleti titokként kezelik, hogy kik azok a vevők, akik eddig komolyan érdeklődtek a megvásárlás iránt. Az alkalmazottakkal való megbeszéléseken üzleti tervpályázatok kerültek szóba, és gyárlátogatásokat is terveznek a potenciális vásárlóknak. A szakszervezet – tette hozzá Illarionov – szerződéseket köt az IKEA-val, annak érdekében, hogy a tulajdonosváltás után is fenntartsák a munkavállalók szociális juttatásait.

Minél előbb, annál jobb

Alekszandr Sesztakov, az Oroszországi Bútor- és Faipari Szövetség (AMDPR) elnöke szerint az új tulajdonosok kiválasztása az IKEA-tól, valamint az orosz kormánytól függ. Ez lehet egy iparághoz közeli befektetői kör, vagy egy nagyvállalat.

Az AFK Sistema fő tulajdonosa, Vlagyimir Jevtusenkov június közepén a Vedomosztyi újságnak azt mondta, hogy vállalata érdeklődik a bútorgyárak megvásárlása iránt, hasonlóan  a Segezha holdinghoz, valamint a Hoff bútor- és lakberendezési üzletlánchoz.

A Kommerszant befektetői körökből származó forrása úgy véli, hogy a legutóbbi politikai események - a „népszavazások”, valamint a szeptember 21-én bejelentett részleges mozgósítás az Orosz Föderációban - befolyásolhatják a gyárak eladásának időpontját és az árakat. Szakértők szerint a cég maga fel akarja gyorsítani ezt a folyamatot.

Ugyanakkor piaci elemzők szerint az IKEA oroszországi gyárai a lánc helyi kínálatának csak kis részét adták, az áruk nagy részét külső gyártók széles körétől rendelték meg. Az érem másik oldala, hogy az IKEA a saját maga által gyártott termékeknek mindössze 20 százalékát értékesítette a helyi boltokban, a többit pedig exportálta.

Kihasználják a piaci rést

Alekszandr Sesztakov kiemelte, hogy az orosz bútorgyártók „határozottan uralják” a felszabaduló piaci rést. Szavai szerint a hazai orosz gyártóknál már márciusban 50 százalékkal nőtt az értékesítés. „Az ügyfelek mindent megvásároltak, amit csak tudtak, amire spóroltak, vagy már régóta tervezték a vásárlást” – mondja. 

Dmitrij Petrovszkij, egy másik korábbi IKEA beszállító, az Angstrem kereskedelmi igazgatója azt állítja, hogy a svéd cég távozása nem okozott nekik nagy problémákat, a megrendelések részesedése náluk mindössze 5 százalékot tett ki. "Ez a veszteség kisebb, mint a növekedés, amelyet a vállalat a megüresedett piaci résnek köszönhetően elérhet" - mondta.

Petrovszkij  szerint az Angstrem már "az oroszok által kedvelt skandináv stílusban" fejleszti az új kollekciókat. „Az IKEA kilépett, de minden partnere, köztük mi is, megmaradtunk” – hangsúlyozza. Szerinte a piaci szereplők a fő kockázatokat a lakosság vásárló erejének csökkentésében látják.

Más orosz gyártók számára azonban az IKEA kilépése valóban megszakította az értékesítési láncot. Áprilisban a Forbes szerint körülbelül 600 ember maradt munka nélkül az Askona nevű, hálószobai termékeket gyártó cégnél – de csak rövid időre, mert ezeket az alkalmazottakat átirányították az online platformokra szánt termékek gyártására. Emellett tervezik saját weboldaluk funkcióinak bővítését és a fő termékkategóriák átdolgozását.

Mi védett és mi nem?

Egy másik orosz cég vezető munkatársa arra figyelmeztet, hogy az IKEA-modellek alapján bútorgyártást tervező orosz vállalatok először ellenőrizzék, mely elemek – technológiai megoldások, tervek, modellek - védettek szabadalommal. „2021 végén a vállalat több mint 50 szabadalommal rendelkezett Oroszországban” – jegyzi meg a szakértő.

Ellenkező esetben a kártérítés Anasztaszija Dudko szabadalmi ügyvéd szerint akár 5 millió rubelig is elmehet. Veronika Popelenszkaja, az Andrey Gorodissky & Partners szellemi tulajdonjoggal foglalkozó főmunkatársa azonban kétli, hogy az IKEA összes termékét találmányként, ipari formatervezési mintaként vagy védjegyként szabadalmaztatták volna, mivel a kereskedő túl széles termékválasztékkal rendelkezik. Magukat a rajzokat szerinte nem védi a szabadalmi jog, alkalmazásuk a cég és a gyártók közötti szerződések rendelkezéseitől, felmondásuk feltételeitől függ.

Vjacseszlav Igumnov, a Kosenkov & Suvorov ügyvédje szerint viszont az IKEA birtokolhatja a világszerte gyártott modellek tervezési jogait: például a Pax, Billy, Hemnes szekrényeket. De ha a bútorokat kizárólag az orosz piacon való eladásra hozták létre, akkor a helyi gyár is felléphet a szerzői jog tulajdonosaként – mutat rá.

Kicsit másolni és más néven eladni

A Seitenberg ügyvezető partnere, Kirill Lapin a helyi cégek számára a legegyszerűbb lehetőségre hívja fel a figyelmet: kisebb változtatásokkal, és természetesen más néven folytatni a gyártást. "Ebben az esetben rendkívül nehéz lesz bizonyítani a szerzői jogok megsértését, és nem valószínű, hogy az IKEA foglalkozni fog ezzel a kérdéssel az ország területén" - mondta.

Azt a tényt, hogy az IKEA modellek továbbra is keresettek az orosz piacon, egyebek között az is bizonyítja, hogy a Yandex.Market piacterén megjelent az  IKEA termékek rovat. A vásárló közönség körében élénk a kereslet: a rovat augusztus eleji indulása óta a lakástextil eladások egy hét alatt több mint négyszeresére, a háztartási cikkek eladása pedig másfélszeresére nőtt, és most is folytatódik a trend.

Lehet is kapni, meg nem is

A nagy webáruházak mellett újabb online szereplők léptek színre, a CDEK.Shopping platform lehetővé teszi , hogy az oroszok árukat rendeljenek a svéd cég török ​​üzleteiből. A platformon, ahol a rendelést oroszországi bankkártyával lehet kifizetni, a cég gondoskodik az áruk házhoz szállításáról is . -„Most teszteljük a vásárlást és a szállítást más országokból, közte Finnországból, Németországból” – nyilatkozta Dmitrij Pivovarov, a CDEK.Shopping vezérigazgatója.

(Ami meglepő, hiszen ezek az országok mélyen elítélik az oroszok ukrajnai háborúját.)

Pivovarov szerint az IKEA márka bekerült a CDEK.Shopping legnépszerűbb három termékcsaládjába. Körülbelül 30 napba telik a cégnek ahhoz, hogy a török ​​IKEA árukat Oroszországba szállítsák, így az első rendelések még nem érkeztek meg a címzettekhez.

Az orosz áruházaknak jót tett a kivonulás

Az IKEA távozásának másik fő haszonélvezői a helyi kiskereskedelmi láncok. A cég piacról való kivonulásáról szóló bejelentése után átlagosan 30 százalékkal nőtt a kereslet azokban a régiókban, ahol korábban a cég áruházai működtek. A piackutatók most részleteiben elemzik a svéd áruházlánc eladási szokásait, feltehetően azért, hogy utánozzák azt. 

Ráadásul a svéd cég kivonulása lehetővé tette az orosz kiskereskedelmi láncok számára, hogy bevonzzák annak korábbi beszállítóit. Sorra kötnek új szerződéseket azokkal a gyártókkal, amelyeknek a kivonulás miatt felszabadult a gyártási kapacitása, valamint bővítik a skandináv stílusban készített bútorok és lakberendezési cikkek körét.

(Komerszant)

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Vállalat Hogyan veszítsünk el 100 milliárd dollárt? Elon Musk megmondja
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:29
A világ leggazdagabb embere, több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén, de így sem aggódhat.
Vállalat Munkavédelem: forró volt a talaj idén nyáron
PR | 2022. november 21. 11:11
Az ellenőrzött vállalkozások többsége betartotta az előírásokat és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.
Vállalat Visszaállították Trump Twitter-fiókját, miközben alig maradt ember a cégnél
Privátbankár.hu | 2022. november 20. 09:43
Visszaállította Donald Trump előző amerikai elnök fiókját a Twitter internetes közösségi oldal üzemeltetője. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a vállalattal, hiszen amióta Elon Musk átvette a hatalmat a munkavállalók fele felmondott.
Vállalat A világ 50 legveszélyesebb vállalata - akik ma a világot irányítják
Elek Lenke | 2022. november 19. 15:06
A veszélynek, a károkozásnak, a bajnak, ezer arca van. De mitől lehet veszélyes egy világmárka, egy gigantikus multi, vagy egy zseniális feltaláló által garázscégből felépített informatikai óriás?
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG