<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Hihetetlen bevételeket generál a vállalat webáruháza, a kínai fejlsztők milliárdokat keresnek a platformon keresztül. Kína szabályozásai miatt azonban egyre nehezebb helyzetbe kerül a telefongyártó, a szólásszabadság pártiak egyre rosszabb szemmel nézik, ahogy az Apple is kiáll a kínai kormány korlátozott internetprogramja mellett.

A mobiltelefonos applikációkat készítő fejlesztők eddig több mint 17 milliárd dollárt kerestek az Apple telefonos áruházának platformján keresztül – mondta az Apple vezérigazgatója. Tim Cook Kína egyik legnagyobb kiberbiztonsági fórumán ismertette mindezt, korábbi nyilatkozatuk szerint a mintegy 1.8 millió fejlesztő 70 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a webes áruházon keresztül - az áruház forgalmának negyedét pedig kínai fejlesztők pörgették.

Kiteregették a szennyest: az Apple is nyakig benne van az offshoreozásban - Tovább a cikkhez >>>

Az Apple számos kritikát kapott az utóbbi időben, amiért a kínai kormánnyal együttműködve segít az internetes cenzúra megerősítésében. A szabályozó szervek utasításai szerint a vállalt több száz alkalmazást törölt áruházából, köztük olyan üzenetküldő programokat és virtuális magánhálózatokat, amivel a felhasználók elérhetik az országban letiltott tartalmakat. Novemberben például a Skype videotelefon hálózatot törölték, a vezérigazgató szerint csupán a helyi törvényeknek próbáltak eleget tenni ezzel a lépéssel.

A multinacionális vállalatnak azonban aligha van választása. Az eladások alapján Kína a telefongyártó harmadik legnagyobb piaca, ráadásul a gyártás is itt összpontosul. A cég eladásai az utóbbi időben visszaestek kissé a versenytársak, például a Huawei térnyerése miatt, a bevételek szempontjából azonban kulcsfontosságú, hogy együttműködjenek a kínai kormánnyal.

Nyugaton szabadság, Keleten cenzúra

hirdetés

Jó példa erre a legutóbbi Nemzetközi Internet Konferencia, ahol Kína bejelentette: kitárja kapuit a globális internet felé - írja a Washington Post. A hír elsőre jó visszhangokat váltott ki a médiában, amit az Apple vezér, Tim Cook szavai is megerősítettek. Beszédében üdvözölte a nyitottságot középpontba állító, megosztott értékeken alapuló internet gondolatát. Hozzátette: örömmel dolgozunk együtt kínai partnereinkkel, hogy egy közös digitális jövőt hozzunk létre.

Tim Cook beszéde ugyanakkor komoly ellentmondás, az Internetes Konferencia lényege ugyanis az ún. kiberszuverenitás erősítése – vagyis az az elv, hogy minden kormánynak joga van irányítani az interneten megjelenő tartalmakat. Erről azonban nem beszélt a vezérigazgató a konferencián. Emberi jogvédő szervezetek szerint a kínai kormány elképzelése egy disztópikus világhálót tükröz, ebben a jövőben pedig senki nem akarhat osztozni – az Apple-nek pedig ezt kritizálnia kellene, nem támogatnia.

Kegyelemért könyörög a világ – szűk két hete maradt a szabad internetnek?

December 14-én ülésezik az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC), ahol eldöntik, eltörlik-e végül a 2015-ben hozott, az internet szabadságát szavatoló törvényt. A széna egyelőre nem áll jól, a bizottság elnökének, Ajit Painak ugyanis feltett szándéka átszabni az internetes szabályozást. Ennek hatása azonban nem csak Amerikára korlátozódik majd. Jöhet a fizetős YouTube, Facebook és társai? Ha keresztülverik, ez lesz a jövő. - További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló