<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Dubai. Elsők között alighanem a gazdagság, a luxus és a fényűzés jut az emberek eszébe az országról. Sokat nem is tévednek. Az Egyesült Arab Emírségekben külföldi vállalkozói szemmel is szélesek a lehetőségek. A cégalapítással együtt járó kedvező adózási rendszer szinte egy karnyújtásnyira van. Akár a teljes adómentesség is elérhető.

Miért olyan vonzó Dubai?

Kevés olyan hely van a világon, ahol felhőkarcolók tetején teniszezhetünk, a nagy meleg ellenére jégkorcsolyázhatunk, vagy éppen saját leopárdot tarthatunk. Vállalkozóként azonban még ezeknél is vonzóbb ajánlat a világ egyik leggazdagabb térségébe, az Emírségekbe költöztetni a céget. A legfőbb okok között szerepelnek:

 • a kedvező adóterhek,
 • az alacsony adminisztráció,
 • a fejlett infrastruktúra.

Nem véletlen, hogy egyre több multinacionális vállalat is megjelenik a térségben, hiszen a munkáltatói terhek is jóval alacsonyabbak a szokásosnál. Mindezt jól bizonyítja az az adat, miszerint minden ötödik lakos számít helyi állampolgárnak, mindenki más külföldi munkavállaló.

Dubai cégalapítás: adórendszer és jogi szabályozások

Az Egyesült Arab Emírségekben közös alkotmány, de eltérő helyi szabályozások vannak. Az elsődleges jogforrás pedig a „shari’a”. A vállalkozások számára három fő lehetőség adódik Dubaiban, ami a cégalapítást illeti:

 • Helyi cég (mainland company): ezen a kategórián belül többféle cégtipust is létre lehet hozni (Bt., Kft. stb.). Sokak azért nem vágnak bele ebbe a cégfomába, mert itt elvárás, hogy legyen legalább 51 százalékban egy helyi tulajdonos a cégben, azonban a korábbi évekhez képest több enyhítést is hoztak a helyi szabályozások, így a külföldi befektetőknek már nem feltétlenül szükséges helyi, többségi tulajdonost is találni. Ez a mentesítő szabály azonban függ attól is, hogy mi a cég tevékenysége. Az illetékes hatóságnak azonban többnyire ilyenkor is be kell nyújtani a pénzügyi beszámolót.
 • Szabad kereskedelmi zóna cég: kizárólag az adott “free zone-ban” lehet bejegyezni a az adómentes céget és csak itt fejtheti ki a tevékenységét, viszont itt korlátozás nélkül, 100 százalékban lehet külföldi tulajdonosa a társaságnak. Sőt, igényelhető a külföldi tulajdonosok részére 2 vagy 3 évre szóló rezidensi vízum, vagyis tartózkodási engedély.
 • Offshore cég: az egyik legrégebbi cégalapítási forma külföldi vállalkozók számára. Ebben az esetben a társaság nem végezhet helyben tevékenységet, de ingatlant vehet az Emírségekben. Nem kell a nyereség után adót fizetni, a helyi hatóságok részére beszámolót készíteni, illetve adóbevallást sem benyújtani.

A Dubai cégalapítás tehát számos lehetőséget rejt magában. A rugalmas adózási és jogi szabályozások lehetővé teszik az adóoptimalizálást, a vagyonhoz való egyszerű, gyors és biztonságos hozzáférést. Az Emírségek összességében egyre nyitottabb a nyugati világ felé, így mára a külföldi vállalkozók lehetőségei is szélesebbek lettek.

Az adórendszerrel kapcsolatban a következőket érdemes tudni:

 • Társasági adó, forrásadó: általánosságban nincs, csak kivételes esetekben, főként olaj társaságoknál és külföldi bankok fióktelepeinél fordul elő, azonban 2023. júniustól bevezetik a 9 százalékos társasági adót minden cég részére. A szabadkereskedelmi zónák ennek ellenére megtarthatják az adómentes státuszt az ott bejegyzett társaságok részére.
 • Személyi jövedelemadó (SZJA): nem nagyon ismert fogalom. A helyi állampolgárok után nyugdíjjárulékot kell fizetni (12,5%), illetve az ő bérükből levonni (5%). Dubai továbbá kötelezővé tette az egészségbiztosítást a külföldi munkavállalók alkalmazása után, ami a térségben nem állami alapon működik.
 • Általános forgalmi adó (ÁFA): ezt az adófajtát 2018-ban vezették be európai mintára. Ekkor hozták létre az adóhatóságot is, mert korábban csak pénzügyminisztérium volt. Általános mértéke 5%, de lehetőség van a mentesítésre, ha a cég nem helyi vevők részére végzi a tevékenységét.
 • Nemzetközi adózás: az Emírségek összességében több mint 80 adóegyezménnyel rendelkeznek, többek között Magyarországgal is kötöttek kettős adóztatást elkerülő egyezményt, ily módon lehetőség nyílik arra, hogy csak egyik országban fizessünk adót.

Offshore cégalapítás

Az offshore cégalapítás során a vállalkozás többnyire csak székhellyel rendelkezik az adott országban. Ennek megfelelően üzleti tevékenységét csak külföldön végezhet. Az alaptőkét nem kötelező befizetnie a részvényeseknek. Elegendő továbbá egy természetes személy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is. Általánosságban helyi bankszámlát sem szükséges, és nem is érdemes nyitni.

Legfőbb jellemzői a következők:

 • Nincs helyi tevékenység és tartózkodási engedély, ezért jobb adózási lehetőségek.
 • 100%-ban külföldi tulajdon.
 • Pénzügyi beszámolótól és adóbevallástól való eltekintés.

A kedvező lehetőségek megtalálása ugyanakkor bonyodalmasnak tűnhet, ezért érdemes felvenni a kapcsolatot egy helyi irodával, tanácsadó céggel. A Crystal Worldwide a nemzetközi adózás, adótervezés, adóoptimalizálás és vagyonvédelem terén több mint harminc éves tapasztalattal és dubaji irodával is rendelkezik, Magyarországon pedig azon kevesek egyike, amelyik kifejezetten offshore tanácsadással is foglalkozik.

(x)

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A 4iG fejlesztheti az IKIR-rendszert 2,3 milliárdért
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 11:36
Az IKIR-rendszer tervezését és továbbfejlesztését végzi majd. 
Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG