BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. november 13. 15:45

Egyre több dunántúli településen próbálják ukránokkal pótolni a kivándorló magyar dolgozókat.

A Hankook rácalmási gyáregysége (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Több beruházásnál is külföldi vendégmunkások dolgoznak Somogyban, többségük az építőiparban helyezkedett el, adta hírül a Somogyi Hírlap.

Elmentek a magyarok, jönnek az ukránok

Fonyódon épületek alapozásánál, Kaposváron a Honvéd-iskolánál és a színház felújításánál alkalmaznak ukránokat és románokat, emellett a 67-es gyorsút építésénél is vannak külföldiek. Igalban mintegy 120 vendégmunkás tartózkodik, akik a környező településekre járnak dolgozni. Van köztük kárpátaljai magyar is, de többségük ukrán. A legtöbben Odessza mellől érkeztek.

A lap szerint sok magyar kőműves, ács és vasbetonszerelő már külföldön vagy Győr és Budapest környékén dolgozik, ezért a helyi cégek Ukrajnából vagy Romániából kénytelenek munkásokat behozni.

Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke állami beavatkozást sürget: szerinte a szakma becsületének visszaállítására, a szakmunkás pálya vonzóvá tételére és  magasabb bérekre lenne szükség.

Sárvártól Dunaújvárosig

Hasonló a helyzet a Dunántúl számos más részén is: ukránok dolgoznak a székesfehérvári Videotonnál és a Densónál, a város egyik legnagyobb munkásszállóján pedig a lakók közel fele ukrán vendégmunkás. Ők  havi 180-190 ezer forintot kereshetnek, ami háromszorosa az ukrajnai bérnek.

Korábbi hírek szerint a sárvári Flex-üzembe is százával érkeztek ukránok, a dunaújvárosi Hankooknál pedig már olyan sok a keleti vendégmunkás, hogy ukránul tudó magyarokat keres álláshirdetésben a cég.

Ötezer ukránt hoztak be

Az mfor.hu szerint a kormány tavalyelőtt külön programot indított az ukrán állampolgárok foglalkoztatására, hogy így orvosolja a munkaerőhiányt.

A két éves akcióra 450 millió forintot költöttek, 82 millió forint jutott például az ukrajnai médiakampányra. A program keretében ötezer ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Az oroszok már dolgoznak, a magyarok még csak pislognak - így áll a vasúti gigabizniszünk Egyiptomban
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 16:59
A közös gyártókonzorcium orosz fele elkezdte leszállítani az Egyiptom által megrendelt 1300 vasúti kocsi első darabjait. A Dunakeszi Járműjavítóban még nem gyártottak a projektre semmit, de ígérik, hamarosan nekiállnak a munkának.
Vállalat Szlovén tévécsatornát szerezhetett a TV2 Csoport
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 11:17
A TV2 Média Csoport, illetve annak tulajdonosa, Vida József sikeres ajánlatot tett a Planet TV megvásárlására, értesült a Media1 egyelőre hivatalosan nem megerősített, szlovén sajtóhírek alapján.
Vállalat Meghátrált a Facebook a gyűlöletbeszéd miatt reklámstopot hirdető cégek elől
MTI | 2020. július 1. 11:08
Beérni látszik a Stop Hate for Profit mozgalom.
Vállalat Ez még a Facebooknak is fájhatma
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 19:44
Jó ideje folyik a vita arról, hogy a Facebook mennyire felelős akár jogi, akár erkölcsi értelemben az oldalakon megjelenő véleményekért. A cég eddig ezeket a kritikákat sikeresen szerelte le, és érzékelhetően nem sokat tett ezek szűrésére vagy elrejtésére. Most viszont komoly nyomás alá kerülhet a közösségi oldal.
Vállalat Egyre mélyebb gödörben a Nissan, bezárják a dél-koreai gyárakat
MTI | 2020. június 29. 11:01
Ha ez így megy tovább a Nissan két év múlva már nem is fog létezni, mondta az egyik részvényes a vállalat hétfői közgyűlésén.
Vállalat Mi lesz a járvány után az autógyártással?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 16:38
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövidtávon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Cégek, amelyek jól jöttek ki a válságból
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:33
A Piac & Profit azok között a cégek között tallózott, amelyek úgy tűnik, nyertesei a válságnak. Voltak iparágak, amelyeket a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal. Bár a megváltozott helyzet többek számára kínál új lehetőségeket, ezeket nem mindenki tudja kihasználni.
Vállalat Újabb európai légitársaság kapott állami segítséget
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 26. 18:31
Állami mentőcsomagot kapott a KLM is, a holland királyi légitársaság 3,2 milliárd euró értékű hitelről és hitelkeretről állapodott meg a kormányzattal.
Vállalat Nem csak ellenség, barát is lehet a válság
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 12:18
Daniel Korioth, a Bosch csoport Magyarországért és az Adria régióért felelős vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója a koronavírus-járvány ellenére is optimista. Úgy véli, most van igazán komoly előnye annak, mennyire diverzifikált a Bosch. Magyarország komoly stratégiai szerepet tölt be a Bosch csoport működésében, és ezt a válság sem írja felül. 
Vállalat Újraindulási modell vállalatoknak - lehet úgy dolgozni, hogy ne fertőződjön meg mindenki?
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 06:33
Indul az élet az irodákban, ügyfélszolgálatokon, üzemekben, ez azonban számos új feladatot jelent a cégeknek, annak érdekében, hogy alacsony szinten tartsák a fertőzöttség munkahelyi kialakulásának esélyét. Teljes bizonyossággal nem lehet elhárítani a veszélyt,ezt a munkavédelmi törvény sem várja el tőlük, de azt igen, hogy minimalizálják a munkavállalók megbetegedésének kockázatát. A Piac & Profit magazinban Dr. Balázs Annát, a CMC Déli Klinika vezérigazgatóját kérdeztük arról, hogyan indulhatnak újra a munkahelyekjárványügyi szempontból.
hírlevél