TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tarolnak a kiberbiztonsági cégek a pandémia miatt kialakult áldatlan állapotok közepette. A kényszerű távmunkára és távoktatásra ugyanis azonnal lecsaptak a hackerek, de az otthoni gépek mellett a kórházak, vakcinakutató laborok tárhelyei sincsenek már biztonságban, így nagyon hamar nőtt óriásira a kereslet a védelmi megoldások iránt. Ilyen körülmények között indította el kiberbiztonsági inkubációs programja második évadát az OXO, mely a szakma startupjainak nyújt segítséget. Oszkó Péter cége nem csak a tehetséggondozással foglalkozik: nemrég beszálltak az ország egyik legdinamikusabban fejlődő, már bizonyított kibervédelmi vállalkozásába, a Bitninjába is.

Lassan közhelyszámba megy, de tényleg így van: a koronavírus-korszaknak kevés nyertese van, de az egyik legnagyobb mindenképpen a kiberbiztonsági szakma. A kényszerűen elrendelt home office korában ugyanis kilőttek az otthonról dolgozókat és a távoktatásban tanuló gyerekeket célzó támadások, és ezek mellé újabb riasztó fejleményként csatlakoztak a kimondottan az egészségügyi szektort érő hackelések is.

Az elmúlt néhány hónap emlékezetes fejleménye, hogy egy cseh kórház zsarolóvírus áldozata lett, az USA-ban a Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató intézményei ellen összehangolt támadást indítottak, ami miatt 400 intézményük nem tudott működni, illetve szintén egy zsarolóvírus miatt nem tudtak fogadni egy beteget Düsseldorf egyetemi klinikáján, aki emiatt elhunyt. Itthon pedig szeptember végén arról tájékoztatott a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, hogy csalók az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nevében küldtek szét a pácienseknek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos teendőkre hivatkozó e-maileket.

Hirtelen lett még az eddiginél is fontosabb terület a kibervédelem (Forrás: Depositphotos) Hirtelen lett még az eddiginél is fontosabb terület a kibervédelem (Forrás: Depositphotos)

A kiberbűnözők persze rárepültek napjaink egyik legfontosabb, ezért legtöbb jövedelemmel kecsegtető területére is, és a támadások céltáblájává váltak a koronavírus-elleni vakcinát fejlesztő kutatólaborok, melyektől a legfrissebb, oltóanyaggal kapcsolatos eredményeket próbálják ellopni. Mindezen területeket tehát védeni kell, talán minden eddiginél jobban.

Az egyik legígéretesebb gurította az egyik legnagyobbat

Hogy a koronavírus szükségképpen helyzetbe hozta, azt a hazai kibervédelmi cégek közül talán a Debrecenből indult Bitninja használta ki a legjobban. A társaság október elején nem kisebb mint 2,5 millió dollár értékű tőkeemelést hajtott végre. A befektetők között pedig ott volt az OXO Technologies Holding Zrt. is. Az Oszkó Péter-vezette vállalat és a Bitninja között már eddig is megvolt a kapocs, tavaly a holding egyik igazgatósági tagja még magánbefektetőként segítette a céget, az ő részét vette most át az OXO, és bővítette még ki a hozzájárulását egy újabb összeggel.

Az OXO nem vaktában lövöldözött, a Bitninja értékét ugyanis még a tőkeemelés előtt 3,1 milliárd forintra becsülték a befektetők, ezzel pedig a cég több mint duplázni tudott tavaly októberhez képest, amikor még 1,2 milliárd forintról szólt a becslés. Nem véletlen a bizalom, a Bitninja-ügyfelek száma ugyanis a megelőző egy év alatt 800-ról 1100-ra nőtt, a bevételük közel a kétszeresére dagadt, és a csapatuk is 17-ről 36 fősre bővült.

A Bitninja ügyfelei többségében kis- és középvállalkozások weboldalait üzemeltető szerverhoszting cégek, jellemzően 10 és 100 darab közötti szerverparkkal, nekik szolgáltatnak biztonsági szoftvert előfizetéses rendszerben. A befektetéssel párhuzamosan az egyik OXO-portfóliócéggel már együttműködésre is lépett a Bitninja: most indítanak közös szolgáltatást a szerverhosztingot és felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó Servergardennel.

A krízis-kovácsolta lehetőség

A Bitninja felfutásában is kétségtelenül szerepet játszott tehát az, hogy a pandémia miatt teljesen át kellett rendezni az életünket. És épp ez az áldatlan állapot hozhatja helyzetbe a kibervédelmi piacon frissen induló startupokat is, akik előtt az OXO Technologies Holding kiberbiztonsággal foglalkozó leánya, az OXO Cybersecurity Lab inkubációs programjának nemrég indult, második szezonja tárhat fel olyan ajtókat, melyek most még számukra talán zárva vannak. Ez alatt nem csak a konkrét üzleti lehetőségeket kell érteni, hanem az elsőre obskúrusabbnak tűnő fejlesztői irányokat is, az inkubációs program ugyanis a kibervédelem olyan területein is tárt karokkal várja a jelentkezőket, melyek egyelőre nincsenek benn a szakmai fősodorban.

"A kiberbiztonság területén számos olyan irány van, mely jelenleg nem lefedett. Aránylag kevesen foglalkoznak például a végfelhasználók vagy a KKV-k biztonsági kérdéseivel, holott ez a piac hatalmas és fejlődő. Izgalmas kihívás az állam által igényelt speciális területeken megjelenni, melyek a rend- és honvédelem területét erősítik. De a negyedik ipari forradalom következtében egyre több az olyan okoseszköz, hogy csak egy példát mondjak, a telemedicina területén, melyek adatvédelmi és információbiztonsági problémáira nincsenek univerzális megoldások. Végül meg kell említeni azokat a rendszereket, melyek igen hosszú életciklussal rendelkeznek, de akár évtizedekkel ezelőtt, nem arra tervezték őket, hogy a mai kor fenyegetéseit kezelni tudják. Ilyen rendszereket a gyártásban vagy a közműveknél nagy mennyiségben lehet találni. Ezek mind innováció után kiáltanak, ráadásul aránylag kevés versenytárssal kell jelenleg megküzdeni"

- mondta Krasznay Csaba, az OXO Cybersecurity Lab programvezetője.

Különböző elemzők előrejelzéseit figyelembe véve egyébként az információbiztonsági piac, mely egy részhalmaza a teljes kiberbiztonságnak, jelenleg nagyjából 150 milliárd dolláros. Ez évente 10-15 százalékkal nő, ahogy újabb és újabb fenyegetések, technológiák és szabályozások jelennek meg, vagyis valóban egy bővülő piaccal kell számolni, ahol az innovációnak bőven van tere.

Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani

Szeptember 17-től lehet jelentkezni ismét az inkubálásra, egészen november végéig. Az Oxo idén 3-5 csapatot fog kiválasztani az inkubációra. Újdonság, hogy a program idén már nem csak a szűken vett szakmai részre koncentrál elsősorban.

„A tavalyihoz hasonlóan az idei jelentkezők esetében is azt tapasztaljuk, hogy a technológiai felkészültség jellemzően magas szintű, viszont a vállalkozáshoz és az üzleti tervezéshez szükséges kompetenciák kevésbé erősek. Ezért az inkubációs folyamat során a technológiai mellett idén nagyobb hangsúlyt fog kapni az üzleti terület. A mentoraink között üzletfejlesztési, sales és marketing területről is vannak szakemberek, akik jártasak a kiberbiztonsági területen és felkészülten várják a csapatokat”

- mondta Illés Gábor, az OXO Cybersecurity Lab ügyvezetője.

A sales, marketing területén a felkészítés egyébként a Bitninjának is jól jött volna még a cég történetének korai szakaszában. Hiába voltak már akkor is jók a szűkebben vett szakmájukban, ahhoz még egyáltalán nem értettek, hogyan kell „eladni önmagukat.” Nemrég arról meséltek, hogy az első kitörési próbálkozásaikkor vittek ugyan standot az amerikai, németországi expókra, rutint viszont nem, és amikor egy potenciális ügyfél megkérdezte tőlük, hogy mégis mivel foglalkoznak, frappáns, egyperces pitch helyett hosszú körmondatokban írták körül a tevékenységüket – elriasztva ezzel a partnereket. Ma már „jó kis tanulópénznek” írják le ezeket a tapasztalatokat, de az OXO marketinges mentorálásával a hátuk mögött a mostani startupok jó eséllyel már kedvezőbben fognak kikerülni ezekből a szituációkból, és később nem tanulópénzként fognak emlékezni ezekre a lehetőségekre, hanem inkább úgy, mint „gólra váltott helyzet.”

Perspektívák itthon és külföldön

Az OXO innovációs programja első, tavalyi évada során két startupot inkubált, az egyik az etikus hekkerekkel dolgozó Hackrate (egy bugbounty platform), a másik a biztonságos hostinggal foglalkozó MySec. Mindkét csapat sikeresen teljesítette az inkubációs folyamat kihívásait, és nagyon szép eredményekkel büszkélkedhet. A Hackrate jelenleg a befektetési szerződés előkészítésén dolgozik egy intézményi és egy magánbefektetővel, a MySec már az inkubációs folyamat kezdetekor is rendelkezett egy szép számú ügyfélkörrel, így itt az üzleti életnél nagyobb hangsúlyt kapott a megfelelő technológiai irányok és a növekedés előkészítése.

„Befektetési lehetőségnek tekintünk minden olyan projektet, amely eredményesen zárta az inkubációs programunkat. Ezeket a projekteket akár most, akár egy későbbi körben is folyamatosan követjük, mint potenciális befektetési lehetőséget rendszeresen értékeljük és kellő érettség esetén akár magunk, akár más társbefektetőkkel közösen készek vagyunk finanszírozni is őket. Márpedig befektetőként elemi érdekünk, hogy adott területen a lehető legígéretesebb projektek közül tudjunk válogatni, az inkubációs program és az abban sikerrel szereplők közvetlen ismerete ebben számunkra egyedülálló lehetőséget biztosít”

- mondta a programról Oszkó Péter.

Az OXO Cybersecurity Lab nem csak az inkubációs programjával, de rendezvényeivel is igyekszik tenni a hazai kibervédelmi színtér erősítéséért. Október elején az utánpótlásra fókuszálva rendezték meg a kiberbiztonsági hackathont a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel közösen, melyen a három felsőoktatási intézmény 40 hallgatója vett részt. A hónap végén pedig nagyszabású kiberbiztonsági konferencián képviselteti magát az inkubátor: október 28-29-én jön az ITBN konferencia keretében kerekasztal beszélgetést, valamint egy úgynevezett Pitch versenyt is tartanak. Az érdeklődők ingyenesen regisztrálhatnak a rendezvényre a https://online.itbn.hu/registration oldalon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lánchíd felújítás - mind a négy, ajánlatra felkért cég adott árajánlatot
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 11:24
Mind a négy, ajánlattételre felkért gazdasági szereplő nyújtott be árajánlatot a Lánchíd felújítására a közbeszerzési eljárás 2020. október 28-ai határidejéig. A BKK megvizsgálja és kiértékeli a beérkezett árajánlatokat.
Vállalat Újabb 20 milliárdhoz jut Garancsi István cége az MNB hátszelével
Király Béla | 2020. október 29. 10:55
A Magyar Nemzeti Bank által tavaly indított Növekedési Kötvényprogram 2019 őszén több kormányközeli céget megmozgatott, és több tízmilliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényeket. Úgy tűnt azonban, hogy a járvány ezen a területen is törést hozott, ám az elmúlt napokban fordult a kocka, és a MOL Fehérvár FC tulajdonosának, Garancsi Istvánnak az építőipari cége újabb kötvénykibocsátást jelentett be.
Vállalat Több mint 4,4 miliárdos Mészáros Lőrincék újabb állami megbízása
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 16:51
Komárom ivóvíz-ellátását bővíthetik ennyiből.
Vállalat Vissza a jövőbe - Hogy vigyázzunk jól a családi vállalkozásunkra?
Natív tartalom | 2020. október 28. 15:04
Amikor öröklési kérdésről esik szó, mindenkinek először a családjog jut eszébe, annak összes érzelmi nehézségével. Pedig a kérdés ennél sokkal összetettebb, és nagyon komoly gazdasági-pénzügyi háttere van, ami tulajdonképpen az alapító / örökhagyó életében gyökerezik. Dr. Mátés Adrienne, a bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda ügyvédjének szakcikke.
Vállalat Kereken 100 millió forint osztalékot értek Rákay Philip tanácsai
Vég Márton | 2020. október 28. 06:24
A Fidesz nagygyűlések egykori házigazdája ma már tanácsokat ad, amelyek úgy látszik, sokat érnek az ügyfeleknek. Rákay Philip most 100 millióval gyarapodott, és főleg a Balaton-felvidéken vásárol ingatlanokat.
Vállalat Magyar úton halad Lengyelország: kiseprűznék a külföldi médiacégeket
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:39
A júliusban újra elnökké választott Andrzej Duda és konzervatív-nacionalista tábora szerint a külföldi médiatulajdonosok jelenléte nemkívánatos, és a lengyel médiaviszonyok átalakítása a regnáló hatalom egyik legfontosabb dolga lesz. Ha véghezviszik a terveiket, akkor nagyon hasonló lesz a média helyzete, mint Magyarországon, ahol a korábbi nemzetközi tulajdonosok mára a legtöbb esetben eladták médiaportfolióikat - többnyire NER-közeli vállalkozóknak, hogy végül a KESMA lenyelje majd mindet. 
Vállalat Sosem látták még ilyen borúsnak a gazdasági kilátásokat a magyar nagyvállalatok
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 14:44
Továbbra is pesszimisták a hazai vállalatok, a K&H nagyvállalati növekedési index értéke az előző negyedévhez képest nem változott, jelenleg is -2 ponton áll. A vállalatok saját kilátásaikat kedvezőbben látják, a gazdasági környezet megítélésében azonban drasztikus, az index történetének eddigi legnagyobb zuhanása figyelhető meg.
Vállalat Korrekt és alázatos üzletfejlesztéssel a válság ellen
Natív tartalom | 2020. október 27. 12:26
Egy éve történt a bejelentés, hogy a hazai üzletfejlesztési piac egyik legismertebb szereplője nevet változtatott és Mentors & Partners Group néven Magyarország vezető üzletfejlesztőjévé vált. A cég 10 éve indította el a ma már sokak által alkalmazott „business mentoring programot”, mely a stratégiai tanácsadás legmagasabb szintje, a business coaching és a klasszikus üzletfejlesztési tanácsadás együttes alkalmazása. Palencsár Miklóssal a Mentors & Partners Group alapító-tulajdonosával beszélgettünk.
Vállalat Bejelentette a Mercedes, hogy mikor állítja le egy hónapra kecskeméti gyárát
MTI | 2020. október 26. 17:53
Karbantartást végeznek.
Vállalat Új kórház nyitása csak egy a Doktor24 tervei közül
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 17:31
Kóka János 1996-ban szerzett diplomát a SOTE-n, nevét mégsem az orvosi hivatással, hanem a politikával, jobb esetben az informatikával kötheti össze az olvasó. Lancz Róbert a Doktor24 vezérigazgatójaként az egyik legnagyobb hazai foglalkozás-egészségügyi és járóbeteg-ellátó cégcsoportért felel. Évtizedek óta együtt dolgoznak Kóka Jánossal üzlettársként a magán-egészségügyi intézmény élén. A közelmúltban a Doktor24 két külföldi befektető segítségével hajtott végre tőkeemelést. A döntés hátteréről, a hazai egészségpiac helyzetéről és a koronavírus-járvány okozta változásokról is kérdeztük a Doktor24 vezetőit.
hírlevél