3p

Ha egy ügyfél befektetési tanácsot kér, az őt tanácsokkal ellátó cég is csak az általa megismerhető adatokból és a számos más forrásra alapuló becslésekből tud kiindulni – mondta Dominik Varga, az Erste Asset Management elemzője. Ezzel együtt az ESG alapú értékelés a jövőben is fontos lesz, ezzel bármelyik hitelre vágyó vállalatnak is számolnia kell.

Az interjú a Privátbankár.hu-t is kiadó Klasszis Lapcsoport ESG-szemlélet a pénzügyi ökoszisztémában konferenciáján készült.

Van még kívánnivaló az ESG-adatok minősége terén, amikor befektetési kérdéseket mérlegelnek a befektetők. Ezzel a kérdéskörrel azonban egyre inkább számolni kell, mondta Dominik Varga, az Erste Asset Management a Klasszis Lapcsoport témában tartott konferenciáján lapunknak.

Ha valaki szeretné például a szén-dioxid-kibocsátás alapján kiválasztani a befektetési célját, azt saját számításokkal egy tíz céges portfolió esetében meg lehet oldani, viszont ha több száz céget akarunk mérlegelni, már nem annyira egyszerű a helyzet. Át lehet nézni a rendszeres céges jelentéseket házon belüli módszertan mentén, de akkora az adatigény, hogy külső szolgáltatók is kellenek, és itt adódnak a gondok.

Dominik Varga, az Erste Asset Management ESG elemzője. Fotó: Bánkuti András
Dominik Varga, az Erste Asset Management ESG elemzője. Fotó: Bánkuti András

Az adatszolgáltatók ami adatot lehet, összegyűjtenek, amit nem tudnak, ott átlagolnak, becslésekkel élnek, és ebből az adatmennyiségből lehet kiindulni. Egy cég karbonkibocsátása esetén ezért sokszor csak becslésekre lehet támaszkodni.

Malajziát nézzem vagy Nyugat-Európát?

Globális terepen mozgó cég esetében a befektetési célok, a portfolió fókuszáltsága azon múlik, hogy mi magának a befektetőnek az irányultsága, mennyi kockázatot vállal fel.

Dominik Varga elmondása szerint már a fejlődő piacokon is azt látják, hogy a cégek egyre többet beszélnek az ESG-stratégiájukról, és ezzel ezeken a piacokon a zöld kötvények piacán is egyre több lehetőség látszik a befektetőknek.

Gyerekcipőben jár még az ESG-kalkuláció

A folyamatban teljesen megalapozott a kalkulációs háttér, de épp a bizonytalan bejövő adathalmaz miatt egy „nagyon is fejlődőben lévő folyamat”, amiről beszélni lehet. Mások egy gyártó cégnek a beszerzési, finanszírozási, ESG-kockázatai.

Azt is figyelembe kell vennie például a befektetőknek, ha adott esetben egy vállalatnak vízre van szüksége a működéshez, de valamilyen szabályozási vagy fizikai korlát miatt nem fér hozzá - egy nagy költséggel felépített gyárat nem lehet egyszerűen arrébb költöztetni ilyen esetben.

Kétségtelen, higy bizonyos esetekben az ESG-szempontok figyelembe vétele költségfelhajtó hatással is bírhat a hitelek kamatára is - de ha figyelmen kívül hagyja ezeket a szempontokat a bank, akkor felelőtlenül jár el.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hogyan érdemes flottás autót vásárolni? Kulcsfontosságú tanácsok jönnek
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 13:30
Az autózás egyik legkellemesebb módja a cégautó használata. Különösen a jelenlegi piaci helyzetben, amikor az új autók ára jelentősen emelkedett pár év alatt - ez sok magánszemélyt visszatarthatott a vásárlástól, a céges vevők helyzete azonban más, még ha ezen a téren is történtek változások az elmúlt időszakban. Mi történik a flottapiacon? Hogyan lehet sikeres egy magyar kézben lévő független flottaszolgáltató a nagyobb létszámmal és banki háttérrel rendelkező cégek mellett?
Vállalat Enyhe botlással zárta a kereskedést a tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,56 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 58 432,29 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Vállalat Elavult hálózatok miatt omolhat össze az áramellátás
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:23
Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői.
Vállalat A briteknél is dühösek, a Bookingból szivárognak az adatok
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:52
A legnépszerűbb szállásközvetítő felhasználói többször károsultak, amiért adataik kiszivárogtak és csalókhoz kerültek.
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Vállalat Tömeges leépítést jelentett be a legnépszerűbb streaming szolgáltató
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 14:22
A spotify nem bírja a költségeket, újabb, ezúttal 1500 munkavállalót érintő leépítést jelentett be.
Vállalat Kiderült mikortól tarol dollármilliárdokat a játékipar legnagyobbja
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 13:24
A Grand Theft Autó 6-ik része 2025-ben érkezik. A fejlesztő Rockstar Games megerősítette, hogy a cég régóta várt szimulációja, a Grand Theft Auto VI megjelenéskor csak Xbox Series X/S és PS5 konzolokra fog megjelenni, PC-s verzióról nem esett szó.
Vállalat A Mol megveszi a Waberer's-csoport 15 százalékát
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 12:12
A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.
Vállalat Elgáncsolta magát Elon Musk, akár csődbe is mehet az X
Rácz Gergő | 2023. december 4. 19:22
Az X, korábban Twitter szociális média platformot komoly üzleti nehézségek fenyegetik. Miután több viszontagságos körben a céget Elon Musk milliárdos mágnás megvette, a napokban fügét mutatott a hirdetőinek. Ebből nem valószínű a jó végeredmény.
Vállalat Milliárdok vonulnak ki Elon Musk cégéből
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:29
Az X közösségi médiavállalattól még több hirdető menekül el, és nincs egyértelmű megoldás, mondták a hirdetési iparág szakértői, miután a milliárdos tulajdonos Elon Musk a legnagyobb márkákat ostorozta a platform elhagyása miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG