TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nemzetközi porondon való próbálkozásnak is köszönhetően a kimagasló költségvetés lehetővé tette, hogy két év alatt több mint 5 milliárd forint korábbi tulajdonosi pénzt csatornázzon vissza a focicsapat végső tulajdonosa, Garancsi István.

Végső, módosított határidőre, szeptember 30-ra a székesfehérvári focicsapat mögött álló gazdasági társaság, a Fehérvár FC Kft. is leadta a tavalyi évre szóló éves beszámolóját. Eszerint összességében a nemzetközi porondon történő próbálkozásnak is köszönhetően szinte pontosan sikerült megismételnie a cégnek az előző, 2018-as év gazdasági teljesítményét. Nagy elmozdulások nem történtek ugyanis szinte egyetlen fontosabb beszámolósoron sem. A részletek azonban rejtenek érdekességet. Példáult azt, amire a 444 hívta fel a figyelmet, miszerint ugyan ismét NBI-es szinten kiemelkedő árbevételhez jutott a Fehérvár (9,5 milliárd forinthoz a korábbi 10,1 milliárd után), azok összetétele egyáltalán nem alakult a legkedvezőbben.

A kiegészítő mellékletben közzétett megoszlás szerint ugyanis hiába az új stadion, hiába a bajnoki címért vívott harc, vagy épp a nemzetközi porondon való próbálkozás, a nézők még kevesebbet hoztak a konyhára, mint korábban. Belépőjegyekből ugyanis 294 millió forintra tett szert a klub a 2018-as 429,6 millió forint után. Ellenben a szponzorok (melyekkel kapcsolatban a vegytisztán piaci alapú elhatározás megkérdőjelezhető) több pénzhez juttatták a Fehérvárt. Szponzori és reklámbevételek 7,7 milliárdra emelkedtek a korábbi valamivel több mint 5 milliárd forint után.

Ami viszont kiesett 2018-hoz képest az értékesítésből származó árbevételből, annak egy nagy része visszafolyt az egyéb bevételeknek köszönhetően. 1,2 milliárdot könyveltek el ugyanis a korábbi 893 millió forint után. A ráfordítások gyakorlatilag stagnáltak előző évhez képest így üzemi szinten 3,8 milliárdos nyereség keletkezett a korábbi 4 milliárd után, ezt pedig már csak minimális befolyásolta a pénzügyi eredmény és az adófizetési kötelezettség. Így végeredményben 3,78 milliárdos nyereség jött ki év végén az előző évi 3,8 milliárd után.

A ráfordításokon belül egy sorra mindenképpen érdemes külön kitérni, ezt pedig a bérköltség. Bár a Kft. a kiegészítő mellékletében nem szerepelteti külön a játékosok számát és azok bérköltségét, nagyjából mégis megbecsülhető a számok alapján. A játékosokat ugyanis jellemzően vagy szellemi munkásként tüntetik fel, vagy teljes munkaidős alkalmazottként, a Fehérvár esetében ez utóbbi jellemző. A rájuk eső átlagos bruttó bér 2,5 millió forintra jön ki 2019-ben a korábbi 2,4 millió forint után. Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ebben az adminisztratív személyzet, irodai dolgozók bérköltsége is magába foglaltatik.  

Két év leforgása alatt tehát már igen tetemes profitot tudott termelni a fehérvári focicsapat, ennek ellenére osztalékot továbbra sem fizetett ki magának a tulajdonos, a Futball-F Kft. Ellenben ahogy a 2018-as tevékenység nyomán, úgy 2019-ben is újabb milliárdokat csorgatott vissza a Fehérvár FC Kft. a közvetlen tulajdonosnak, a Futball-F Kft.-nek, mely egy jelentős összeget utal vissza a saját anyagcégének a Futball Invest Kft.-nek (ennek közvetlen tulajdonosa már Garancsi István).

A Fehérvár FC Kft-nek 2009 és 2015 között ugyanis egyáltalán nem ment annyira a szekere, mint az elmúlt pár évben. Akkor a veszteségek ellensúlyozására és a fennmaradás biztosítása érdekében a tulajdonosnak rengeteg pótbefizetést kellett eszközölnie. A sorra kimutatott milliárdos veszteségek teljesen leapasztották a cég saját tőkéjét, a számviteli szabályoknak való megfelelőség érdekében nem volt más lehetősége Garancsi Istvánnak. Ennek megfelelően:

  • 2009 és 2013 között 2,6 milliárd forintot,
  • 2014-ben 1,5 milliárdot,
  • 2015-ben pedig 1,37 milliárd forintot tolt be a Kft.-be.

Mindösszesen tehát 5,47 milliárd forint tőkepótlást hajtott végre Garancsi István a cégek láncolatán keresztül. Ebből a 2018-as eredménynek köszönhetően 2,5 milliárd forintot fizetett vissza a Fehérvár FC Kft., 2019-ben pedig 2,87 milliárd forintot - derül ki a most közzétett kiegészítő mellékletből. Egészen pontosan a saját tőkén belül a lekötött tartalék sorról tűnt el ez az összeg "pótbefizetés" visszautalása jogcímen. Ezen a soron pedig mint írják,

"a lekötött tartalék és a tőketartalék állománya részben a tulajdonosok által a társaság rendelkezésére bocsátott pótbefizetések összege, valamint a képzett fejlesztési tartalék összege".

A korábbi befizetés visszautalását erősíti meg a közvetlen tulajdonos, a Futball-F Kft. kiegészítő melléklete, ahol az eredménytartalék soron tűnt fel egy, a focicsapat mellékletében szereplő 2,8 milliárdos tétellel forintra megegyező összeg "korábban rendelkezésre bocsátott pótbefizetés visszafizetése" sor.

Két év alatt tehát Garancsi István visszacsorgatta azokat a forintokat, amiket 2009 és 2015 között a cég és a focicsapat megmentése érdekében kellett tőkepótlásként betolnia a Fehérvár FC-be. Erre gyakorlatilag a nemzetközi kupaporondon való szereplés és az általa megnövekedett büdzsé és profittermelés adott lehetőséget.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Bizonytalan időszakban a cégeknek sem érdemes kockáztatni?
Natív tartalom | 2020. november 30. 10:03
A jelenlegi gazdasági válság sújtotta időszakban érdemes a vállalatoknak a kezelhető kockázataikkal törődni. Számos olyan szituációra köthető biztosítás, amelyek bekövetkezése esetén a vállalkozás léte is veszélybe kerülhet.
Vállalat Gazdát cserélt az Aegon közép- és kelet-európai részlege
MTI | 2020. november 30. 08:25
Az osztrák VIG vette meg.
Vállalat Jaj a techcégeknek? Tényleg jön a digitális adó?
Király Béla | 2020. november 28. 06:12
Az európai vezetők jóideje próbálják megadóztatni a nagy amerikai technológiai vállalatokat, akik viszont igyekeznek minden jogi kiskaput kihasználni. Ráadásul ebben a kérdésben maguk mögött tudhatták Donald Trump elnököt is. Egyelőre vitatott, hogy Joe Biden győzelmet milyen irányú változásokat hoz, a franciák mindenesetre minél előbb be akarják vezetni a digitális adót.
Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
hírlevél