TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A válság hatására befagyott a vállalati felvásárlások globális piaca, ám az elmúlt napokban óriási pezsgésnek lehettünk szemtanúi. A jelek szerint a befektetők megnyugodtak, ami a kilábalás újabb jele lehet.

Az elmúlt napokban kis túlzással több komolyabb egyesülési és felvásárlási tranzakciót (M&A – merger and acquisition) jelentettek be, mint előtte hónapokig. A szakértők szerint a gyors felfutás két okra vezethető vissza, egyrészt a koronavírus elleni vakcinák kapcsán pozitív hírek érkeztek, emellett az is fontos, hogy az amerikai elnökválasztás lezárult. Mindezek a bankárok és jogi tanácsadók szerint globálisan felbátorította a piaci szereplőket, hogy vizsgálják felül a potenciális egyesüléseket és felvásárlásokat, és kezdjenek meg akár nagyszabású tranzakciókat is.

Mindez látványos eredményt hozott, hiszen csak a hétfői napon világszerte csaknem 40 milliárd dollár értékű ügyletet kötöttek meg. Ez pedig egyértelműen jelzi, hogy a cégvezetők megfelelő célpontok esetén szívesen használják az olcsó finanszírozási formákat. A szakértők szerint ugyanis rég nem látott likviditás bőség van, aminek köszönhetően olcsón lehet hitelhez jutni. Illetve a fenti okok miatt a bizonytalanságok enyhülésével a készpénzállományt is érdemes lecsökkenteni, hiszen a mostani nullás kamatkörnyezetben ezek hozama nem növelik a vállalat eredményeit.

Felpörögtek az események

A hét elején óriási meglepetést keltett például az a hír, amely szerint a spanyol BBVA pénzügyi csoport beleegyezett abba, hogy eladja az amerikai üzletágát a PNC Financial Services Groupnak. Az ügylet azért is keltett nagy feltünést, mert a 2008-as válság óta ez lesz az amerikai bankrendszer második legnagyobb üzlete. Az újonnan létrejövő bankcsoport gyakorlatilag az egész országban jelen lenne, hiszen az Egyesült Államok 30 legfontosabb piacából 29-ben érdekelt lesz. Arról nem is beszélve, hogy mérlegfőösszegét tekintve az ötödik legnagyobb amerikai bank lesz.

Nem a banki ügylet volt azonban az egyetlen nagy tranzakció, amit a napokban bonyolítottak. A Home Depot barkácshálózat, amely a világjárvány győztesei közé tartozott (az otthon dolgozó közül sokan nekiálltak maguk, hogy rendbe hozzák lakásukat és környezetüket) 9,1 milliárd dolláros készpénzügylet keretében egyesült a korábbi leányvállalatával, a HD Supply-vel.

A héten jelentette be a kanadai Endeavour Gold, hogy 1,86 milliárd dolláros részvényügyletben egyesül a rivális Teranga Golddal. Európában pedig a milánói tőzsdén jegyzett Nexi közölte, hogy exkluzív tárgyalásokat folytat a dán Nets megvásárlásáról, a tranzakció 7,2 milliárd eurós lehet.

Nem baj, hogy Biden nyert, csak adóemelés ne legyen

A hirtelen megélénkülő piac kapcsán a szakértők úgy vélekednek, hogy ugyan Joe Biden győzelme nem jelent extra motivációt, ám önmagában az a tény, hogy egy bizonytalansági faktor megszűnt sokat lendített a piaci szereplők hangulatán.

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a befektetők számára az is pozitívum volt, hogy a demokratáknak nem sikerült elsöprő győzelmet aratniuk, és a törvényhozás két házában továbbra is vélhetőleg kiegyenlített viszonyok lesznek. Így ugyanis az új elnök, Joe Biden által tervezett adóemelés nem, vagy csak kompromisszumok árán valósulhat meg. Az a várakozás, hogy nem sok különbség lesz a szabályozási jóváhagyások vagy az adórendszer tekintetében, szintén hozzájárul a bizonytalanság csökkentéséhez és növeli a bizalmat, vélekedett a Financal Timesnak nyilatkozó egyik szakértő.

Itthon: állami segítség az ellenséges kivásárlásokkal szemben

A válság miatt számos iparágban keletkeztek problémák, és mindez az érintett vállalkozások értékét is befolyásolta. Így azok a befektetők, akik komolyabb tőketartalékkal, vagy jelentős hitelkerettel rendelkeznek, most akár nagybevásárlást is tarthatnak. Ezzel egyébként a magyar állam is kalkulált már a tavasz folyamán, és az akkor hozott gazdaságvédelmi intézkedések egyike volt az esetleges ellenséges felvásárlások kapcsán nyújtható gazdaság segítség. Sőt, ezt annyira komolyan gondolhatták fenyegetőnek, hogy még a nemzeti konzultációban is szerepelt egy olyan kérdés: Ön mit gondol, Magyarország védje meg a magyar vállalatokat az ellenséges célú külföldi felvásárlástól?

A nyár folyamán ennek kapcsán egyébként azt kommunikálták: a kormány semmiképp nem akarja korlátozni a tőke szabad áramlását, és üdvözöl minden tranzakciót, amely az eladónak, a vevőnek és a munkavállalóknak is érdeke. Meg akarja ugyanakkor gátolni azt, hogy vállalkozásokat az átmeneti nehézségek kényszerítsenek eladásra, és emiatt kerüljenek új tulajdonoshoz.

Nagyon feltört az Indotek

A bejelentett egyik nagyobb, tőzsdei céget is érintő tranzakciók során szerencsére nem is avatkoztak közbe, amikor két kormányközeli vállalkozó, Tiborcz István és Mészáros Lőrinc túladott az Appeninnben lévő érdekeltségén. A vásárló Jellinek Dániel, illetve cége az Indotek csoport volt. Az üzletember egyébként a C kategóriás ingatlanok piacáról elmozdulva az elmúlt években az ország egyik legnagyobb ingatlanmogulja lett. Nem véletlen, hogy nagyot mert álmodni, és egy ennél is nagyobb üzletet is nyélbe ütött, megszerezte ugyanis Európa egyik legnagyobb logisztikai vállalkozását, a Waberer's International Nyrt. részvényeit.

Jellinek Dániel azonban a hírek szerint ezek után sem dőlt hátra, és állítólag a  ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airportra is szemet vetett. Más kérdés, hogy a hazai sajtó szerint – amelyet Jellinek cáfolt - a tranzakciót követően végül állami kézbe kerülne a vállalat, de olyan információk is keringenek, hogy a kormány direktben venné vissza az üzemeltető céget.

A magyar piacon a válság egy üzleti csoport látványos felemelkedése mellett inkább az állami terjeszkedést és a NER üzletemberek portfóliójának a finomhangolását hozta eddig. Komoly nemzetközi társaságok vagy ismert „keselyűnek” titulálható felvásárlók nem jelentek meg az utóbbi hónapokban. Ugyanakkor a jegybank által indított, és a héten alaposan felduzzasztott NHP Hajrá arra is lehetőséget ad, hogy M&A tranzakciókat finanszírozzanak az érintettek, így nem lenne meglepő, ha akár komolyabb üzletekről is hallanánk a következő időszakban.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Vállalat Kedvezményes vállalati hitelek: a bankszámladíjakon csúszhatnak el a cégek?
Privátbankár.hu | 2020. november 22. 17:24
A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.
Vállalat Karácsony Gergely összevon cégeket és megszüntet bizottságokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 20. 19:04
A kormány által gazdaságilag is szorongatott Fővárosi Önkormányzat összevonja öt szolgáltató cégét. Ezen kívül más takarékossági lépést is végrehajt  – közölte Karácsony Gergely főpolgármester péntek este.
Friss
hírlevél