<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyelőre nem tudni, sikeresen köröznek-e a zuhanó bevételek miatt nehéz helyzetbe került Budapest Airport körül a befektetőjelöltek. Az egyik, az Indotek Group tisztán pénzügyi okokkal indokolja, hogy jó lesz ez a befektetés, ha megtörténik, de többet egyelőre nem mond. A csoport teljes portfólióját és annak dinamikus mozgatását nézve nyugodtan állítható, hogy nagyon is csábító a legnagyobb hazai repülőtér és ott a kiskereskedelemből és az ingatlanokból elérhető haszon, jól kiegészítené a portfoliót. Lehet, hogy a hosszú távra tervező mostani tulajdonosok épp ezért ragaszkodnak hozzá.

Magyar és amerikai cégekből álló konzorcium tett ajánlatot, folynak a tárgyalások – nyilatkozta nagyon szűkszavúan Jellinek Dániel, az Indotek Group fő tulajdonosa, miután a Bloomberg hírügynökségen keresztül kiderült, hogy több hazai cég és egy amerikai befektető közösen megvenné a Budapest Airport Zrt.-t (BA). Jellinek azt mondta, hogy a konzorcium kisebbik, nem magyar szereplője amerikai. (vélhetően az Indotek amerikai résztulajdonosáról van szó). A BA tulajdonosai azonban korábban megerősítették a hosszú távú elköteleződésüket, és semmilyen módon nem jelezték, hogy megválnának a cégtől. (A koncesszió még 60 évig érvényes)

Nem tudni, mekkora részhez jutna az Indotek, de nyilvánvalóan nem néhány százalékhoz, bár ha a MOL valóban benne lesz a konzorciumban, akkor valószínűleg az olajvállalat is nagyobb részt birtokolhat. Az Indotek vélhetően jól fölmérte, mekkora hasznot hajthat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren zajló kereskedelmi és ingatlanhasznosítási tevékenység hosszú távon. Részletesen ismerhetik a BA fejlesztési terveit, ezek további bővülésről szólnak – persze a tempó erősen függ a járványtól és attól, hogy mikor állhat helyre az utasforgalom.

Az üzemeltető átvilágításánál igenis nagy potenciált láthattak például az áruszállításban, ami a járvány alatt sem szünetelt, sőt, európai összehasonlításban is jó eredményeket mutatott. Ezt szolgálja a néhány hete teljes kapacitással működő Cargo City, amit még bővíthetnek is, a légi áruszállítás kereslete ugyanis növekszik, főleg ázsiai légitársaságok részéről. Raktárok üzemeltetésben évtizedes tapasztalatot szerzett az Indotek, tehát a tulajdon mellett akár az üzemeltetésbe is beszállhat.

forrás: Budapest Airport Zrt.forrás: Budapest Airport Zrt.

A repülőtéri bevételek többsége a repüléssel közvetlenül összefüggő szolgáltatásokból (leszállási-, továbbá földi kiszolgálási díj) származik, de az egyéb kategória – kiskereskedelem, ingatlan hasznosítás, parkolás, reklámhely értékesítés – egyre növekvő arányt képvisel. A járvány előtti utasforgalom, ha lassan is, de egy éven belül visszaállhat, s ez után folytatódhat a felívelés – erre számítanak a hosszútávú befektetők, így az "egyéb" részaránya még nagyobb lehet.

Az Indotek Groupnak sokéves tapasztalata van úgymond prédák kiszemelésében, felvásárlásában és feljavításában. Ez a nyilvánosan elérhető üzletpolitikai alapelveiben is kereken ott áll. A csoport egyik cége, az Indotek Investments Alapkezelő Zrt. fő stratégiája, hogy „kifejezetten olyan ipari, iroda és kereskedelmi ingatlanokat vásárol, amelyek értékteremtésre nyújtanak lehetőséget hasznosítás, átstrukturálás, újrapozicionálás útján. Ezek lehetnek gondosan kiválasztott nyíltpiaci tranzakciók is, de felszámolásokból és banki stresszhelyzetekből is rendszeresen akvirálunk.” – fogalmaznak elég egyértelműen.

NER-repterek és hajókikötők

Amint látjuk a ferihegyi példán is, a leggazdagabb nagyvállalkozók (közülük sokan a kormány holdudvarához tartoznak) erősen vonzódnak a légi és vízi kikötőkhöz. Sármelléken 2014 októberében a reptéri infrastruktúra nagy részét birtokló, felszámolás alá került cégben 700 millió forintért a Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. 49 százalékos tulajdonrészt vásárolt. A repteret 2012 márciusa óta Hévíz város önkormányzatának 100 százalékos tulajdonában álló Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemelteti, ám idén nyáron a kormány javaslatára az állam váratlanul 90 százalékos tulajdont szerzett ebben a kft-ben. Akár koncesszió is jöhet majd az üzemeltetésre, ez csak kormánydöntés kérdése, s ezért a jogért már eséllyel indulhatna bármelyik más nagyvállalkozó. 

A vízi kikötőknél a Balaton a NER főcsapásának iránya. Ott a vitorláskikötőket szerezhetik meg, a Balatoni Hajózási Rt. 11 ilyen objektum üzemeltetési jogára keres vállalkozót. Október 20-án zárul a pályázat, a cég hosszú távú stratégiai érdekeivel összhangban szigorú feltételeket szabott. Ezek között szerepel, hogy a leendő üzemeltetőnek komoly anyagi biztosítékokat kell vállalnia, valamint munkáltatói jogutódlással át kell vennie a jelenlegi személyzetet is.

Az Indoteknek hovátországi kikötőkhöz is közvetlen köze lett tavaly nyáron, amikor a csoport felvásárolta a Vitézy Tamás milliárdos vállalkozó csőd szélére került Adriatiq Holidays Group nevű cégének kinnlevőségeit. A csomagban két dalmáciai kikötő koncessziós joga és több hotel is hozzá került. Az Adriatiq portfóliójában egy nagy kemping, két szerkezetkész szálloda és jelentős nagyságú fejlesztési területek találhatók.

Nem elég felvásárolni, a megszerzett vagyonelemeket üzemeltetni, bérbeadni vagy értékesíteni is kell. Ebben is sokéves gyakorlata van az Indotek Groupnak. Üzleti célú ingatlan portfóliójában 20 hazai és külföldi pláza található, messze piacvezető a B és C kategóriás iroda-és raktárpiacon, több hotelt vásárolt a közelmúltban.

A kiskereskedelmi portfólió zászlóshajói a magyar plazák, ezek egy részét már felújították. Ezen a részpiacon is felvásárlással terjesztette ki hatókörét. Idén januárban vette meg a Diófa Alapkezelőt, s ezzel annak portfólióját is megkaparintotta. Ide tartozik például a kispesti Shopmark bevásárlóközpont, amit látványosan átpozícionáltak és korszerűen felújítottak. Ennél is nagyobb falat volt évekkel ezelőtt több vidéki pláza, amik még a járvány idején is viszonylag stabilan működnek, forgalmuk sokkal kevésbé érezte meg a külföldiek hiányát, mint több fővárosi központ.

forrás: pixabay.comforrás: pixabay.com

Tavaly Jellinek Dániel belekóstolt a román piacba is, megvett egy marosvásárhelyi üzletközpontot. Ez az első fecske a keleti szomszédunkban, biztosra vehető, hogy több vidéki romániai nagyvárosban is vizsgálódik, főleg kereskedelmi projektekre és közepes lakásberuházásokra célozva.Tavaly húzós év volt azért is, mert a csoporthoz került a budapesti Gellért hotel és a Dunához közeli Sofitel szálloda is.

Meg kell jegyezni, hogy ahová beteszi a lábát az Indotek, ott nem sokkal utána méretes állami támogatás érkezik a céghez. Így történt ez közvetve az Appeninn Holding Nyrt. egy részének megvásárlása után is. Ott az új szerzemény két leányvállalata jutott milliárdokhoz a Kisfaludy-program keretében. Az Appeninn révén az Indotek áttételesen az MNB Növekedési Kötvényprogramjában is részt vesz – és hozzájut friss forint milliárdokhoz, amit aztán főleg felvásárlásokra és beruházásokra fordíthat. Például a Budapest Airport Zrt. egy részének megvételére.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
Vállalat Évek óta nem történt ilyen: lekörözte a BMW a Mercedest
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 17:02
Az alkatrészek hiánya miatt öt százalékkal kevesebb Mercedest adtak el, mint 2020-ban. Ezzel a BMW mögé estek vissza az eladási rangsorban.
Vállalat Barátságos pincérrobotok készülhetnek Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 14:21
De jönnek majd nővér- és kórházi fertőtlenítőrobotok is, és ez még csak a kezdet lehet a Debreceni Egyetem és az Enjoy Robotics együttműködésében.
Vállalat Jól hajrázott tavaly a Samsung Electronics
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 08:26
Nagyot nőtt a működési nyeresége az utolsó negyedévben.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló