Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.

Privátbankár: Sok kisbefektetőnek ismeretlen lehet a Diófa név. Mit kell tudniuk róla?

Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója: A Diófa  a szektor egyik viszonylag új szereplője, de már így is 11 éve működik. Eredetileg magánnyugdíjpénztári alapkezelőnek indult, később a tőkepiacokon jól ismert Lantos Csaba vásárolta meg, utána az FHB, majd a Takarékszövetkezeti Integráció alapkezelője lett. Jelenleg is tulajdonosváltási folyamat zajlik, az Indotek Csoport tervezi megvásárolni.

A cég az évek során a hazai piac egyik meghatározó szereplőjévé vált, piaci részesedése jelenleg öt százalék körül van. A Diófa a magyar alapkezelők között egyedinek számít abban, hogy komplex vagyonkezelőként egy cégen belül végzi az értékpapír- és az ingatlanportfóliók kezelését. Bár banki hátterű, árbevétele döntő részét külső intézményi ügyfelektől szerzi. Ezek jellemzően a cégcsoporttól független nyugdíjpénztárak és biztosítók. Lakossági alapjainkat a Takarékbank hálózatában lehet megvásárolni, de kínálunk a vagyonosabb magánügyfeleknek egyéni portfóliókezelési szolgáltatást is.

Biró Gergely
Biró Gergely

Privátbankár: Mennyi körülbelül az alapokban levő tőke és az egyéb kezelt portfóliók értéke?

Biró Gergely: Befektetési alapokban 285 MdFt-ot, portfóliókban 85 MdFt-ot kezelünk jelenleg.

Azt gondoljuk, hogy a folyamatban levő tulajdonosváltás tovább növeli majd a cég üzleti lehetőségeit. A váltást követően is szoros együttműködésben maradunk majd a Takarék Bankcsoporttal, de reméljük, hogy a jövőben más értékesítési hálózatokban is elérhetőek lesznek majd termékeink. Főleg az ingatlanalapoknál számítok bővülésre, ahol kevesebb szereplő van a magyar piacon.

Privátbankár: Apropó, mi lesz veletek ingatlanalapok? Hogyan viselik a válságot?

Biró Gergely: A klasszikus zártkörű ingatlanalapjainknál a konstrukció jellege miatt sem merülnek fel likviditási kérdések. A nyilvános, lakosság részére értékesített rövid visszaváltású ingatlanalapokat pedig én inkább ingatlan-túlsúlyos vegyes alapoknak nevezném. Itt ugyanis  csak 50-60 százalékban vannak a portfólióban ingatlanok, a többi likvid eszköz. Az elmúlt hónapok tőkepiaci mozgásai megmutatták, hogy milyen stabilak tudnak maradni ezek a megtakarítási termékek, hiszen továbbra is kiszámítható teljesítményt mutattak. Persze felmerül a kérdés, hogy mi lesz a hazai ingatlanpiacon és ennek lesz-e hatása az ingatlanalapokra. Itt nagyon sokat számít majd, hogy ki milyen portfóliót állított össze az alapkezelők közül, az elkövetkező időszak megmutatja, ki hogyan dolgozott a fellendülés éveiben.

Privátbankár: Önök milyen portfóliót állítottak össze?

Biró Gergely: Vannak irodaházaink, ezt a piacot a válság jóval kevésbé érinti. Még ha home office-ból dolgoznak is az alkalmazottak, a tipikus ügyfelek jellemzően multinacionális cégek, nagyon hosszú bérleti szerződésekkel.

De erősek vagyunk a városi logisztikában is. Ezek jellemzően városon belüli raktárak és elosztóközpontok. Ezt a területet kifejezetten pozitívan érinti a válság, hiszen az online kereskedelem előtérbe kerülésével sorban állnak az újabb és újabb bérlőjelöltek. Sőt, a jelenlegi bérlők is folyamatosan bővülni szeretnének.

A harmadik szegmens a lakossági kiskereskedelmi egységek. Nekünk jellemzően multinacionális kereskedelmi láncokkal vannak hosszú távú bérleti szerződéseink. Alkuk, engedmények, szerződésmódosítások lehetnek, természetesen folyamatosan egyeztetünk a másik oldallal, a bérlőkkel. Azon dolgozunk, hogy a módosítások ne érintsék negatívan az ingatlanok értékét.

Privátbankár: A devizakockázatokat fedezi a lakossági Magyar Posta Takarék Ingatlan (MPTI) Befektetési Alap?

Biró Gergely: Igen, fedezzük ezeket a kockázatokat, mivel a lakossági ügyfélkör nem viselné jól a nagymértékű árfolyamingadozásokat.

Privátbankár: Az MPTI Befektetési Alap a nagyobbak közé tartozik

Biró Gergely: Igen, ez Magyarország harmadik legnagyobb lakossági ingatlanalapja.

Privátbankár: Vettek ki belőle pénzt az emberek a válság miatt?

Biró Gergely: Persze, valamennyit vettek ki, körülbelül öt százalék lemorzsolódás lehetett. De inkább a válság kezdetén, mostanra ismét a beáramlás a jellemző.

Privátbankár: Vajon már kifelé haladunk a válságból, vagy lesz ez még sokkal rosszabb is?

Biró Gergely: Én szeretném azt hinni, hogy most már kifelé haladunk, de nyilván ezt mi sem tudjuk megjósolni pontosan. Azt gondolom, hogy a reálgazdaságra a válságnak sokkal erősebb hatása van, mint a tőkepiacokra. Tőkepiaci oldalról gyorsabb stabilizálódást várunk, mert szerintem nem nagyon tehetnek mást a jegybankok, mint stimulusaikkal ismét megpróbálni mozgásba hozni a gazdaságot, ez a tőke pedig előbb-utóbb megtalálja majd az útját a tőkepiacokra. Azt viszont egyelőre nehéz felbecsülni, hogy a reálgazdaságban eközben mekkora károk keletkeznek.

Nagyon félek tőle, hogy a munkanélküliség magas szinten ragadhat be.  A magyar gazdaságpolitika eddig viszonylag jó növekedési számokat tudott elérni, a kérdés az, hogy most van-e elég tartalékunk egy nehezebb időszakra.

Privátbankár: Mit tehetnek a kisbefektetők a jelenlegi helyzetben, hogy pénzük megőrizze az értékét? Várható-e például infláció?

Biró Gergely: Igen, azt gondolom, hogy a következő pár évben érdemben növekvő inflációval kell globálisan szembenéznünk. Ez fel fogja értékelni azokat az eszközöket, amelyek védelmet tudnak nyújtani ez ellen. Nem a kötvények időszaka következik, hanem a részvényeké és az ingatlanoké. Az ingatlanpiaci befektetésekre kifejezetten pozitív hatással lehet a válság, a hozamok további csökkenése is elképzelhető.

Privátbankár: Az MPT Harmónia óvatos vegyes alap díjat nyert a Privátbankár Klasszis 2020 versenyben. Mitől óvatos ez az alap?

Beregszászi Máté, a Diófa Alapkezelő Zrt. senior portfólió-menedzsere: Az ebbe a kategóriába tartozó alapok konzervatív szemléletben, alacsonyabb kockázati szintet megcélozva, különböző eszközök között diverzifikálva próbálnak optimális portfóliót kialakítani. Valamint persze pozitív hozamot kínálni a befektetőknek. A hazai lakosság viszonylag konzervatív szemléletű még most is.

Beregszászi Máté
Beregszászi Máté

Ez az Alap nekik nyújthat megoldást. Azoknak, akik ebben az alacsony kamatkörnyezetben pluszhozamot szeretnének elérni, és ezért hajlandóak némi kockázatot is vállalni. Az Alap ezt közép- és hosszútávon többletteljesítménnyel igyekszik honorálni. Mi kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk az aktív portfóliókezelésre: különböző eszközosztályokban, egy jól behatárolható stratégia mentén veszünk fel pozíciókat. Az Alap rendelkezik benchmark-kal, de nem egyszerűen csak ezt a referenciaindex-összetételt követjük. (Benchmark: egy irányadó index vagy indexekből képzett mutató – a szerk.)

Privátbankár: Ez a gyakorlatban hány százalék részvényt, kötvényt, egyéb befektetést jelent?

Beregszászi Máté: Az Alap eredeti befektetési politikája szerint tíz százalék részvényarányt céloztunk meg, a maradék 90 százalék pedig inkább rövid lejáratú kamatozó eszköz. Ez volt a kezdeti koncepció 2016-ban, de később ez változott, hiszen a kockázatmentes hozam globálisan is és Magyarországon is csökkent. Hangsúlyosabbá váltak a különböző, hosszabb lejáratú kötvénytípusú befektetések: vállalati kötvények, hitelintézeti kötvények, jelzáloglevelek. Tarthatunk hosszú lejáratú állampapírokat és különösen felértékelődött az ingatlanpiaci befektetések szerepe. Ez utóbbiak erősen hozzájárultak az utóbbi pár évben az Alap teljesítményéhez

Privátbankár: Mennyi ezeknek az ingatlanpiaci befektetéseknek az aránya? Deviza kockázatokat felvállal az alap?

Beregszászi Máté: A részvénybefektetések aránya átlagosan tíz százalék volt az utóbbi években, nulla és húsz százalék között mozgott. A részvényeken keresztül van devizakitettsége az Alapnak. Ezt jellemzően fedezzük, de van lehetőségünk nyitott devizapozíciókat is tartani. Az ingatlanpiaci kitettség 20-30 százalék közötti átlagosan, ami főleg hazai befektetési jegyeken keresztül valósult meg.

Privátbankár: A jegybankok most öntik a piacra friss pénzt. Ha a kötvények hozama tovább esik, akkor milyen lehetőségeik maradnak még?

Beregszászi Máté: Például a részvénypiaci vagy akár az ingatlanpiaci befektetések.

Privátbankár: Mennyi volt az alap hozama tavaly?

Beregszászi Máté: Az Alap tavalyi nettó hozama 4,5 százalék volt.

Privátbankár: Hogyan élte meg az Alap a márciusi nagy zuhanásokat?

Beregszászi Máté: Nagyon jól vette az akadályt a Harmónia Alap, a globális részvénypiaci esések ellenére az idei teljesítmény már a pozitív tartományban van. Főleg annak köszönhetjük ezt, hogy idejében sikerült a részvénykockázatot csökkenteni és az első negyedév eséseinek egy jelentős részét sikerült elkerülni. Viszonylag jól eltaláltuk a piac alját is március második felében. Az ingatlanbefektetési jegyek teljesítménye szintén jó volt. Volt devizakitettségünk is, és számítottunk rá, hogy a forint nagymértékű gyengülésére érkezik majd valamiféle válasz az MNB-től, mivel túlzónak értékeltük a forintgyengülést.

Privátbankár: Mit javasolna a befektetőknek egy ilyen tőkepiaci helyzetben?

Beregszászi Máté: Minden befektetőnek egyedileg kell céljai, befektetési időtávja, és főleg kockázattűrő képessége alapján döntéseket hoznia. A hosszútávú, jelenlegi kockázatokat elviselni képes befektetők továbbra is maradhatnak az eredeti céljaik mellett. Láttunk egy szinte történelmi léptékű tőkepiaci esést, de ez nem szabad, hogy eltántorítsa a befektetőket az eredeti céljaiktól. Aki hosszú távra tervezett, és a portfólióját is ehhez alakította ki, az tudjon ehhez ragaszkodni.

A Diófa Alapkezelő Zrt. kínálatában megtalálható az összes klasszikus tematikájú befektetési alap, az összes fontosabb eszközosztály, amelyekkel az ügyfél megfelelő portfóliót tud magának összeállítani.

Van két új termékünk is idén. Az egyik egy dinamikus vegyes alap, amely az óvatos vegyes alaphoz hasonlít, de kockázatosabb kategóriájú termék. Szerintünk ez jó választás lehet olyan ügyfeleknek, akik vállalják a magasabb kockázatot is. Az Aranymetszés Alap pedig az abszolút hozamú stratégiát alkalmazza majd. Ez egy válogatás más abszolút hozamú befektetési alapok jegyeiből, ami egy modell szerint próbálja kiválasztani a legjobbakat az itthon elérhető abszolút hozamú alapok közül, különböző alapkezelők kínálatából.

Privátbankár: A válság miatt csökkenni vagy nőni fog az infláció? Minek lesz nagyobb jövője, a reáleszközöknek vagy a kötvényeknek?

Beregszászi Máté: Szerintem a kötvénysztori már legalább három-öt éve aktuális kérdés, vagy amióta a jegybankok a mennyiségi lazítást elindították. A kötvényhozamokat már korábban is sikerült nulla környékére vagy az alá lökni. Ez befektetői szempontból csapdahelyzet, mert aki kötvényportfóliót tart, annak előre tekintve negatív reálhozama lesz. Ez szinte borítékolható. Mit tehet így a befektető? Egy kockázatosabb portfólió felé mozdul el. De nem biztos, hogy mindenki számára elviselhető ennek a kockázata.

Biztosan felértékelődnek majd a reáleszközök. Azon befektetők számára, akik eddig nem tudtak elmozdulni a kockázatosabb eszközök felé, most talán adódik erre egy jó lehetőség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél