BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. május 29. 15:21

Az angol csapat három évig volt az élen, de tavaly valamelyest csökkent az értéke, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a spanyolok letaszítsák a trónról.

Tizedik Bajnokok Ligája/BEK-győzelmét ünnepli a Real Madrid 2018 májusában. (Fotó: Michael Regan/Getty Images)

Három év stabilitás után idén változik a pódium összeállítása: A Real Madrid átugrotta a Manchester United csapatát, miközben a Barcelona visszacsúszott a negyedik helyre, előrébb engedve a Bayern Münchent a KPMG által készített összesített vállalati érték (Enterprise Value) listán.

A felmérés szerint a top 32 klub értéke 9 százalékot emelkedett az elmúlt évben, demonstrálva azt, hogy a futball üzlet továbbra is növekszik, ráadásul jóval dinamikusabban, mint az európai gazdaság általában – derül ki az immár negyedik alkalommal elkészült “Football Clubs’ Valuation: The European Elite 2019” felmérésből, mely a legprominensebb európai klubcsapatokat rangsorolja a vállalati értéket kalkuláló, szabadalmaztatott algoritmusa segítségével.

  • A Real Madrid és a Manchester United a két klub, melynek vállalati értéke meghaladja a 3 milliárd eurót. A top 8 csapat közül immár mindegyik átlépi a 2 milliárd eurós határt, idén a Chelsea és a Liverpool csatlakozott ehhez a kategóriához.
  • Habár a top 10 csapat listája azonos a tavalyival, mindegyik klub pozíciója változott a rangsorban, kivéve a Manchester City-t, mely megőrizte ötödik helyét.
  • A négy angol csapat, melyek az UEFA Bajnokok Ligájában és az UEFA Európa Ligában is egymással harcolnak a döntőkben, éppen egymást követik a rangsorban a 6. és 9. Hely között. (Chelsea, Liverpool, Arsenal, Tottenham)
  • Az Inter Milan tudhatja magáénak a legnagyobb növekedést az elmúlt évben: 41 százalékkal növekedett az értékük, ezzel öt hellyel előkelőbb pozíciót foglalnak el és immár a 15. legértékesebb csapatnak számítanak.

A Real Madrid története során első alkalommal ugrott a 3 milliárd eurós vállalati érték felé. Habár a 3,224 milliárd eurós érték alacsonyabb, mint a Manchester United tavalyi értéke, de az angol csapat 1 százalékot, 48 millió eurót veszített értékeléséből, így lecsúszott ennek a dobogónak a legfelső fokáról. Ugyanez a helyzet a 3-4. helyen is, ahol a bajor csapat mostani értéke kevesebb, mint a katalánoké tavaly, de az FC Barcelona négy százalékos értékvesztése már elég volt az Bayern Münchennel való helycseréhez, akik viszont 6 százalékot erősödtek. A Real Madrid kitűnő eredményéhez többek között az járult hozzá, hogy masszív UEFA díjazást zsebeltek be azáltal, hogy sorban harmadik alkalommal szerezték meg az UEFA Bajnokok Ligájában a győzelmet. Továbbá javítottak profitabilitásukon, illetve sikerült egy kumulált 29 százalékos árbevétel növekedést is elérniük, többek közt az elmúlt négy év alatt megnövekedett hirdetési bevételeknek köszönhetően. A Bayern München és a Barcelona helycseréjéhez pedig az vezetett, hogy míg a bajorok három év alatt 25 százalékot tudtak noni, addig a katalánok 3 százalékot gyengültek. Ráadásul a Barcelona record 81 százalékos bérköltség szintet regisztrált az árbevételéhez képest, míg a németeknek sikerült egy sokkal egészségesebb 50 százalékon tartani ezt.

forrás: KPMG

További változás a top 10-ben, hogy a Tottenham Hotspur megelőzte a Juventust, előre mozdulva a 9. helyre, az Arsenal viszont két helyet rontva esett le a 8. helyre. A Chelsea és a Liverpool vállalati értéke első alkalommal haladta meg a 2 milliárdos határt, ezzel immár a top 10 első 8 csapata mondhatja el magáról ugyanezt.

Az UEFA Bajnokok Ligája döntősei nem csak a sportteljesítményre lehetnek büszkék, hanem emlékezetes pénzügyi teljesítményt is nyújtottak az elmúlt szezonban. A Liverpool például egyetlen év alatt 33 százalékot növekedett, ennél nagyobb ugrást csak az Inter Milan mutatott be, igaz a Liverpool jelenlegi értéke több mint háromszorosa az olasz csapaténak. A harmadik legnagyobb növekedést pedig a Tottenham produkálta, ők végül 1,679 milliárdos értéket értek el. Ez az adózás előtti nyereségben is meglátszik, a Tottenham 157 millió euro, míg a Liverpool 136 millió euro profittal zárta az elmúlt évet, illetve a Tottenham a top 32 csapat között legalacsonyabb, 32 százalékos bérköltség aránnyal érte ezt el.

“Három egymást követő évben növekedett a 32 legnagyobb európai futball klub összesített értéke 9 százalékkal – a teljes három év alatt összesen ez 35 százalékos bővülést jelent. Ahhoz, hogy lássuk, micsoda tempóban fejlődik a futball iparág, érdemes összehasonlítani az európai tőzsde indexekkel, például a STOXX Europe 50 Index1-gyel, ami ugyanezen időszak alatt 13 százalékot gyengült. A focicsapatok egy komoly átalakuláson mennek keresztül és szórakoztatóipari, illetve médiacégekké válnak globális márkamegjelenéssel. Ez a működés egy stabilabb és jobban tervezhető pénzáramlást is eredményez, jobb garanciákat nyújtva így a befektetőknek és a pénzügyi partnereknek.”

– mondta el Andrea Sartori, a KPMG globális sporttanácsadásért felelős partnere, illetve a futball klubok értékeléséről szóló jelentések szerzője.

Az öt nagy bajnokság reprezentációja egyébként változatlan maradt az elmúlt évben is, a 32 vizsgált csapat közül 27 ezekből a ligákból érkezik. Az angol premier liga továbbra is őrzi dominanciáját 9 csapattal, de az összesített vállalati értékben még ennél is nagyobb a fölényük, a 32 csapat értékének 43 százaléka az övék. Idén a lista új csatlakozója Skócia, mégpedig a Celtic csapattal, így már összesen 9 ország képviselteti magát a top 32-ben. Eközben viszont a Valencia és a Fenerbahçe kiesett a rangsorból, pedig mindkettő a kezdetek óta szerepelt benne.

Érdekes különbség, hogy ugyan Spanyolország és Olaszország is egyaránt 6-6 klubbal van a listában, de a Real Madrid és a Barcelona csúcsteljesítéménye miatt a La Liga hat képviselőjének aggregált vállalati értéke közel duplája a hat olasz klub értékének. Különös, hogy az Atletico Madrid értéke kevesebb, mint harmada a Real Madridénak, miközben a Juventus önmaga többet ér, mint a két milánói klub kombinálva. A német Bundesliga minden évben ugyanazzal a három klubbal szerepel (Bayern München, Borussia Dortmund és a Schalke 04) és idén már ők is többet érnek együttesen, mint a 6 olasz csapat.

Az öt top ligán túli szereplők jelentősége csökken (Törökország, Hollandia, Portugália, Skócia), ők összesen 5 csapatot küldenek a top 32-be, de ezen csapatok összértéke mindössze 4 százaléka a teljesnek. Az üzleti eredmények gyengélkedésén túl a török csapatot még a líra leértékelődése is sújtja, a tavalyi évben közel harmadával csökkent a csapatok értéke, még a Besiktas 15 százalékos javulása sem tudta ellensúlyozni a 26 százalékot zuhanó Galatasaray és a listából is kieső Fenerbahçe gyengélkedését.

Az elmúlt három év eredményei alapján a legnagyobb növekedést pedig az Olympique Lyonnais mutatta be, ők összesen 150 százalékkal nőttek, őket követi a Tottenham Hotspur 110 százalékos bővüléssel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A döccenő után: mi lesz az autóipar sorsa?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 16:29
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövid távon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Trump már rendeletben szorongatja a TikTokot
MTI | 2020. augusztus 7. 09:31
Megtiltott minden a céggel kapcsolatos ügyletet. A korlátozás szeptember 20-án lép életbe.
Vállalat Nevet vált a Kika, de az Ikea marad a piac királya
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 18:28
Bár a Gazdasági Versenyhivatal már tavaly jóváhagyta a Kika lakberendezési lánc felvásárlását, az új tulajdonos csak most lépett a tettek mezejére. Csütörtökön bejelentették, megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.
Vállalat Ezt tette a Magyar Telekom számaival a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 6. 08:40
Ötödével csökkent a cég adózott nyeresége a második negyedévben.
Vállalat 12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 08:20
A vevő a TMH Hungary Invest Zrt., melynek résztulajdonosa a botrányosan sikerült budapesti metrófelújításról is ismert orosz Transzmasholding.
Vállalat Tesco: alaptalanok a leépítésről szóló spekulációk
MTI | 2020. augusztus 6. 07:28
Az áruházlánc reagált a Magyar Nemzet értesülésére. Közlésük szerint erős a magyar pozíció, és jók a kilátások.
Vállalat Már 1000 cég mondott nemet a Facebooknak
Király Béla | 2020. augusztus 5. 19:14
Lélektani határhoz érkezett a Facebook hirdetéseket bojkottáló vállalatok száma. A közösségi média egyelőre mégsem tesz hathatós lépéseket.
Vállalat Tatabányán Mészárosék jelentik a spórolós megoldást
Tiszai Balázs | 2020. augusztus 5. 18:01
Földet kell hordani az épülő multifunkciós csarnoknál, a Fejér-B.Á.L. Zrt. ajánlata volt a legkedvezőbb a feladatra.
Vállalat 25 milliárdról 27 millióra zuhant az Erste nyeresége, mert előre gondolkodtak
MTI | 2020. augusztus 5. 12:52
Betáraztak a várható veszteségre, ennek a profit itta meg a levét.
Vállalat Újabb fordulat Mészárosék biztosítójánál
Király Béla | 2020. augusztus 5. 12:04
Egy látszólag érdektelen közleményt publikált szerda reggel a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. A vállalat körül azonban érdekes történések vannak, így alighanem a mostani döntés is a hatalmi játszam része lehet.
hírlevél