<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Elemzők szerint túlzásba vitte a szigort a kínai kormány a techcégekkel szemben, és saját gazdasági növekedését is kockáztatja.

A szabályozási környezet jelentősen szigorodott az elmúlt időszakban az ázsiai országban, miután a kormány lépéseket tett az esetleges monopolhelyzet ellen. Mint emlékezetes, az Alibaba még áprilisban összesen mintegy 2,8 milliárd dollárnyi összegnek megfelelő bírságot kapott a piaci fölényének vélt kihasználása miatt, de az állami piaci felügyelet (SAMR) által jegyzett szabályozás más vállalatoknak, így például a chatprogramokkal és fizetési felületekkel is foglalkozó Tencentnek is igen kellemetlen volt:

a kiadott szabályok sokféle magatartást megtiltottak a techcégek számára, beleértve azt is, hogy korábban a nagyok kényszeríthették a kereskedőket arra, hogy válasszanak az ország legnépszerűbb internetes szereplői közül – ez például egy régóta érvényes gyakorlat volt a piacon.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

A SAMR a közzétett új irányelveket akkor úgy magyarázta, hogy segítségükkel „megállítják a monopolisztikus magatartást a gazdaságban és védik a tisztességes versenyt a piacon”.

Van abban logika, hogy a monopólium és a piaci fölénnyel történő visszaélések ellen fellépjenek, azonban a kormányzat átesett a ló másik oldalára, és elijeszti az innovátorokat a piacról

- fogalmazott Scott Kennedy, a washingtoni CSIS agytröszt szenior tanácsadója, hozzátéve, hogy a versenyszférának jelentős szerepe van a kínai gazdasági növekedés biztosításában.

A szakember a szigorítások veszélyeit abban látja, hogy elvehetik a vállalkozók kedvét az új bizniszek alapításától, valamint a már létező, elsősorban kisebb cégek esetében lecsökkenthetik a befektetési hajlandóságot.

A gazdasági növekedés megingása csak egyike a július elsején századik évfordulóját ünneplő Kínai Kommunista Párt előtt álló kihívásoknak – olyan problémák mellett, mint az elöregedő társadalom, a megugró adóssághegy, és a szélesedő egyenlőtlenségek.

Hogy áll most a kínai gazdasági növekedés?

A Világbank nemrég megemelte Kína 2021-re vonatkozó gazdasági előrejelzését, arra hivatkozva, hogy a COVID-19 elleni hatékony fellépés elősegítette az ország talpra állását. A szervezet így arra számít, hogy a kínai gazdaság idén 8,5 százalékkal nő, a korábbi 8,1 százalékos bővülési előrejelzéssel szemben. Tavaly egyébként 2,3 százalékos növekedést regisztráltak, így Kína lett az egyetlen olyan jelentősebb ország, ahol a járvány ellenére is jobban teljesített a gazdaság, mint az azt megelőző évben.  

Kennedy szerint Kína valószínűleg elsősorban az állam beruházásokra fog támaszkodni a következő évtizedben a növekedés fellendítéséhez – az elemző ezt azzal indokolja, hogy bár a fogyasztási kedv javul, a járvány előtti szint egyelőre még messze van. A fogyasztás fellendítése érdekében Kínának fel kéne szabadítania a szolgáltatószektor egyes részeit, így további lehetőségeket adva a fogyasztóknak pénzük elköltésére – tette hozzá.

(CNBC)

Címkék: Vállalat Alibaba Kína
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Belép az űrtávközlésbe a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 20:47
A 4iG Nyrt. új megállapodást kötött az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő Spacecom részvénycsomagjának megvásárlási feltételeiről az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően - közölte a 4iG.
Vállalat Lakat kerül a Toyota-gyárra Szentpéterváron
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 15:04
A Toyota Motor japán járműgyártó bezárja szentpétervári összeszerelő telephelyét - jelentette be az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.
Vállalat Drámai helyzetben a legnagyobb német gázimportőr - átveszi a céget az állam
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 12:43
Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét.
Vállalat A németek einstandolják a Rosznyeftyet is Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 09:23
A Gazprom után egy újabb orosz energetikai óriásvállalat, a Rosznyeft helyi érdekeltségét is állami vagyonkezelői felügyelet alá veszik Németországban - közölték pénteken.
Vállalat Napelemes megaprojektbe szállt be a Hiventures
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 10:54
A Solar Markt Csoporttal kötött stratégiai szerződést.
Vállalat Komoly lépésekre készül a K&H a fenntarthatóság miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 15:49
A K&H a szeptember hónapot kiemelten a fenntarthatóságnak szenteli.
Vállalat Átadták a Bosch legújabb fejlesztőközpontját - 70 milliárdos beruházás készült el
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 12:37
Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját.
Vállalat Bolgár adatkezelő cégbe szállt be az OTP alapkezelője
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 8. 08:28
A felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon értelmezését és feldolgozását segítő gráfadatbázisok területén piacvezető Ontotextben szerzett részesedést az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, jelentette be a magyar befektető. A befektetést a Portfolion a tranzakciót vezető Integral Venture Partners-szel és a Carpathian Partners-szel közösen valósította meg. A befektetők a tranzakciót követően az Ontotext nemzetközi jelenlétének, valamint értékesítési hálózatának megerősítésére fókuszálnak majd.
Vállalat A Mol is lépett: extra juttatásokat kapnak a dolgozók 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 14:44
Már szeptembertől.
Vállalat Eldőlt, az AutoWallis lesz a Renault és a Dacia hazai importőre
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 08:51
Jóváhagyták a felvásárlást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG