3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Covidot és az ukrajnai háborút ma is megérzi a divatipar, több nagy nemzetközi márka jelentett a közelmúltban csődöt. A hongkongi tőzsdén jegyzett Esprit csoport szintén a csőd szélén táncol. Hét németországi vállalatuk nem tudja kifizetni a számláit, és fizetésképtelenséget jelentettek be.

Az Esprit Holdings több mint 40 országban van jelen, két székhelye közül az egyik Németországban található, a másik Hongkongban. A fizetésképtelenségi eljárás az Esprit Europe GmbH-t és hat másik német leányvállalatát érinti. 

A csoport közleménye szerint "pénzügyi szempontból életképtelen a jelenlegi németországi vállalkozások munkájának folytatása". A horribilis bérleti díjak, a magas munkabérek és energiaárak, valamint a koronavírus-járvány utóhatásai és a nemzetközi konfliktusok következményei csökkentették a forgalmat, és gyengítették az európai leányvállalatok pénzügyi helyzetét.

A közlemény arra is utal, hogy más európai vállalkozások szintén érintettek lehetnek, ugyanis a márkanevet viselni jogosult cégek közül kettő francia, brit és lengyel Esprit Holdings társaságok részvényese is, illetve tulajdonos egyéb cégekben, amelyekre szintén hasonló fizetésképtelenségi eljárás vár a jövőben. 

A csőd szélén táncol
A csőd szélén táncol
Fotó: Depositphotos

A Reuters szerint az Esprit márciusban, Belgiumban és Svájcban már csődöt jelentett. Boltok bezárásáról egyelőre nem érkezett bejelentés.   

Másfél ezer embertől válnak meg

Az üzletmenetben a további intézkedésig nem lesz változás, de a munkavállalók számában igen: az Espritnél mintegy 1500 alkalmazott munkahelyét érinti közvetlenül a fizetésképtelenség.

Közben az egyes leányvállalatok vezetése a szerkezetátalakítási terveken dolgozik, a csoport pedig újféle finanszírozási lehetőségeket vizsgál. Időközben ugyanis jelentkeztek potenciális befektetők, akiket érdekelne a stratégiai partnerség. 

A Reuters arról számolt be, hogy az egyik pénzügyi befektető már előrehaladott tárgyalásokat folytat az európai márkajogok megszerzéséről.

A többi rangosabb márka, de a névtelen fast fashion cégek egy része is hasonló helyzettel küzd. Egyrészt elindult egy társadalmi folyamat, amely megpróbálja lebeszélni a vásárlókat az értelmetlen és fölösleges impulzvásárlásokról, fenntarthatósági szempontból. Köztudomású, hogy a tavalyi szezon megmaradt árucikkeit egyszerűen bedarálják, ha jótékony célra fordítanák, már a szállítás is sokba kerülne. A leárazások sem jelentenek megoldást, mert a vevők egyik része eleve számít erre, másik részük viszont kényszervásárló, akinél nem a pénz számít, hanem a hangulat. A ruhafélék legtöbbje így is a kukákban végzi, - lásd energiapazarlás - esetleg valamelyik távoli ország turkáló hálózatában köt ki, de ez nem javít a márka pénzügyi helyzetén.

A háború hatását nem lehet kivédeni

Egyelőre nehéz kilépni az ördögi körből: az áruházak ma már egyre gyakrabban cserélik a kínálatot, és minden mértéket kezd felülmúlni a választék bővítése. Állítólag a visszalépés, a trenddel való szembemenés lehetetlen.

A nyugati márkák egy része még ma sem tudott kilábalni az orosz piac elvesztéséből, - meg persze részben az ukránból - bár vannak olyan cégek, például a Zara, amelyek kezdenek visszaszivárogni, harmadik országok közbeiktatásával.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
Vállalat A választások előtti napokban kapott jó hírt Gattyán György
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 09:59
Cégcsoportja egyik zászlóshajóját sikerült két évig tartó veszteség után nyereségbe kormányoznia.
Vállalat Az MVM újabb naperőműveket vesz
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:07
 Az MVM csoport folytatja megújuló energiatermelő portfóliójának bővítését, az MVM Zrt. zöld termeléssel foglalkozó 100 százalékos leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Zrt. további naperőműveket vásárol - közölte az MVM Energetika Zrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Vállalat Ünneppé varázsolták a Klasszis Média partnertalálkozóját a borászatok
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 11:12
Második alkalommal került sor lapcsoportunk, a Klasszis Média kiemelt ügyfeleinek szóló, vakteszt formában megvalósított borkóstolóval és borkvízzel egybekötött ügyféltalálkozónkra május 28-án, kedden az ötcsillagos Aria Hotel Budapestben. Ahol a gyönyörű, különleges miliőjű lobbyban kellemes zongoraszó fogadta az érkezőket.
Vállalat Jól hoz a konyhára a megvásárolt Vodafone: megmutatta kártyáit a 4iG
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 09:11
A cég közzétette negyedéves gyorsjelentését és éves beszámolóját.
Vállalat Magyarországi munkaerőpiac 2024-ben: a Jooble álláskereső portál véleménye
PR | 2024. május 30. 16:48
A munkaerőpiac állandó változásokkal néz szemben Magyarországon is, reagálva a környező gazdasági és társadalmi hatásokra. A munkalehetőségek mennyisége és típusa, a munkaadók elvárásai és a munkavállalók igényei egyaránt fejlődnek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG