<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Előzetesen több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy az autógyártókat újabb csapás érheti az ukrán háború következményeként. Sajnos nem kellett sokat várni, hiszen a Volkswagen máris két üzem leállítására kényszerült.

A Volkswagen felfüggeszti a termelést két kelet-németországi elektromos járműveket gyártó gyárában, közölte a társaság péntek este. A termelést azért szüneteltetik átmenetileg, mert az oroszok által indított háborús helyzet miatt megszakadt a kritikus alkatrészek szállítása Nyugat-Ukrajnából.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a Volkswagen döntése csak az első, de nem egyedi eset, számos más autógyártót is érint majd a háború. Szerintük a harcoknak egyelőre még pontosan nem definiálható, de súlyos hatásai lehetnek a világgazdaságra, és tovább fokozza az ellátási láncok zűrzavarát, ami felpörgette globálisan az inflációt is.

A Volkswagen zwickaui gyárában leáll a termelés (Forrás: Volkswagen)A Volkswagen zwickaui gyárában leáll a termelés (Forrás: Volkswagen)

Hosszú ideje napirenden van az autógyártókat az elmúlt két évben sújtó alkatrészhiány. Lapunk is rendszeresen beszámolt a félvezetők és más alkatrészek hiányáról, amely világszerte, így Magyarországon is folyamatosan nyomasztja a piaci szereplőket. Ezeket egyébként jórészt a járvány gazdasági mellékhatásai okoztak.

A Volkswagen most leálló gyárai közül az egyik a zwickaui gyár, amely a vállalat legnagyobb elektromos járművek gyártóhelye. Számos országba, többek között az Egyesült Államokba is exportálnak az itt készülő ID.4 típusú kocsikat. A történések különösen fájóak lehetnek a Volkswagennek, amelynek már eddig is gondjai voltak az elektromos járművei iránti kereslet kielégítésével. A cég tavaly 17 000 ID.4-et adott el az Egyesült Államokban, de akár négyszer ennyit is értékesíthetett volna a vezetők szerint.

A Volkswagen közölte, hogy keddtől péntekig leállítja az évi több mint 300 000 jármű kapacitásával rendelkező zwickaui gyártósorokat. Leállítják a termelést a drezdai üzemben is, itt a tervek szerint szerdától péntekig küldik kényszerszabadságra a dolgozókat.

Pénteken derült ki, hogy Moszkvában leállt a Renault-csoport több márkájának az összeszerelése, egyelőre március 5-ig került lakat a gyárra.

Nem gyártják jelenleg a Renault Dustert, a Renault Kapturt, a Nissan Terranot és a Renault Arkanat.

A legfőbb ok, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás miatt súlyos gondok vannak az alkatrészellátással. Hasonló okok miatt február végétől nem termel az AvtoVaz gyára Togliattiban és Izsevszkben. Ezek az üzemek ugyan elsősorban az úgynevezett FÁK-régiót (a régi szovjet területeket) látták el, de kisebb mennyiségben Európába is szállítottak. A mostani nyomasztó újautóhiány mellett pedig ennek is szerepe van a piacon.

Nem csak az Ukrajnából és Oroszországból érkező alkatrészek okozhatnak egyébként fejfájást az autógyártóknak, hanem számos alapanyag miatt is aggódhatnak. Hiszen a napokban a járművek karosszériájához használt fémek kapcsán is aggodalmak alakultak ki. Ugyanis az alumínium rekordot döntött, a nikkel ára több mint egy évtizedes rekordot ért el. A háttérben az áll, hogy Oroszország az egyik legnagyobb szállítója ezeknek a fémeknek, így a Putyin által indított háború tovább növelte az ellátási kockázatokat. Már csak azért is, mert az oroszok elleni szankciók, ha a szállításokat nem is akadályozzák meg, fizetési nehézségeket okozhatnak.

Ráadásul ezeken túl van még egy nagyon fontos ipari fém, amelynek szállítása átmenetileg könnyen szünetelhet. Oroszország látja el ugyanis palládiummal a világot, amely a katalizátorokhoz szükséges. A jelenlegi környezetvédelmi előírások mellett pedig a járművekben ez is egy nélkülözhetetlen alkatrész. Amennyiben az orosz szállítások akadoznának, esetleg teljesen leállnak, akkor az a járműgyártók számára is megoldhatatlan feladatot jelent majd.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A brutális energiaár-emelkedés miatt sorra dobják be a törölközőt a nagy gyárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 15:15
Szerdán Szlovákia egyetlen alumíniumfeldolgozója jelentette be, hogy végleg lehúzza a rolót, ma Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme jelentett két hét szünetet. 
Vállalat Bajban van egy újabb kínai óriáscég
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:26
Felére esett az adózott eredmény, a cég piaci értéke pedig közel harmadával csökkent.
Vállalat Végleg lehúzza a rolót a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:45
A magas energiaárakra reagálva végleg leállítja gyártását a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó, a Slovalco szeptembertől.
Vállalat Szervezeti átalakításokról döntött a 4iG igazgatósága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 09:59
Cél az üzleti és integrációs folyamatok összehangolása, valamint a telekommunikációs és informatikai divíziók hatékonyabb támogatása.
Vállalat Bűnhődött az Aldi, mert megsértette az árstopot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 08:22
Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Aldi Magyarországra a Baranya Megyei Kormányhivatal, mert a cég egyik pécsi üzletében drágábban adták a kristálycukrot az árstopos árnál.
Vállalat Vágj bele az őszbe versenyképes tudással: hiánypótló képzések indulnak
PR | 2022. augusztus 16. 11:30
Idén ősszel a HRPOWER képzési palettáján négy kurzust is találunk, amelyekkel mindössze néhány hónap alatt a legkiválóbb szakemberektől sajátíthatjuk el a hatékony vállalati működéshez és önmagunk fejlesztéséhez szükséges tudást. Képzésajánló vezetőknek, HR-eseknek, értékesítőknek, és mindenkinek, aki szívesen bővítené szakmai eszköztárát.
Vállalat Megszenvedte a logisztika drágulását a Henkel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:28
De jelentősen növelte a bevételét az első félévben.
Vállalat Megtévesztő hirdetések miatt fizethet kompenzációt a Vodafone
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:11
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket, ezzel 60 millió forintra mérsékelte a rá kirótt bírságot - közölte a GVH.
Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG