<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az év elején még a szakértők egy része abban bízott, hogy néhány hónap alatt megoldódik a járműipart különösen erősen sújtó chiphiány. A gyakorlat azonban mást mutat, a félvezetőkkel kapcsolatos problémák akár egész évben kitarthatnak, ami összességében 100 milliárd dollár feletti veszteséget okoz az ágazat szereplőinek.

Egy most publikált kutatás szerint a magyar autóipari vállalatokat is érintő chiphiány egész évben problémákat okozhat. Az AlixPartners tanácsadó cég szerint emiatt

2021-ben összesen 110 milliárd dollár bevételkiesést szenvedhetnek el az érintett vállalatok.

A kutatás most közzétett eredményei igen pesszimistának tűnnek, hiszen korábban az elemzők ennél jóval rövidebb, 4-6 hónapos problémás időszakkal számoltak, és csak 60 milliárdos veszteséggel. A társaságok ugyan a kieső bevételek egy részét a későbbiekben pótolni tudják, de a termelés akadozása miatti kiesés teljes mértékben biztosan nem térül meg.

Ahogy azzal korábban több cikkben is foglalkoztunk, a kiinduló probléma az volt, hogy tavaly a járvány kitörését követően megszakadtak a termelési láncok, és a kereslet is drasztikusan visszaesett. Erre, illetve az egészségügyi korlátozásokra reagálva sok autógyár függesztette fel a működését. Ennek hatására a félvezető-gyártók közül többen csökkentették a kapacitásaikat, illetve az autógyárak leállása miatt kieső termékeket az elektronikai berendezéseket, számítástechnikai-, távközlési eszközöket gyártó cégek szívták fel. 2020 őszétől az autógyártók elkezdték felpörgetni a termelésüket, és ennek következtében a félvezetőkből felhalmozott készletek nagyon gyorsan leapadtak.

Ezen túl komoly gondot jelentett az is, hogy a termelési oldalon is voltak fennakadások. A tavaszi extrém időjárás miatt például Texasban több hétre leállt termelés az ottani chipeket gyártó üzemekben. A szektor emellett azt is megérezte, amikor Japánban a Renesas Electronics gyárában kitört tűz miatt egy ideig leállt a termelés. Az AlixPartners előrejelzése szerint

az idén közel 4 millió járművet nem tudnak legyártani az alkatrészek hiánya miatt. Ez a prognózis közel kétszerese a januárinak, amikor az elemzők még csak 2,2 millió járművel számoltak.

Hogy ez nem csak egy szektor problémája, hanem nemzet-, sőt világgazdasági jelentőségű kérdés, azt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Joe Biden amerikai elnök legutóbbi gazdaságösztönző programjában külön dedikált pénzeket szántak ennek megoldására. A 2000 milliárd dolláros tervben 50 milliárd dollárt különítettek el félvezetők fejlesztésére és gyártásra.

A nagy német gyártók mellett ugyanis a prognózisok szerint az amerikai cégeket is igen súlyosan érinti a félvezetők hiánya. A Ford Motor és a General Motors arra számítanak, hogy a chiphiány miatt milliárdos mértékű lehet a bevételeiknek az idei csökkenése. A Ford szerint 2021-ben emiatt mintegy 2,5 milliárd dollár eshet ki, míg a GM arra számít, hogy a chiphiány miatt 1,5-2 milliárd dolláros bevételkiesés éri őket.

Az önvezető autók falják a chipeketAz önvezető autók falják a chipeket

Ráadásul minél újabb technológiát képvisel egy jármű, annál több és erősebb chipek kellenek hozzájuk. Ezek ugyanis fontos alkatrészek az olyan területeken, mint az információs, a biztonsági és szórakoztató rendszerek. Sokak számára esetleg meglepő lehet, de a mai autókban ezek nélkül nem működnének a fékek vagy éppen a szervokormány. A jármű típusától, gyártójától és annak felszereltségétől függően a szakértők szerint egy-egy autóba akár ezernél is több chipet építenek be manapság.

Egy tipikus járműben ma akár 1400 chip is van, és ez a szám csak növekszik, mivel az ipar folytatja az útját az elektromos járművek és az egyre bonyolultabb technológiai megoldások alkalmazása felé. A következő lépcsőfokot az önvezető autók jelentik, ami még a mostaninál is sokkal több félvezető beépítésével jár majd.

A gyártás során a szakértők szerint a félvezetők hiánya a második negyedévben okozhatja a legnagyobb fejtörést a vállalatoknak. Ezt követően fokozatosan javulni fog a helyzet az év második felében és 2022-ben várhatóan már ezzel a problémával kevésbé kell foglalkoznia a cégeknek. A már említett AlixPartners vezetője szerint ez nem azt jelenti, hogy az ellátási korlátok jövőre teljesen megoldódnak, ám Dan Hearsch szerint az autógyártók összességében elegendő félvezetőhöz jutnak majd, hogy a terveikben szereplő számú járművet állítsanak elő.

A nagy beszállítókat is érzenyen érintett a félvezetők hiányaA nagy beszállítókat is érzenyen érintett a félvezetők hiánya

Arról ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy a globális autóipar a kereskedők, autógyártók és beszállítók rendkívül összetett rendszeréből épül fel. Az utolsó csoportba olyan nagyobb beszállítók tartoznak, mint a Robert Bosch vagy a Continental AG, amelyek számára kisebb chipgyártók, például a Renesas vagy az NXP Semiconductors gyártja a félvezetőket a termékeikhez. A probléma egyéként ezeknél a beszállítóknál éppen úgy jelen volt.

A jelenleg a Continental AG-hez tartozó, de a tervek szerint arról leválni készülő és hamarosan a tőzsdén is megjelenő Vitesco Technologies magyarországi egységének vezetője, Lukas Juranek a napokban egy háttérbeszélgetésén megosztotta gondolatait a kérdésben. Az ügyvezető szerint az elmúlt időszakban a járvány közvetlen hatásai mellett számos közvetlenül jelentkező problémával is szembe kellett nézniük. A félvezető-hiány különösen súlyosan érintette őket, amely szerinte az év második felében még súlyosbodhat. Mint jelezte, a Vitesco Technologies szoros együttműködésben partnereivel közösen keres megoldást az átmeneti nehézségek áthidalására. Lukas Juranek szerint is jövőre lehet megnyugtató a helyzet, amikor az ágazat elérheti a járvány előtti termelési szintet.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG