BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 14. 14:47

Spar, Bosch, Wizz Air, Hunguest Hotels - csak néhány nagyobb cég, amelyek a koronavírus-járvány miatt jelentős elbocsátásokat hajt végre. A tavalyi rekord bevételek és profitok után most hamar a kiadáscsökkentésre került a fő hangsúly.

A csütörtök esti számok alapján az elmúlt időszakban 163 ezer ember veszítette el a munkáját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában múlt héten.

A Wizz Air gépe a Liszt Ferenc repülőtéren 2020. május 9-én. MTI/Botár Gergely/kormany.hu A Wizz Air gépe a Liszt Ferenc repülőtéren 2020. május 9-én. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

A cégek általában nem szeretik közhírré tenni, hogy elbocsátják az alkalmazottaikat, mert az általában egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben a céggel. Így nem is lehet tudni, hogy a kormányfő által említett 163 ezer embert konkrétan melyik cégek küldték el, de a híreket márciustól átnézve megpróbáltuk összeszedni, hogy mely cégektől bocsátottak el nagyobb létszámban munkavállalókat.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a turizmus és a rendezvénypiac szinte lenullázódott, így a legnagyobb leépítések is ezeket a szektorokat érintik leginább. 

A válság súlyosságának felismerését követően egyik első lépésünkként tartalékjaink jó részét, összegszerűen 500 millió forintot elkülönítettünk erre a célra. Ez a számunkra hatalmas összeg sajnos - az eddig meghozott kormányzati támogató intézkedésekkel együtt - sem elég arra, hogy 800 kolléga állását megtartsuk. Ennek a keretnek a felhasználásával sajnos csak dolgozóink kevesebb, mint harmadának tudunk 5 hónapon át megélhetést biztosítani. Ez fájdalmas számunkra és persze az elvesztett kollégáink számára is. Ez őszinte szomorúsággal tölt el bennünket - közölte az Eventrend Group, amely számos szállodát és éttermet üzemeltet, valamint rendezvényeket szervez a New York Palotától a Groupama Arénáig.

A társaság abban bízik, hogy a válság után újra munkalehetőséget tudnak majd biztosítani az elbocsátott kollégáknak.

Információink szerint a rendezvénypiac több másik jelentős cége is elbocsátásokra kényszerült. Ráadásul legalább augusztus 15-ig semmilyen rendezvényt nem lehet tartani, így például a sok embernek munkát adó Sziget, VOLT és Balaton Sound fesztivál is elmarad.

A ferihegyi reptéren is hatalmas a visszaesés, bár pénteken a Wizz Air elég sok városba (például Barcelona, Athén, Oslo) elrepült, de ez sem mentette meg a fapados légitáraság dolgozóit a drasztkus leépítéstől. A magyar gyökerű cég ezer munkavállalóját, a dolgozók 19 százalékát volt kénytelen elbocsátani a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, és az eddiginél is több embert küldött kényszerszabadságra.

Törvényi kötelezettségünknek megfelelően a csoportos létszámcsökkentéssel érintett magyarországi kollégáink esetében bejelentettük az intézkedést az illetékes munkaügyi hivataloknak - közölte korábban lapunk kérdésére a Wizz Air.

A kirúgottak között pilóták és légiutas-kísérők is bőven voltak. Fő riválisuk sem finomkodott, a Ryanair háromezer munkavállalójától válik meg és egyötödével csökkenti a béreket.

A Budapest Airport hétfőn már arról számolt be, hogy éledezik a reptér, napi 12-13 járat már felszáll, igaz, nagyon alacsony kihasználtsággal. A ferihegyi repteret üzemeltető cég így is közel 300 főt érintő csoportos leépítést jelentett be. Nagyot fordult a világ, hiszen a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. 95,51 milliárd forint árbevétellel zárt 2018-ban, ez 11,61 milliárd forintos növekedés az előző évihez képest.

Gyakorlatilag semmi sem maradt a cégben, mivel a tulajdonosok döntése alapján a cég a 2018-as adózott eredményt, 24,65 milliárd forintot, egy az egyben kifizetik osztalékként.

A Budapest Airport 55,4 százalékos tulajdonosa jelenleg a német AviAlliance GmbH, amelyet megvásárolt egy kanadai nyugdíjpénztár. Most viszont létrehoztak egy alapítványt, amiből a kollégákat támogatják: ebben április végén 125 ezer euró, mintegy 43 millió forint volt.

Tömeges elbocsátás volt az állami tulajdonban lévő Malév GH-nál is, a földi kiszolgáló cég mintegy 65 embert küldött el, ez a 400 fős létszámnak a 15 százaléka.

Ennél jóval drasztikusabb lépésre szánta el magát a szintén rekord éveket maga mögött tudó Hunguest Hotels Zrt., amely 2018-ban 3,4 milliárd forintos profittal zárt, most viszont amint visszaesés következett be, leépítette a dolgozóinak mintegy 50 százalékát. A cég 2018-ban bérjárulékokkal együtt összesen 1,4 milliárdot fizetett ki, azaz az ötven százalékos leépítéssel legalább 700 milliós bérköltséget spórolhat Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A Hunguest Hotels Zrt. állományában lévő 1670 munkavállaló közül a tervek szerint 800-850 embertől válnak meg.

Nincs más lehetőség

Ennél kicsivel több embert küld el a Spar, a 24.hu írt arról, hogy márciusban csaknem 900 új dolgozót vett át más szektorokból a cég, de áprilisban visszatértek az eredeti tervlétszámukhoz. Indoklásuk szerint a pluszlétszám fenntartására a különadó bevezetése miatt a továbbiakban nincsen lehetőségük. 

Bő 400 fős leépítésről döntött az Avis Budget Group BSC Kft., amely a világ egyik legnagyobb autókölcsönző vállalatának szolgáltató központjaként működik Budapesten. A cég állománya több mint 1200 fős volt, így a leépítés az alkalmazottak egyharmadát érinti.

Nem jártak jól Hatvanban sem, ahol a Bosch-gyár több mint 800 dolgozójának kirúgására kényszerül, miután a koronavírus-járvány miatt 70-75 százalékkal zuhant a cég megrendelési állománya. Az első körben főleg kölcsönzött munkaerőt küldtek el áprilisban.

A dunaújvárosi Dunaferr is a túlélésért küzd, egyelőre nincs elbocsátás, de június 1-jétől 3 hónapon át csökkenteniük kell a nem közvetlenül a termelésben dolgozó munkavállalók munkaidejét. Ez mintegy 1000 embert jelenthet.

Hogy a kisebb cégeknél pedig mi történt a koronavírus-járvány miatt, azt csak a statisztikákból fogjuk látni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Miért viszik ki a pénzt Magyarországról az autógyártók?
Király Béla | 2020. június 2. 17:31
A napokban a magyarországi autógyártók sorban jelentették meg tavalyi számaikat. Noha eltérően alakult a vállalatok teljesítménye, akár a forgalmat, akár a nyereséget nézzük, egyvalami mégis közös volt. A három nagy német gyökerű társaság, az Audi, a Mercedes és az Opel is kipucolta a magyar leányvállalatát, és amit lehetett, kifizetett osztalékként.
Vállalat A Gyurcsány-család a politikát választotta a biznisz helyett
Baka F. Zoltán | 2020. június 1. 15:47
Egyetlen jelentős tranzakció hozott izgalmat az egykori cégbirodalom megmaradt részében.
Vállalat Zsinórban második éve veszteséges Mészáros Lőrinc gigaberuházásra készülő vasútépítő cége
Baka F. Zoltán | 2020. május 31. 20:07
A minimum 750 milliárdos üzletre egyelőre még nem készült fel az RM International.
Vállalat Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre
MTI | 2020. május 31. 12:37
Aki akar, utazhat.
Vállalat Egyértelműen fickósabb, macsósabb lett Trump a sikeres SpaceX-kilövéstől
MTI | 2020. május 31. 08:17
"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben", mondta az amerikai elnök a sikeres indítás után, majd hozzátette, hogy az USA nem is lesz második semmiben.
Vállalat Startupokat célozna meg Áder János klímavédelmi alapítványa  
Valkai Nikoletta | 2020. május 30. 19:55
40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.
Vállalat Hivatalos: bevette Debrecent a BMW
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 19:59
A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte.
Vállalat Három cégéből 20 milliárdos osztalék hullott Mészáros Lőrinc ölébe
Székely Sarolta | 2020. május 29. 15:36
A felcsúti polgármester három nagyobb építő- és vasútipari cége hozta a kötelezőt. Sőt, a zászlóshajónak is tekinthető Mészáros és Mészáros Kft. még várakozáson felül is teljesített.
Vállalat Trump rendelettel bünteti a közösségi médiát, mert megsértődött a Twitterre
MTI | 2020. május 29. 09:18
Mark Zuckerberg azonnal az amerikai elnök mellé állt.
Vállalat Az Audi is kisöpörte a padlást, 700 milliárd forintot vittek haza
Király Béla | 2020. május 29. 06:16
Az Audi Hungária is közzétette a 2019-es gazdasági adatait, amelyből az derül ki, hogy az autógyártó vállalat magyarországi tevékenysége tovább erősödött. Érdekesség ugyanakkor, hogy a társaság nem csak a tavalyi eredményét, hanem annál jóval nagyobb összeget vett ki osztalékként.
Friss
hírlevél