Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A márciusi leépítések közel fele három megyének köszönhető, a legtöbben a leghányattatottabb sorsú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében veszítették el az állásukat.

Átböngésztük a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat márciusi területi statisztikáját, hogy képet kapjunk arról, mely megyében indultak be elsőként a leépítések a koronavírus-járvány következtében. A kirajzolódott kép már-már egész megdöbbentő, ugyanakkor a jelen körülmények között váratlan fejlemények is történtek helyenként.

Marad a közmunka? (Fotó: MTI)Marad a közmunka? (Fotó: MTI)

Mint arról mi is beszámoltunk, a regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt mintegy 17 ezer fővel 281 ezerre emelkedett márciusban, ami az akkori munkaerőpiaci hírek függvényében meglepően alacsony növekedés volt. Igaz, ez részben annak köszönhető, hogy márciusban még épp csak megjelent a vírus Magyarországon, a cégek pedig vélhetően az első napokban, hetekben még kivártak, próbálták kitalálni, hogyan és merre tovább. Ha területi lebontásban vizsgáljuk a regisztrált álláskeresők számát, akkor az iménti kijelentés nem mindenhol állhatta meg a helyét.

Összesítésünk alapján a 17 ezer új álláskereső 46 (!) százaléka három megyéhez köthető, ezekben a régiókban arányaiban és létszámot tekintve is kiugró lehetett az elbocsátások aránya:

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3287 új álláskereső regisztrált be a hivataloknál (ez 12 százalékos növekedés előző hónaphoz képest)
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2857-tel nőtt az álláskeresők száma (+8 százalék),
  • Somogy megyében pedig 1884 fővel - 14 százalékkal - emelkedett a regisztráltak száma egyetlen hónap alatt.

Vagyis 8028 magyar dolgozó a munkaerőpiac állapotát és minőségét tekintve a hagyományosan nehezebb területeken veszítette el a munkáját. Ennek két oka lehet, amire a foglalkoztatási szolgálat megújult honlapja egyelőre nem ad választ - ehhez ugyanis szükség lenne az egy évvel ezelőtti megyei adatokra is, azok viszont nem állnak rendelkezésre.

Az egyik ok, hogy a munkaerőpiac piaci lábának gyengeségei miatt - pontosabban a kevés új álláshely miatt - az állásukat elvesztők zömében közfoglalkoztatottak voltak, akiknek véget ért a foglalkoztatási programja. A másik magyarázat hátterében egyedibb indokok állhatnak. Szabolcs és Borsod megyékre különösen igaz, hogy itt a vállalkozások is sokkal gyengébb lábakon állhatnak: az országosnál jellemzően jóval magasabb munkanélküliség, az átlagnál jóval alacsonyabb bérszínvonal gyengébb vásárlóerőt eredményez, emiatt a kisebb és közepes cégek helyezete is sokkal érzékenyebb lehet az átlagosnál. Ilyen körülmények között pedig még pár hetet sem tudtak a cégek kivárni, a fennmaradás érdekében azonnali intézkedést kellett hozniuk a legrosszabb forgatókönyvet feltételezve.

A legtöbb regisztrált álláskereső márciusban

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, 39 462 fő,  
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 31 087-en voltak,
  • Hajdú-Biharban pedig 22 868-an.

A kedvezőtlen változások mellett ugyanakkor némi meglepetésről is árulkodnak a statisztikák. Egész váratlanul ugyanis Baranya megyében mintegy 300 fővel csökkent az álláskeresők száma, 15 251-en voltak a februári 15 550 fő után. A megyeszékhelyeket tekintve Kecskemét és Szekszárd tartotta magát még márciusban.

Bács-Kiskun megye legnagyobb városában ugyanis pontosan ugyanannyi regisztrált álláskereső volt márciusban, mint februárban, 2594 fő, ami az aktív korú lakosok arányában 3,55 százalékos munkanélküliséget jelent. Szekszárdon - Baranya megyéhez hasonlóan - 2 százalékkal, vagyis 13 fővel mérséklődött az állástalanok száma.

Hol a legnagyobb a munkanélküliség?

Márciusban a legnagyobb arányban a Baranya megyei Gyöngyfán voltak állástalanok, igaz, ez egy kistelepülés, mindössze 134-en laknak itt. A 32 állástalan pedig így kiugró, 39,51 százalékos munkanélküliséget eredményez. Mögötte a már népesebb, de még mindig kisebb település, Gilvánfa áll 38,24 százalékkal, a dobogó harmadik fokára egy nagyon kicsi település, Nyésta áll 37,5 százalékkal.

Az ezer főnél több munkaképes korú lakossal bíró települések sorában a legnagyobb munkanélküliség a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburához kötődik. Az 595 regisztrált állstalan mintegy 140 fővel több az előző havinál, az álláskeresők aránya pedig 31,84 százalék. Vagyis a dolgozni képes helyiek közel harmada állástalan. Ezt két Borsod megyei település követi: Arlón 26,21, Sajókazán pedig 22,27 százalék a regisztrált állástalanok aránya. Utóbbi esetben egészen megdöbbentően a számok, egyetlen hónap alatt a másfélszeresére nőtt az álláskeresők létszáma, 246-ról 424-re.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
Makro / Külgazdaság Hogyan tovább? Komoly döntéseket kell hoznia az Orbán-kormánynak a héten az újraindításról
Székely Sarolta | 2021. április 12. 15:40
Újabb változtatásokat jelenthet be a kormány a héten. Már holnap meglehet a 3 millió oltott, egy hét múlva pedig a 3,5 millió. Utóbbival újabb lazítások járnak - persze, csak ha tartja a kabinet magát a már bejelentett elképzelésekhez. 
Makro / Külgazdaság A pedagógusok még egy esélyt kapnak soron kívüli oltásra
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 12:42
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy hivatalos közlés hiányában nem változtatnak a Sinopharm kínai vakcina oltási protokollján, a pedagógusok még egy esélyt kapnak az oltásra, és jön az egydózisú új vakcina. Kérdésünkre, hogy az idősek otthonából mikor jöhetnek ki a beoltottak, nem kaptunk választ.
Makro / Külgazdaság Orbán számára rémálom lenne a német Zöldek hatalomra kerülése
Káncz Csaba | 2021. április 12. 11:24
A program élesen kikel Moszkva és Peking ellen, aláhúzva, hogy „rendszerszintű vetélkedés alakult ki az autoriter államokkal és diktatúrákkal”. Több ponton is komoly ütközés jöhet a konzervatívokkal egy várható kormánykoalícióban.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tovább csökkennek az árak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 09:41
A 95-ös oktánszámú üzemanyag literenkénti bruttó átlagára pénteken még 3 forinttal feljebb ment, szerdától viszont 4 forinttal már csökkenni fog. A már pénteken is olcsóbbá vált gázolajért pedig további 3 forinttal kell kevesebbet leszurkolniuk az dízelautó-tulajdonosoknak. 
hírlevél
depositphotos