TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A legnagyobb magyar üzletlánc vidéki boltjai hétfőnként már ki sem nyitnak, hogy kompenzálják a hiányzó három ezer dolgozót.

Egyre komolyabb gondot okoz a élelmiszerláncoknak a garantált bérminimum kötelező emelése, számos COOP üzletet zárva tartanak hétfőnként, hogy kompenzálják a munkaerőhiányt. A legnagyobb magyar üzletlánc engedményeket kér a kormánytól, mivel sok boltja a 180 ezer forintra emelt garantált bérminimumot sem tudja kigazdálkodni - hangzott el az RTL híradójában.

A LIDL alkalmazottak már ötödével többet, bruttó 365 ezer forintot kereshetnek havonta, a TESCO átlgosan 10 százalékkal növeli a béreket, ami – pótlékokkal, túlórákkal – a bruttó 227 ezer forintot i elérheti. A SPAR Magyarország korábbi bejelentése szerint a legtöbb munkakörben minimum bruttó 200 ezer forint lesz a havonta megkereshető fizetés, de a cég dolgozóinak 13. havi fizetés is jár a cafeteria mellett. Az Auchan Magyarország szerint már 2017 novemberében  több mint 13 százalékkal nőttek munkavállalóik fizetése.

Kiszorulnak a kisebb üzletek

A boltosok negyede, nagyjából 50 ezer ember multinacionális élelmiszeripari láncnál folytat munkatevékenységet, a legtöbben azonban kis- és középvállalkozásoknál, jellemzően a garantált bérminimumért dolgoznak. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint nagyvállalatok most a kisebb szereplőktől fogják elcsábítani a munkaerőt, így a munkaerőhiány megmarad, csak inkább a kisboltos hálózatoknál fogja éreztetni hatását.

Sok helyen már a nyitvatartást is korlátozzák, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke elmondta: az élelmiszerlánc nagyjából 30 ezer embert foglalkoztat, ami 3 ezerrel kevesebb a szükségesnél. A hiány miatt a kisebb településeken már ki sem nyitnak az üzletek hétfőnként. Zs. Szőke Zoltán, a Szövetség elnöke hozzátette: üzleteik egy része belerokkanhat a garantált bérminimum kötelező emelésébe, ezért újabb, speciális járulékcsökkentésről tárgyalnak a kormánnyal, ami kifejezetten bajba került boltoknak segít. A Nemzetgazdasági Minisztérium hozzátette: folyamatosan figyelemmel kísérik a kisebb boltok számának alakulását.

Készülj a sokkra: nagyot ugrottak a magyar élelmiszerárak

Úgy tűnik, decemberben csak az év végi akció miatt torpant meg az élelmiszerárak emelkedése, januárban viszont mindent bepótoltak az áruházak: közel 7 éve, 2011 májusa óta nem mértünk akkora éves áremelkedést felméréseink során, mint 2018 első Árkosár-körképében - ebben az is benne van, hogy a tavaly év eleji áfacsökkentések nem torzítják tovább a statisztikát. Nem csoda, hogy ismét történelmi csúcsra ért a nagybevásárlás ára. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jaj a techcégeknek? Tényleg jön a digitális adó?
Király Béla | 2020. november 28. 06:12
Az európai vezetők jóideje próbálják megadóztatni a nagy amerikai technológiai vállalatokat, akik viszont igyekeznek minden jogi kiskaput kihasználni. Ráadásul ebben a kérdésben maguk mögött tudhatták Donald Trump elnököt is. Egyelőre vitatott, hogy Joe Biden győzelmet milyen irányú változásokat hoz, a franciák mindenesetre minél előbb be akarják vezetni a digitális adót.
Vállalat Újabb milliárdos tenderek Pakson
Kollár Dóra | 2020. november 27. 19:31
Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.
Vállalat Tovább hasít a 4iG Nyrt.
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 18:40
Folytatja pénzügyi szárnyalását a 4iG Nyrt. - derül ki a cég harmadik negyedéves eredményeiből, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé pénteken.
Vállalat Újrateszteli a vakcináját az AstraZeneca, hogy eloszlassa a kételyeket
Privátbankár.hu | 2020. november 27. 07:59
Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.
Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Friss
hírlevél