BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. október 9. 13:22

Szembemennek az 1400 milliárd forintos büntetéssel.

Fellebbez a Google az Európai Bizottság által kiszabott rekordbüntetéssel szemben. A techóriást még júliusban bírságolták meg mintegy 4,3 milliárd euróra, amiért visszaélt előnyével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken. Az európai uniós szabályok értelmében a bírság összege az érintett cég éves árbevételének akár 10 százalékát is elérheti, az Alphabet tavalyi bevétele 110,9 milliárd dollár volt – írja a Financial Times.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos szerint a Google az Androidot eszközként használta fel keresőmotorja erőfölényének bebetonozására. A vádak szerint a vállalat – domináns piaci pozíciójával visszaélve – gyakorlatilag arra kényszerítette a nagyobb mobilgyártókat, hogy saját böngészőjét és keresőjét telepítsék előzetesen az eszközeikre, így korlátozva a versenytársakat. A cégnek 90 napja volt, hogy felhagyjon jogsértő magatartásával.

Kifogásolják továbbá, hogy a techcég alkalmazásboltja, a Play Store engedélyezési feltételeként előírta a gyártók számára a Google keresőjének és böngészőjének előzetes telepítését, valamint hogy kifizetéseket tett egyes nagyobb gyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára azzal a feltétellel, hogy eszközeikre előre kizárólag a cég keresőszolgáltatását installálják.

Növelte a versenyt, nem csökkentette

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai közleménye szerint a határozat figyelmen kívül hagyja, hogy az androidos telefonok az iOS-telefonok versenytársai, így valójában több választási lehetőséget teremtenek velük a telefongyártóknak, mobilhálózat-üzemeltetőknek, alkalmazás-fejlesztőnek és fogyasztónak, nem pedig kevesebbet. Az okos mobileszközök mintegy 80 százaléka már Androidot használ, eredeti fejlesztőjét még 2005-ben vásárolta fel a cég és azóta is kulcseleme a vállalat bevételi forrásának.

Emellett a brüsszeli testület 2,4 milliárd euró bírságot szabott ki a Google-re egy másik ügyben: a cég a vádak szerint visszaélt a keresőszolgáltatások piacán élvezett fölényével azzal, hogy saját ár-összehasonlító szolgáltatásait előrébb, a versenytársakét pedig hátrébb sorolta a találatok között.

Beperelik a Google-t: nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek

Veszélybe sodorták a védelmi minisztériumot. Tovább a cikkhez >>>

Szakértők szerint a döntés egyértelmű, de még ennek ellenére is maradhat tér az Alphabetnek a profitszerzésre – sok felhasználónak ugyanis hiába kínálnának más lehetőségeket, akkor is a Google keresőt választanák. A Googlenek pedig fontos eszköze az Android operációs rendszer, a keresőprogramok adják ugyanis az alapját a célzott hirdetéseknek, a vezérigazgató pedig megmutatta, hogy komolyan veszik a dolgot – tették hozzá.

Az Alphabet várhatóan megpróbálja majd késlelteti a szükséges javításokat, arra kérve az Európai Bíróságot, hogy  ideiglenes intézkedésekkel a fellebbviteli bíróság döntését követően kelljen csak módosítania - szakértők szerint azonban ez valószínűtlen a helyzet súlyossága miatt.

Adatszivárgás Facebook-módra?

A párhuzamosan futó ügyek milliárdos bírságai pedig tovább növekedhetnek, a Google ugyanis kénytelen leállítani közösségi szolgáltatását, a Google+ platformot. A hírek szerint a cégnek szigorítania kell adatvédelmi elvein, miután legalább félmillió felhasználó személyes adatai szivárogtak ki.

A problémát még márciusban fedezték fel és javították ki, amikor felülvizsgálták, hogyan osztja meg a Google a személyes adatokat más alkalmazások fejlesztőivel. A vizsgálat szerint egyik fejlesztő sem használta ki a rendszer gyengeségeit és élt vissza az adatokkal. A Wall Street Journal korábbi cikke szerint a vállalat úgy döntött, nem teszi közzé az ügyet, ugyanis nagy volt a félelem, hogy az esetet a Facebook és a Cambridge Analytica botrányához hasonlítják.

A Google szerint az adatvédelmi kihágás nem indokolta a felhasználók azonnali tájékoztatását, a kiszivárgott adatok jellege ugyanis nem tette lehetővé, hogy beazonosítsák a felhasználókat – a pórul jártak pedig egyébként sem tudtak volna már semmit  sem tenni, hogy megvédjék adataikat. Kiberbiztonsági szakértők szerint azonban minden felhasználónak joga van tudnia róla, hogy adatai harmadik félhez kerültek. Az új irányelvek bevezetésével a Google jelentősen korlátozza az alkalmazás fejlesztők hozzáférését a személyes információkhoz.

Pofátlanul átvágott mindenkit a Google: még mindig gyűjtik az adatokat?
Úgy tűnik, a vállalatóriás mégsem tett eleget a hatályos törvényeknek és továbbra is megőriz minden személyes információt az általunk meglátogatott helyekről. A vizsgálat alapján be is perelik a céget, mivel megkerülte a nemrégiben bevezetett rendelkezést a személyes adatok gyűjtésével és tárolásával kapcsolatban. Összeszedtünk pár tippet, ami segíthet megvédeni az internetre felvitt adatainkat. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vállalat

Vállalat Új vezérigazgató a Keler élén
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:41
Az igazgatóság július 31-ével Demkó-Szekeres Zsoltot nevezte ki a pozícióra. 
Vállalat Égető szüksége van az egészségügynek a mesterséges intelligenciára: a magyar fejlesztésekben nagy a potenciál
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 13:34
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossznövekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Az EIT Health és a McKinsey&Company tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia (AI) forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást, segítségével jobb és hatékonyabb ápolási eredmények érhetőek el és javulhat a betegek tapasztalata az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatban is. A magyar startupok ígéretesnek tűnnek ebben a szegmensben.
Vállalat Mészáros Lőrincék kiszálltak az üzletből, amit most jóváhagyott a GVH
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 12:15
Az Audax megveheti az EKER-t.
Vállalat A döccenő után: mi lesz az autóipar sorsa?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 16:29
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövid távon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Trump már rendeletben szorongatja a TikTokot
MTI | 2020. augusztus 7. 09:31
Megtiltott minden a céggel kapcsolatos ügyletet. A korlátozás szeptember 20-án lép életbe.
Vállalat Nevet vált a Kika, de az Ikea marad a piac királya
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 18:28
Bár a Gazdasági Versenyhivatal már tavaly jóváhagyta a Kika lakberendezési lánc felvásárlását, az új tulajdonos csak most lépett a tettek mezejére. Csütörtökön bejelentették, megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.
Vállalat Ezt tette a Magyar Telekom számaival a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 6. 08:40
Ötödével csökkent a cég adózott nyeresége a második negyedévben.
Vállalat 12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 08:20
A vevő a TMH Hungary Invest Zrt., melynek résztulajdonosa a botrányosan sikerült budapesti metrófelújításról is ismert orosz Transzmasholding.
Vállalat Tesco: alaptalanok a leépítésről szóló spekulációk
MTI | 2020. augusztus 6. 07:28
Az áruházlánc reagált a Magyar Nemzet értesülésére. Közlésük szerint erős a magyar pozíció, és jók a kilátások.
Vállalat Már 1000 cég mondott nemet a Facebooknak
Király Béla | 2020. augusztus 5. 19:14
Lélektani határhoz érkezett a Facebook hirdetéseket bojkottáló vállalatok száma. A közösségi média egyelőre mégsem tesz hathatós lépéseket.
hírlevél