<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A legfrissebb cégközlönyben megjelentek szerint az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tucatnyi tevékenysége közül hármat október 1-jén a Miniszterelnöki Kormányiroda vett át.

A kormány augusztus közepén döntött úgy, hogy 2021. október 1-jével megszünteti az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t. A céget kilenc éve, 2012. október 29-én alapította az állam. Ez nem véletlenül kavart nagy port, hiszen létrehozásával a második Orbán-kabinet a teljes hazai dohánypiacot átrajzolta, számos, a kormánnyal szimpatizáló, illetve ahhoz közel álló személy kapott trafikok működtetésére szóló koncessziót, köztük olyanok is, akik azelőtt teljesen mással foglalkoztak.

Gyémánt és hamu. Fotó: depositphotosGyémánt és hamu. Fotó: depositphotos

A nemzeti dohánybolt tulajdonosi jogosítványait 2013 áprilisáig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., azt követően 2019 júniusáig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gyakorolta, azóta pedig a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Mager Andrea. 

Bár eleinte nagy biznisznek tűnt nemzeti dohányboltot működtetni - mint arról lapunk beszámolt - az utóbbi években egyre csökkent a koncessziós trafikok száma, miközben az ND által pályázat nélkül kijelölt trafikok száma növekedett. A 2018 novemberi 601-gyel szemben jelenleg már 699 ilyet tart nyilván a cég a honlapján. Azt, hogy emellett hány koncessziós dohánybolt létezik, nem tudni, mivel az ND honlapján az „Engedményes dohánytermék-kiskereskedők nyilvántartása” címen megadott, NAV-os linkre kattintva hibaüzenet jelenik meg. Így korábbi információnkkal kell beérnünk, miszerint míg 2018 novemberében 5334 koncessziós dohánybolt működött, addig 2020 végén 5216.

Az arányok változásának oka, hogy az ND 2015 óta nem írt ki új pályázatot, csak spontán kijelöléssel, pályázat nélkül ítélt oda trafikokat a kiválasztottaknak. Ez ugyanis előnyösebb volt, mivel a kijelölt boltoknak sem vámhatósági engedélyt nem kellett beszerezniük, sem koncessziós díjat fizetniük. Ám ez a jóvilág ez évtől megváltozott, mivel 2021. január 1-jétől a cigiárusításra kijelölteknek már jogosultsági díjat kell leszurkolniuk, kvázi a kijelöléssel ideiglenesen biztosított tevékenység gyakorlásának ellenértékeként. E jogosultsági díj a kijelölt által forgalmazott dohánytermékek kiskereskedelmi eladási árának 1 százaléka.

Ami az ND-t illeti, a cég éveken át 150-175 millió forint közé eső forgalma 2019-ben kilőtt, nettó árbevétele megközelítette az 1,4 milliárdot (ami ugye csaknem tízszerese az előző évinek), 2020-ban pedig még tovább, majdnem a másfélszeresére, 2 milliárd fölé emelkedett. Ennyivel több folyt be alapvetően a kódkibocsátásból, a forgalmi adatok értékesítéséből, a pályázati díjakból és a reklámtevékenységből.

A bődületes árbevétel-gyarapodással párhuzamosan a nemzeti dohánycég addig negatív eredménye is pluszba váltott, a 2018-as 170,7 millió forintos veszteséget 2019-ben már 307 milliós, 2020-ban pedig még ennél is nagyobb, közel 350 milliós nyereség követte, ami szép teljesítmény egy nonprofit vállalkozástól. Mindkét esetben az állam a cégben hagyta a profitot, aminek következtében az ND 2018 végén még 818,6 milliós saját tőkéje 2020 végére csaknem 1,5 milliárdosra hízott.

A kormány mégis cége megszüntetéséről döntött. A 100 százalékos állami tulajdonú vállalat törvényben nevesített 12 feladatából kilencet az augusztusi kormányrendelet értelmében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága vett át, amely az állami koncessziókat, a bírósági végrehajtókat és a felszámolókat kontrollálja. Az ND három tevékenysége pedig október 1-jén a Miniszterelnöki Kormányirodához került – derül ki a friss cégközlönyből.

Ezek:

  • a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázatok kiírása, elbírálása, a koncessziós szerződések megkötésének (módosításának, megszüntetésének) előkészítése
  • a koncessziós szerződésekből eredő számlázási feladatok ellátása
  • a koncessziós szerződésekkel összefüggő követeléskezelési feladatok ellátása – ide nem értve az azonnali beszedési megbízást.

A Miniszterelnöki Kormányiroda 2018-ban jött létre, s egyfajta harmadik kancelláriaként funkcionál. S már a megalakulása óta rálátása van az ND ügyeire, lévén, hogy egy 2018 májusi kormányrendelet értelmében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tevékenységét segíti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Lassan meglesz a kormány századik barátja
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:51
Ezúttal egy autóipari céggel kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást. 
Vállalat Szakmunkások után kapkodnak a cégek
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 16:21
Erőteljes munkaerő-felvételbe kezdtek a vállalatok 2021-ben.
Vállalat Görögországban terjeszkedik tovább az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 15:06
Egy háromcsillagos, 124 szobás szálloda felvásárlásával lépnek be az athéni ingatlanpiacra. 
Vállalat Bekebelezi a Call of Duty kiadóját a Microsoft
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 16:48
Az óriáscég történetének legnagyobb felvásárlása lesz a játékipar egyik óriása, Activision Blizzard megszerzése. A Call of Duty-sorozat mellett például a Warcraft- vagy a Candy Crush-játékokat is fejlesztő cégért közel 69 milliárd dollárt fizet a Microsoft.
Vállalat 220 munkahelyet hoz az új térkőgyár – az állam is adott rá pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:58
Átadták a Viastein Kft. üzemét Biharkeresztesen.
Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló