<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.

Közösségi tér azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van rá

Izgatottan érkezik egy csoport egy hosszú projektmunka utolsó workshopjaira a FabLab (Fabrication Laboratory) győri műhelyébe. „Melyik gépen indíthatjuk el a nyomtatást? Mikor gravírozzuk a polcomat?” – ilyen kérdésekkel lépnek be a gyerekek a műhelybe és kezdenék is azonnal a munkát. Egy összesen 10 alkalmas foglalkozássorozat második felében járunk, ahol a 9-13 éves, 9 fős csoport tagjai egy saját igényeikre szabott éjjeliszekrényt terveznek és készítenek el, amin keresztül találkozhatnak különböző digitális technológiákkal.

Fotó: Darab Zsuzsa
Fotó: Darab Zsuzsa

A FabLab Győr a Magyarországi Terre des hommes Alapítvány és a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány partnerségével a Németországi Terre des Hommes finanszírozásával megvalósuló projekt, kifejezetten marginalizált csoportok támogatására jött létre 2019-ben. A projekt elsődleges célja, hogy olyan iskolás korú fiataloknak biztosítsanak egy biztonságos fejlődési platformot, akiknek vagy nincs meg a lehetősége korszerű technológiák megismerésére, vagy pedig valamilyen negatív megkülönböztetés éri őket az életben és az által szenvednek hátrányt a mindennapokban, nem utolsó sorban a munkaerőpiacon. A FabLab tehát nem „csak” egy digitális barkácsműhely, hanem egy közösségi tér, ahol szakszerű személyzet segíti a gyerekek mind technológiai mind pedig társas készségfejlődését. Ennél fogva nem minden foglalkozás ugyanúgy zajlik, hiszen a fiatalok részt vesznek a közös szabályalkotásban, így megteremtve egy olyan légkört, ahol mindenki komfortosan érzi magát. Legyen szó egyalkalmas foglalkozásról vagy egy hosszabban felépített workshopsorozatról, minden alkalommal az a cél, hogy élmény alapú tudással, célokkal és akár egy kész termékkel távozzanak a műhelyből. 

Fotó: Darab Zsuzsa
Fotó: Darab Zsuzsa

Higgyetek magatokban, merjetek álmodni – és tudjátok használni a 3D nyomtatót!

A workshopok alatt a gyerekek személyesen használhatnak 3D nyomtatókat; megismerkedhetnek a lézervágással és CNC megmunkálással, de lehetőség van számítógép által vezérelt hímzésre vagy éppen szintén digitális elven működő matricavágásra is. A testközelben lévő technológia már önmagában is leköti a fiatalság jó részét, azonban ezen túllépve arra ösztönzik a hozzájuk érkezőket, hogy merjenek álmodni és képesek legyenek változást elérni saját életükben. Egy olyan komplex tervezési és gyártási folyamat végigkövetése, amely kifejezetten az adott csoport vagy személy problémáira és igényeire fókuszál, kiváló lehetőség arra, hogy növeljék a fiatalok problémamegoldó készségét és cselekvőképességét.

Fotó: Darab Zsuzsa
Fotó: Darab Zsuzsa

Az adott foglalkozás keretein belül nem kizárólag a digitális technológiákba kapnak betekintést a résztvevők, hanem az ő elképzeléseikből kiindulva, egy sokkal befogadhatóbb perspektívába kerül át mindez. A megkezdett éjjeliszekrény példánál maradva, hetekkel ezelőtt a tervezéstől indult a folyamat, amelynek során mindenki megfogalmazott saját ötleteket és egy közel hasonló, közösen elkészített fa-vázat kis méretű egyedi kiegészítőkkel tölthettek fel. A feladat végéhez közeledve már készült sok egyedi könyvtartó és akasztó, 3D nyomtatott ceruza tartó vagy éppen kivehető rajztábla kézi rajzból készült lézergravírozással díszítve. A hónapok óta tartó izgalmas folyamat a csoport számára hamarosan a végéhez ér, és a fiatalok birtokba vehetik a munkájuk eredményét.  

Várják azokat a partnereket, akik csatlakoznának a koncepcióhoz

A FabLab koncepció egy viszonylag új, de világszerte ismert trend, ahol a tudás, a technológia és a kipróbált megoldások demokratizálása a fő cél. Továbbá fontos a helyben történő gyártás-termelés előnyben részesítése, a globálisan való gondolkodás és a helyi szinten történő cselekvés szellemében (Think globally, act locally). Szerencsés helyzet tehát, hogy a Terre des hommes Alapítvány, mint projektvezető több FabLab illetve RIF (Resilience and Innovation Facilities, Reziliencia és Innovációs Központ) üzemeltetésért felel szerte a világban. A “Resilience Collective” elnevezésű nemzetközi munkaközösségnek köszönhetően remek lehetősége van a Magyarországon működő csapatnak nem csak technológiai, de kifejezetten a gyermekekkel való munkával kapcsolatos tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztására. 

Fotó: Darab Zsuzsa
Fotó: Darab Zsuzsa

Győrben és környékén élő együttműködés van számos iskolával és civil szervezettel és a Széchenyi István Egyetem több szakával is. Az elmúlt hónapokban sikerrel kapcsolódott be a FabLab a Közép-európai Egyetemen (CEU) megvalósuló Nyílt Tudás Kezdeményezés (Open Learning Initiative - OLIVE) programba.  A Terre des hommes folyamatosan keresi az együttműködési lehetőséget egyrészt olyan iskolákkal, gyermekvédelmi intézményekkel és egyéb közösségekkel, amelyek számára ez a módszertan segítséget adhat, másrészt pedig olyan vállalatokkal és partnerekkel, akik fantáziát látnak a modellben és támogatni tudják annak továbbfejlődését. 

A FabLabban megvalósuló projektekről bővebb információt itt találnak az olvasók. A FabLab hivatalos weboldala itt található.

Szerző: Sütheő Áron – FabLab koordinátor

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
Vállalat Erős pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak
Natív tartalom | 2023. január 25. 13:28
Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet. Balogh Péterrel, a Magyar Bankholding nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Vállalat Nagyot fékezett Bill Gates szeme fénye
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 09:22
A Microsoft negyedéves profitja 13 százalékkal csökkent.  
Vállalat Újabb önkéntes pénztár tűnt el a süllyesztőben
Csabai Károly | 2023. január 23. 14:21
Közel tíz évig tartó felszámolási eljárás után törlik a Prémium Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Önsegélyező Pénztárt.
Vállalat Putyin nem engedi, hogy földbe álljanak az orosz légitársaságok
Mester Nándor | 2023. január 19. 19:39
De egyre aggasztóbb a forgalom csökkenése és az alkatrészhiány.
Vállalat "Az A38-ban az a zseniális, hogy városi közegben úgy tud működni, hogy egyáltalán nem zavarja a környezetét." Váncza László, az A38 tervezője
PR | 2023. január 19. 18:52
Nemrég nyerte meg Média Építészeti Díjat épület kategóriában, Príma díjban részesült, és a Prima Primissima jelöltje Váncza László építész, akit azonban itt, mint az A38 Hajó megalkotóját kérdeztük a Hajó 20. születésnapja alkalmából.
Vállalat Nagy nyertesek, még nagyobb vesztesek: ezek a világ legértékesebb márkái
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 10:52
Az Amazon lett a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2023-es Global 500 ranglistája alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG