<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.

Közösségi tér azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van rá

Izgatottan érkezik egy csoport egy hosszú projektmunka utolsó workshopjaira a FabLab (Fabrication Laboratory) győri műhelyébe. „Melyik gépen indíthatjuk el a nyomtatást? Mikor gravírozzuk a polcomat?” – ilyen kérdésekkel lépnek be a gyerekek a műhelybe és kezdenék is azonnal a munkát. Egy összesen 10 alkalmas foglalkozássorozat második felében járunk, ahol a 9-13 éves, 9 fős csoport tagjai egy saját igényeikre szabott éjjeliszekrényt terveznek és készítenek el, amin keresztül találkozhatnak különböző digitális technológiákkal.

Fotó: Darab ZsuzsaFotó: Darab Zsuzsa

A FabLab Győr a Magyarországi Terre des hommes Alapítvány és a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány partnerségével a Németországi Terre des Hommes finanszírozásával megvalósuló projekt, kifejezetten marginalizált csoportok támogatására jött létre 2019-ben. A projekt elsődleges célja, hogy olyan iskolás korú fiataloknak biztosítsanak egy biztonságos fejlődési platformot, akiknek vagy nincs meg a lehetősége korszerű technológiák megismerésére, vagy pedig valamilyen negatív megkülönböztetés éri őket az életben és az által szenvednek hátrányt a mindennapokban, nem utolsó sorban a munkaerőpiacon. A FabLab tehát nem „csak” egy digitális barkácsműhely, hanem egy közösségi tér, ahol szakszerű személyzet segíti a gyerekek mind technológiai mind pedig társas készségfejlődését. Ennél fogva nem minden foglalkozás ugyanúgy zajlik, hiszen a fiatalok részt vesznek a közös szabályalkotásban, így megteremtve egy olyan légkört, ahol mindenki komfortosan érzi magát. Legyen szó egyalkalmas foglalkozásról vagy egy hosszabban felépített workshopsorozatról, minden alkalommal az a cél, hogy élmény alapú tudással, célokkal és akár egy kész termékkel távozzanak a műhelyből. 

Fotó: Darab ZsuzsaFotó: Darab Zsuzsa

Higgyetek magatokban, merjetek álmodni – és tudjátok használni a 3D nyomtatót!

A workshopok alatt a gyerekek személyesen használhatnak 3D nyomtatókat; megismerkedhetnek a lézervágással és CNC megmunkálással, de lehetőség van számítógép által vezérelt hímzésre vagy éppen szintén digitális elven működő matricavágásra is. A testközelben lévő technológia már önmagában is leköti a fiatalság jó részét, azonban ezen túllépve arra ösztönzik a hozzájuk érkezőket, hogy merjenek álmodni és képesek legyenek változást elérni saját életükben. Egy olyan komplex tervezési és gyártási folyamat végigkövetése, amely kifejezetten az adott csoport vagy személy problémáira és igényeire fókuszál, kiváló lehetőség arra, hogy növeljék a fiatalok problémamegoldó készségét és cselekvőképességét.

Fotó: Darab ZsuzsaFotó: Darab Zsuzsa

Az adott foglalkozás keretein belül nem kizárólag a digitális technológiákba kapnak betekintést a résztvevők, hanem az ő elképzeléseikből kiindulva, egy sokkal befogadhatóbb perspektívába kerül át mindez. A megkezdett éjjeliszekrény példánál maradva, hetekkel ezelőtt a tervezéstől indult a folyamat, amelynek során mindenki megfogalmazott saját ötleteket és egy közel hasonló, közösen elkészített fa-vázat kis méretű egyedi kiegészítőkkel tölthettek fel. A feladat végéhez közeledve már készült sok egyedi könyvtartó és akasztó, 3D nyomtatott ceruza tartó vagy éppen kivehető rajztábla kézi rajzból készült lézergravírozással díszítve. A hónapok óta tartó izgalmas folyamat a csoport számára hamarosan a végéhez ér, és a fiatalok birtokba vehetik a munkájuk eredményét.  

Várják azokat a partnereket, akik csatlakoznának a koncepcióhoz

A FabLab koncepció egy viszonylag új, de világszerte ismert trend, ahol a tudás, a technológia és a kipróbált megoldások demokratizálása a fő cél. Továbbá fontos a helyben történő gyártás-termelés előnyben részesítése, a globálisan való gondolkodás és a helyi szinten történő cselekvés szellemében (Think globally, act locally). Szerencsés helyzet tehát, hogy a Terre des hommes Alapítvány, mint projektvezető több FabLab illetve RIF (Resilience and Innovation Facilities, Reziliencia és Innovációs Központ) üzemeltetésért felel szerte a világban. A “Resilience Collective” elnevezésű nemzetközi munkaközösségnek köszönhetően remek lehetősége van a Magyarországon működő csapatnak nem csak technológiai, de kifejezetten a gyermekekkel való munkával kapcsolatos tapasztalatok és jó gyakorlatok megosztására. 

Fotó: Darab ZsuzsaFotó: Darab Zsuzsa

Győrben és környékén élő együttműködés van számos iskolával és civil szervezettel és a Széchenyi István Egyetem több szakával is. Az elmúlt hónapokban sikerrel kapcsolódott be a FabLab a Közép-európai Egyetemen (CEU) megvalósuló Nyílt Tudás Kezdeményezés (Open Learning Initiative - OLIVE) programba.  A Terre des hommes folyamatosan keresi az együttműködési lehetőséget egyrészt olyan iskolákkal, gyermekvédelmi intézményekkel és egyéb közösségekkel, amelyek számára ez a módszertan segítséget adhat, másrészt pedig olyan vállalatokkal és partnerekkel, akik fantáziát látnak a modellben és támogatni tudják annak továbbfejlődését. 

A FabLabban megvalósuló projektekről bővebb információt itt találnak az olvasók. A FabLab hivatalos weboldala itt található.

Szerző: Sütheő Áron – FabLab koordinátor

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
Vállalat Jobban teljesített a Magyar Telekom, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:52
Közzétett negyedéves gyorsjelentését a vállalat.
Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
Vállalat Elképesztő eredményeket hozott a Molnak az olcsó orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 08:46
Éves és negyedéves viszonylatban is közel kétszeres eredményt könyvelhetett el a Mol-csoport.
Vállalat Jó hírt kaptak a Richter tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 10:49
Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a gyógyszercég nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz
Vállalat Tovább terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:42
Az izraeli hatóságok az áldásukat adták ahhoz, hogy a magyar informatikai társaság megvehesse a Space-Communication Ltd. részvényeinek 20 százalékát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG