<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Igazi kötéltáncot jár a YouTube: állami szervek, döntéshozók és aggódó szülők folyamatosan szigorítanák az oldalon megjelenő tartalmakat, miközben a vezető márkák sem szeretnék hirdetéseiket a terrorizmus promotáló tartalmak mellett látni – ha viszont minden kérésnek eleget tennének, komoly veszélybe sodornák a véleménynyilvánítás és a szabad internet alapköveit.

Szigorította a gyermekekkel kapcsolatos videókra vonatkozó irányelveit a YouTube– írja a Reuters. A Google kezében lévő videómegosztó weboldal az utóbbi időben sok kritikát kapott, hogy nem képes a kiskorú nézőket a felnőtt tartalmaktól megvédeni. Az elmúlt héten a vállalat több mint 50 felhasználói csatornát törölt az oldalról, június óta pedig már több mint 3.5 millió videó esetében függesztette fel a hirdetéseket. A cég vezérigazgatója, Joanna Wright szerint a YouTube jelentősen megerősítette monitortevékenységét - jelenleg is több ezren dolgoznak azon, hogy a megfelelő tartalmak mellé kerüljenek a reklámok, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat.

A YouTube a Google leggyorsabban terjeszkedő területévé vált profitszerzési szempontból, mivel rengeteg emberhez juttatja el videóit, miközben relatív kevés irányelvet fogalmazott meg a megosztott tartalommal kapcsolatban. Ez az üzleti modell azonban erős kritikákat kapott  döntéshozók, állami szervek, partnerek és a szülők részéről: véleményük szerint a Google-nak jóval többet kellene tennie az erőszakos, szélsőséges tartalmak megjelenése ellen.

A vállalat a felhasználók értékeléseivel, szakértők és automatizált programok segítségével moderálja a weboldalt, az új irányelvek szerint pedig már olyan tartalmakat is el kell távolítaniuk, ahol fiatalkorúak bántalmazása látható – még ha nem is sérti kifejezetten az általános szabályzatot. Ezen felül a videók alatti komment-szekciót is letiltják, ahol gyerekekre szexuális megközelítésből hivatkoznak.

A nagyok már elálltak a reklámozástól

Az utóbbi hónapokban számos hír jelent meg a videómegosztó oldal radikális tartalmaival kapcsolatban. Márciusban a brit kormány tiltotta le hirdetéseit, miután az állami szektor reklámjai homofób és antiszemita videók mellett jelentek meg. Akkor olyan cégek léptek vissza, mint a Marks & Spencer, a Sainsbury’s és a McDonald’s, de a Barclays és a Tesco is felülvizsgálta partnerségét a vállalattal.

A szakértők szerint bár a nagy cégek elfordulása nagy kieséssel járhat, a Google rengeteg kis és középméretű vállalkozást is felvonultat oldalán, amelyeknek a televíziós megjelenés nem megengedhető anyagilag.

Ez komoly profitkieséssel járt, az Egyesült Államok után Nagy-Britannia az Alphabet legjelentősebb piaca: tavaly csaknem 8 milliárd dollárt generáltak, főként hirdetéseken keresztül. A reklámok pedig azért is ilyen sikeresek az oldalon, mert a YouTube nem csak széles közönséget biztosít platformján, de a cégek saját adatbázisuk alapján tudják beállítani célközönségüket.

A hirdetések körüli problémákat viszont a legutóbbi amerikai választási kampány is súlyosbította, amikor is rengeteg hamis hír, vagyis „fake news” került a világhálóra. A sértő, gyűlöletkeltő tartalmak miatt akkor a Johnson & Johnson és a JPMorgan is visszalépett a reklámozástól. Habár a Google akkor is elköteleződött a szigorúbb szűrés mellett, hozzátették: minden percben több mint 400 óra videó anyag kerül fel az oldalra, így nincsenek könnyű helyzetben.

Gyűlöletbeszédért nem jár pénz

A YouTube reagálásként nem csak erősebb monitortevékenységgel próbálta visszanyerni a partnerek bizalmát: az új szabályzat szerint csak olyan videók mellé kerülhetnek reklámok, amelyek túllépték a 10 ezres megtekintésszámot. A kvóta elérése után pedig újabb felülvizsgálaton esik át a tartalom, a hirdetések csak ez után jelenhetnek meg.

Júniusban ismét asztalra került a kérdés, ezúttal már a szélsőséges, uszító videók blokkolása került előtérbe. A Google közleményében akkor kifejtette: az ilyen videók elé mostantól figyelmeztető üzeneteket helyeznek el, továbbá nem generálhat tulajdonosának bevételt – még akkor sem, ha a tartalom nem sérti egyértelműen az irányelveket.

A szűrőprogramok fejlesztése mellett a vállalat a szélsőséges csoportok elleni szervezetekkel is összeműködik, hogy minél gyorsabban tudják azonosítani az ilyen videókat. Hozzátették: az Iszlám Állam által toborzott tagokat terrorellenes reklámokkal célozzák meg, hátha meggondolják magukat.

Egyre durvább a cenzúra

Novemberben - az amerikai és a brit kormány nyomására - a YouTube már olyan videókat is letiltott, amelyek ugyan nem tartalmaztak erőszakot és gyűlöletbeszédet, de terrorgyanús személyeket mutatnak be és alkalmasak lehetnek a szélsőséges gondolatok megosztására. Az új szabály szerint több száz órányi anyagot távolítottak el, amelyek az Iszlám vallás történelmét mutatják be.

Az új szabályozást külső szakértők segítségével hozták létre, a Google vezető jogi tanácsadója szerint ez lehet a középút a szólásszabadság és a gyűlöletkeltő tartalmaktól mentes internetezés között. Ez persze nem akadályozza az oktató jellegű videók megjelenését a témában, a YouTube pedig már megjegyezte: nem hajlandó a továbbiakban szigorítani, mivel az átalakításokkal jelentős közönséget veszthetnének.

A YouTube és anyavállalata, a Google tehát nehéz helyzetben találta magát: nem csak az állami szabályozásnak kell eleget tenniük, de a vállalatok jó hírét és a szülői aggodalmakat is tudniuk kell kezelni, miközben a közönség egy szabad megosztó felületet szeretne látni, nem pedig  egy túlcenzúrázott platformot.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG