<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Igazi kötéltáncot jár a YouTube: állami szervek, döntéshozók és aggódó szülők folyamatosan szigorítanák az oldalon megjelenő tartalmakat, miközben a vezető márkák sem szeretnék hirdetéseiket a terrorizmus promotáló tartalmak mellett látni – ha viszont minden kérésnek eleget tennének, komoly veszélybe sodornák a véleménynyilvánítás és a szabad internet alapköveit.

Szigorította a gyermekekkel kapcsolatos videókra vonatkozó irányelveit a YouTube– írja a Reuters. A Google kezében lévő videómegosztó weboldal az utóbbi időben sok kritikát kapott, hogy nem képes a kiskorú nézőket a felnőtt tartalmaktól megvédeni. Az elmúlt héten a vállalat több mint 50 felhasználói csatornát törölt az oldalról, június óta pedig már több mint 3.5 millió videó esetében függesztette fel a hirdetéseket. A cég vezérigazgatója, Joanna Wright szerint a YouTube jelentősen megerősítette monitortevékenységét - jelenleg is több ezren dolgoznak azon, hogy a megfelelő tartalmak mellé kerüljenek a reklámok, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat.

A YouTube a Google leggyorsabban terjeszkedő területévé vált profitszerzési szempontból, mivel rengeteg emberhez juttatja el videóit, miközben relatív kevés irányelvet fogalmazott meg a megosztott tartalommal kapcsolatban. Ez az üzleti modell azonban erős kritikákat kapott  döntéshozók, állami szervek, partnerek és a szülők részéről: véleményük szerint a Google-nak jóval többet kellene tennie az erőszakos, szélsőséges tartalmak megjelenése ellen.

A vállalat a felhasználók értékeléseivel, szakértők és automatizált programok segítségével moderálja a weboldalt, az új irányelvek szerint pedig már olyan tartalmakat is el kell távolítaniuk, ahol fiatalkorúak bántalmazása látható – még ha nem is sérti kifejezetten az általános szabályzatot. Ezen felül a videók alatti komment-szekciót is letiltják, ahol gyerekekre szexuális megközelítésből hivatkoznak.

A nagyok már elálltak a reklámozástól

Az utóbbi hónapokban számos hír jelent meg a videómegosztó oldal radikális tartalmaival kapcsolatban. Márciusban a brit kormány tiltotta le hirdetéseit, miután az állami szektor reklámjai homofób és antiszemita videók mellett jelentek meg. Akkor olyan cégek léptek vissza, mint a Marks & Spencer, a Sainsbury’s és a McDonald’s, de a Barclays és a Tesco is felülvizsgálta partnerségét a vállalattal.

A szakértők szerint bár a nagy cégek elfordulása nagy kieséssel járhat, a Google rengeteg kis és középméretű vállalkozást is felvonultat oldalán, amelyeknek a televíziós megjelenés nem megengedhető anyagilag.

Ez komoly profitkieséssel járt, az Egyesült Államok után Nagy-Britannia az Alphabet legjelentősebb piaca: tavaly csaknem 8 milliárd dollárt generáltak, főként hirdetéseken keresztül. A reklámok pedig azért is ilyen sikeresek az oldalon, mert a YouTube nem csak széles közönséget biztosít platformján, de a cégek saját adatbázisuk alapján tudják beállítani célközönségüket.

A hirdetések körüli problémákat viszont a legutóbbi amerikai választási kampány is súlyosbította, amikor is rengeteg hamis hír, vagyis „fake news” került a világhálóra. A sértő, gyűlöletkeltő tartalmak miatt akkor a Johnson & Johnson és a JPMorgan is visszalépett a reklámozástól. Habár a Google akkor is elköteleződött a szigorúbb szűrés mellett, hozzátették: minden percben több mint 400 óra videó anyag kerül fel az oldalra, így nincsenek könnyű helyzetben.

Gyűlöletbeszédért nem jár pénz

A YouTube reagálásként nem csak erősebb monitortevékenységgel próbálta visszanyerni a partnerek bizalmát: az új szabályzat szerint csak olyan videók mellé kerülhetnek reklámok, amelyek túllépték a 10 ezres megtekintésszámot. A kvóta elérése után pedig újabb felülvizsgálaton esik át a tartalom, a hirdetések csak ez után jelenhetnek meg.

Júniusban ismét asztalra került a kérdés, ezúttal már a szélsőséges, uszító videók blokkolása került előtérbe. A Google közleményében akkor kifejtette: az ilyen videók elé mostantól figyelmeztető üzeneteket helyeznek el, továbbá nem generálhat tulajdonosának bevételt – még akkor sem, ha a tartalom nem sérti egyértelműen az irányelveket.

A szűrőprogramok fejlesztése mellett a vállalat a szélsőséges csoportok elleni szervezetekkel is összeműködik, hogy minél gyorsabban tudják azonosítani az ilyen videókat. Hozzátették: az Iszlám Állam által toborzott tagokat terrorellenes reklámokkal célozzák meg, hátha meggondolják magukat.

Egyre durvább a cenzúra

Novemberben - az amerikai és a brit kormány nyomására - a YouTube már olyan videókat is letiltott, amelyek ugyan nem tartalmaztak erőszakot és gyűlöletbeszédet, de terrorgyanús személyeket mutatnak be és alkalmasak lehetnek a szélsőséges gondolatok megosztására. Az új szabály szerint több száz órányi anyagot távolítottak el, amelyek az Iszlám vallás történelmét mutatják be.

Az új szabályozást külső szakértők segítségével hozták létre, a Google vezető jogi tanácsadója szerint ez lehet a középút a szólásszabadság és a gyűlöletkeltő tartalmaktól mentes internetezés között. Ez persze nem akadályozza az oktató jellegű videók megjelenését a témában, a YouTube pedig már megjegyezte: nem hajlandó a továbbiakban szigorítani, mivel az átalakításokkal jelentős közönséget veszthetnének.

A YouTube és anyavállalata, a Google tehát nehéz helyzetben találta magát: nem csak az állami szabályozásnak kell eleget tenniük, de a vállalatok jó hírét és a szülői aggodalmakat is tudniuk kell kezelni, miközben a közönség egy szabad megosztó felületet szeretne látni, nem pedig  egy túlcenzúrázott platformot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
Vállalat A MOL segíti az ukrán energetikai hálózat működését
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 13:00
A MOL eszköztámogatással segíti az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését, eddig 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlottak fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállítottak eszközöket a határhoz.
Vállalat Új tisztségviselőket választott az Appeninn Nyrt. igazgatótanácsa
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 08:32
Egy új tag lett és megvan az új elnök is.
Vállalat Dubai cégalapítás: vállalkozás az adóparadicsomban
PR | 2022. május 6. 13:42
Dubai. Elsők között alighanem a gazdagság, a luxus és a fényűzés jut az emberek eszébe az országról. Sokat nem is tévednek. Az Egyesült Arab Emírségekben külföldi vállalkozói szemmel is szélesek a lehetőségek. A cégalapítással együtt járó kedvező adózási rendszer szinte egy karnyújtásnyira van. Akár a teljes adómentesség is elérhető.
Vállalat Egyelőre megmenekül több ezer kisvállalkozás
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 10:07
Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel - jelentette be Varga Mihály csütörtökön.
Vállalat Nem jött jól az Erstének, hogy be kellett szállnia a Sberbank-ügyfelek kártalanításába
Csabai Károly | 2022. május 4. 11:01
Az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Bank, illetve a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet alapvetően azért zárta közel 1 milliárd forintos veszteséggel az idei első negyedévét, mert a március elején bedőlt orosz bank ügyfeleinek kártalanítása érdekében 7,9 milliárdot kellett befizetnie az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA).
hírlevél
Ingatlantájoló