TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Igazi kötéltáncot jár a YouTube: állami szervek, döntéshozók és aggódó szülők folyamatosan szigorítanák az oldalon megjelenő tartalmakat, miközben a vezető márkák sem szeretnék hirdetéseiket a terrorizmus promotáló tartalmak mellett látni – ha viszont minden kérésnek eleget tennének, komoly veszélybe sodornák a véleménynyilvánítás és a szabad internet alapköveit.

Szigorította a gyermekekkel kapcsolatos videókra vonatkozó irányelveit a YouTube– írja a Reuters. A Google kezében lévő videómegosztó weboldal az utóbbi időben sok kritikát kapott, hogy nem képes a kiskorú nézőket a felnőtt tartalmaktól megvédeni. Az elmúlt héten a vállalat több mint 50 felhasználói csatornát törölt az oldalról, június óta pedig már több mint 3.5 millió videó esetében függesztette fel a hirdetéseket. A cég vezérigazgatója, Joanna Wright szerint a YouTube jelentősen megerősítette monitortevékenységét - jelenleg is több ezren dolgoznak azon, hogy a megfelelő tartalmak mellé kerüljenek a reklámok, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat.

A YouTube a Google leggyorsabban terjeszkedő területévé vált profitszerzési szempontból, mivel rengeteg emberhez juttatja el videóit, miközben relatív kevés irányelvet fogalmazott meg a megosztott tartalommal kapcsolatban. Ez az üzleti modell azonban erős kritikákat kapott  döntéshozók, állami szervek, partnerek és a szülők részéről: véleményük szerint a Google-nak jóval többet kellene tennie az erőszakos, szélsőséges tartalmak megjelenése ellen.

A vállalat a felhasználók értékeléseivel, szakértők és automatizált programok segítségével moderálja a weboldalt, az új irányelvek szerint pedig már olyan tartalmakat is el kell távolítaniuk, ahol fiatalkorúak bántalmazása látható – még ha nem is sérti kifejezetten az általános szabályzatot. Ezen felül a videók alatti komment-szekciót is letiltják, ahol gyerekekre szexuális megközelítésből hivatkoznak.

A nagyok már elálltak a reklámozástól

Az utóbbi hónapokban számos hír jelent meg a videómegosztó oldal radikális tartalmaival kapcsolatban. Márciusban a brit kormány tiltotta le hirdetéseit, miután az állami szektor reklámjai homofób és antiszemita videók mellett jelentek meg. Akkor olyan cégek léptek vissza, mint a Marks & Spencer, a Sainsbury’s és a McDonald’s, de a Barclays és a Tesco is felülvizsgálta partnerségét a vállalattal.

A szakértők szerint bár a nagy cégek elfordulása nagy kieséssel járhat, a Google rengeteg kis és középméretű vállalkozást is felvonultat oldalán, amelyeknek a televíziós megjelenés nem megengedhető anyagilag.

Ez komoly profitkieséssel járt, az Egyesült Államok után Nagy-Britannia az Alphabet legjelentősebb piaca: tavaly csaknem 8 milliárd dollárt generáltak, főként hirdetéseken keresztül. A reklámok pedig azért is ilyen sikeresek az oldalon, mert a YouTube nem csak széles közönséget biztosít platformján, de a cégek saját adatbázisuk alapján tudják beállítani célközönségüket.

A hirdetések körüli problémákat viszont a legutóbbi amerikai választási kampány is súlyosbította, amikor is rengeteg hamis hír, vagyis „fake news” került a világhálóra. A sértő, gyűlöletkeltő tartalmak miatt akkor a Johnson & Johnson és a JPMorgan is visszalépett a reklámozástól. Habár a Google akkor is elköteleződött a szigorúbb szűrés mellett, hozzátették: minden percben több mint 400 óra videó anyag kerül fel az oldalra, így nincsenek könnyű helyzetben.

Gyűlöletbeszédért nem jár pénz

A YouTube reagálásként nem csak erősebb monitortevékenységgel próbálta visszanyerni a partnerek bizalmát: az új szabályzat szerint csak olyan videók mellé kerülhetnek reklámok, amelyek túllépték a 10 ezres megtekintésszámot. A kvóta elérése után pedig újabb felülvizsgálaton esik át a tartalom, a hirdetések csak ez után jelenhetnek meg.

Júniusban ismét asztalra került a kérdés, ezúttal már a szélsőséges, uszító videók blokkolása került előtérbe. A Google közleményében akkor kifejtette: az ilyen videók elé mostantól figyelmeztető üzeneteket helyeznek el, továbbá nem generálhat tulajdonosának bevételt – még akkor sem, ha a tartalom nem sérti egyértelműen az irányelveket.

A szűrőprogramok fejlesztése mellett a vállalat a szélsőséges csoportok elleni szervezetekkel is összeműködik, hogy minél gyorsabban tudják azonosítani az ilyen videókat. Hozzátették: az Iszlám Állam által toborzott tagokat terrorellenes reklámokkal célozzák meg, hátha meggondolják magukat.

Egyre durvább a cenzúra

Novemberben - az amerikai és a brit kormány nyomására - a YouTube már olyan videókat is letiltott, amelyek ugyan nem tartalmaztak erőszakot és gyűlöletbeszédet, de terrorgyanús személyeket mutatnak be és alkalmasak lehetnek a szélsőséges gondolatok megosztására. Az új szabály szerint több száz órányi anyagot távolítottak el, amelyek az Iszlám vallás történelmét mutatják be.

Az új szabályozást külső szakértők segítségével hozták létre, a Google vezető jogi tanácsadója szerint ez lehet a középút a szólásszabadság és a gyűlöletkeltő tartalmaktól mentes internetezés között. Ez persze nem akadályozza az oktató jellegű videók megjelenését a témában, a YouTube pedig már megjegyezte: nem hajlandó a továbbiakban szigorítani, mivel az átalakításokkal jelentős közönséget veszthetnének.

A YouTube és anyavállalata, a Google tehát nehéz helyzetben találta magát: nem csak az állami szabályozásnak kell eleget tenniük, de a vállalatok jó hírét és a szülői aggodalmakat is tudniuk kell kezelni, miközben a közönség egy szabad megosztó felületet szeretne látni, nem pedig  egy túlcenzúrázott platformot.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Vállalat Kedvezményes vállalati hitelek: a bankszámladíjakon csúszhatnak el a cégek?
Privátbankár.hu | 2020. november 22. 17:24
A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.
Vállalat Karácsony Gergely összevon cégeket és megszüntet bizottságokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 20. 19:04
A kormány által gazdaságilag is szorongatott Fővárosi Önkormányzat összevonja öt szolgáltató cégét. Ezen kívül más takarékossági lépést is végrehajt  – közölte Karácsony Gergely főpolgármester péntek este.
Friss
hírlevél