5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Igazi kötéltáncot jár a YouTube: állami szervek, döntéshozók és aggódó szülők folyamatosan szigorítanák az oldalon megjelenő tartalmakat, miközben a vezető márkák sem szeretnék hirdetéseiket a terrorizmus promotáló tartalmak mellett látni – ha viszont minden kérésnek eleget tennének, komoly veszélybe sodornák a véleménynyilvánítás és a szabad internet alapköveit.

Szigorította a gyermekekkel kapcsolatos videókra vonatkozó irányelveit a YouTube– írja a Reuters. A Google kezében lévő videómegosztó weboldal az utóbbi időben sok kritikát kapott, hogy nem képes a kiskorú nézőket a felnőtt tartalmaktól megvédeni. Az elmúlt héten a vállalat több mint 50 felhasználói csatornát törölt az oldalról, június óta pedig már több mint 3.5 millió videó esetében függesztette fel a hirdetéseket. A cég vezérigazgatója, Joanna Wright szerint a YouTube jelentősen megerősítette monitortevékenységét - jelenleg is több ezren dolgoznak azon, hogy a megfelelő tartalmak mellé kerüljenek a reklámok, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat.

A YouTube a Google leggyorsabban terjeszkedő területévé vált profitszerzési szempontból, mivel rengeteg emberhez juttatja el videóit, miközben relatív kevés irányelvet fogalmazott meg a megosztott tartalommal kapcsolatban. Ez az üzleti modell azonban erős kritikákat kapott  döntéshozók, állami szervek, partnerek és a szülők részéről: véleményük szerint a Google-nak jóval többet kellene tennie az erőszakos, szélsőséges tartalmak megjelenése ellen.

A vállalat a felhasználók értékeléseivel, szakértők és automatizált programok segítségével moderálja a weboldalt, az új irányelvek szerint pedig már olyan tartalmakat is el kell távolítaniuk, ahol fiatalkorúak bántalmazása látható – még ha nem is sérti kifejezetten az általános szabályzatot. Ezen felül a videók alatti komment-szekciót is letiltják, ahol gyerekekre szexuális megközelítésből hivatkoznak.

A nagyok már elálltak a reklámozástól

Az utóbbi hónapokban számos hír jelent meg a videómegosztó oldal radikális tartalmaival kapcsolatban. Márciusban a brit kormány tiltotta le hirdetéseit, miután az állami szektor reklámjai homofób és antiszemita videók mellett jelentek meg. Akkor olyan cégek léptek vissza, mint a Marks & Spencer, a Sainsbury’s és a McDonald’s, de a Barclays és a Tesco is felülvizsgálta partnerségét a vállalattal.

A szakértők szerint bár a nagy cégek elfordulása nagy kieséssel járhat, a Google rengeteg kis és középméretű vállalkozást is felvonultat oldalán, amelyeknek a televíziós megjelenés nem megengedhető anyagilag.

Ez komoly profitkieséssel járt, az Egyesült Államok után Nagy-Britannia az Alphabet legjelentősebb piaca: tavaly csaknem 8 milliárd dollárt generáltak, főként hirdetéseken keresztül. A reklámok pedig azért is ilyen sikeresek az oldalon, mert a YouTube nem csak széles közönséget biztosít platformján, de a cégek saját adatbázisuk alapján tudják beállítani célközönségüket.

A hirdetések körüli problémákat viszont a legutóbbi amerikai választási kampány is súlyosbította, amikor is rengeteg hamis hír, vagyis „fake news” került a világhálóra. A sértő, gyűlöletkeltő tartalmak miatt akkor a Johnson & Johnson és a JPMorgan is visszalépett a reklámozástól. Habár a Google akkor is elköteleződött a szigorúbb szűrés mellett, hozzátették: minden percben több mint 400 óra videó anyag kerül fel az oldalra, így nincsenek könnyű helyzetben.

Gyűlöletbeszédért nem jár pénz

A YouTube reagálásként nem csak erősebb monitortevékenységgel próbálta visszanyerni a partnerek bizalmát: az új szabályzat szerint csak olyan videók mellé kerülhetnek reklámok, amelyek túllépték a 10 ezres megtekintésszámot. A kvóta elérése után pedig újabb felülvizsgálaton esik át a tartalom, a hirdetések csak ez után jelenhetnek meg.

Júniusban ismét asztalra került a kérdés, ezúttal már a szélsőséges, uszító videók blokkolása került előtérbe. A Google közleményében akkor kifejtette: az ilyen videók elé mostantól figyelmeztető üzeneteket helyeznek el, továbbá nem generálhat tulajdonosának bevételt – még akkor sem, ha a tartalom nem sérti egyértelműen az irányelveket.

A szűrőprogramok fejlesztése mellett a vállalat a szélsőséges csoportok elleni szervezetekkel is összeműködik, hogy minél gyorsabban tudják azonosítani az ilyen videókat. Hozzátették: az Iszlám Állam által toborzott tagokat terrorellenes reklámokkal célozzák meg, hátha meggondolják magukat.

Egyre durvább a cenzúra

Novemberben - az amerikai és a brit kormány nyomására - a YouTube már olyan videókat is letiltott, amelyek ugyan nem tartalmaztak erőszakot és gyűlöletbeszédet, de terrorgyanús személyeket mutatnak be és alkalmasak lehetnek a szélsőséges gondolatok megosztására. Az új szabály szerint több száz órányi anyagot távolítottak el, amelyek az Iszlám vallás történelmét mutatják be.

Az új szabályozást külső szakértők segítségével hozták létre, a Google vezető jogi tanácsadója szerint ez lehet a középút a szólásszabadság és a gyűlöletkeltő tartalmaktól mentes internetezés között. Ez persze nem akadályozza az oktató jellegű videók megjelenését a témában, a YouTube pedig már megjegyezte: nem hajlandó a továbbiakban szigorítani, mivel az átalakításokkal jelentős közönséget veszthetnének.

A YouTube és anyavállalata, a Google tehát nehéz helyzetben találta magát: nem csak az állami szabályozásnak kell eleget tenniük, de a vállalatok jó hírét és a szülői aggodalmakat is tudniuk kell kezelni, miközben a közönség egy szabad megosztó felületet szeretne látni, nem pedig  egy túlcenzúrázott platformot.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Szilárdabb lett a Market minősítése
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:55
A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
Vállalat Sok dolgozónak itt a vég egy közeli autógyárban
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 15:57
Leépít az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni Besztercén.
Vállalat Válságállóak a magyar kkv-k, de még tanulniuk kell
Natív tartalom | 2024. július 22. 11:32
Az elmúlt évek válságai után a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások most a kilábalás korszakát tapasztalhatják. A vállalkozóknak nem szabad kizárólag a vissza nem térítendő támogatásokra alapozniuk, emiatt nélkülözhetetlen az alapos szemléletváltás a közeljövőben. Ezt megerősíti, hogy az Európai Unió támogatási struktúrájában is változások történtek, emellett a különböző ESG előírások miatt is szükséges a további edukáció a vállalati szektorban.
Vállalat Az Embraer leányvállalata bemutatta repülő taxijának prototípusát
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 13:59
Az elektromos repülőgépeket gyártó Eve először mutatta be a repülő taxi prototípusát. A brazil vállalat célja, hogy 2026-ra megszerezze a tanúsítványokat és a jármű szolgálatba lépjen.
Vállalat Hoppá! Leszállította alaptőkéjét az Opus Global Nyrt.
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:33
Mi állhat e döntés mögött?
Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
Vállalat Hitelezési lendület: mire számíthatnak a vállalkozások 2024-ben?
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:34
2023-ban a gazdasági környezet, különösen a kamatok alakulása jelentősen hatott a hitelezési struktúrára. A vállalati hitelezés lendülete mérséklődött, sok cég az államilag támogatott hitel- és garanciaprogramokhoz fordult. Idén úgy tűnik, hogy a vállalati hitelpiac élénkülhet, bár a kkv-szektorban továbbra is nagy az érdeklődés a támogatási programok iránt – hangzott el a Garantiqa támogatásával elindult Cégkassza Podcast első adásában.
Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG