TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Magyar Nemzeti Bank által tavaly indított Növekedési Kötvényprogram 2019 őszén több kormányközeli céget megmozgatott, és több tízmilliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényeket. Úgy tűnt azonban, hogy a járvány ezen a területen is törést hozott, ám az elmúlt napokban fordult a kocka, és a MOL Fehérvár FC tulajdonosának, Garancsi Istvánnak az építőipari cége újabb kötvénykibocsátást jelentett be.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. július 1-jén indította el a Növekedési Kötvényprogramot (NKP), amely kapcsán azt kommunikálták, hogy a célja a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának növelése a hazai vállalati kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül. Ezt konyhanyelvre úgy fordíthatnánk le, hogy a jegybank beállt a vállalatok mögé annak érdekében, hogy olcsó forrásokhoz jussanak. A program keretében egyébként jegybank azt vállalja, hogy a cégek kötvényeinek (legfeljebb) felét azonnal, további 20 százalékát pedig a másodpiacról megvásárolja.

A potenciálisan jelentkező cégeket azzal szűrik meg, hogy a kibocsátásnak legalább egymilliárd forintosnak kell lennie, és a tervezett kötvény hitelminősítésének jobbnak kell lennie a B plusz szintnél. Ehhez eleve olyan nagy vállalatnak kell lennie az igénylőnek, amely elég jelentős fedezetet tud tenni a kötvények mögé. Még az MNB előzetes felmérése szerint sincs túl sok ilyen vállalat Magyarországon, a jegybank becslése szerint ugyanis hozzávetőleg 100-150 olyan cég van, amely 1 milliárd forint feletti, 40-60 pedig egy 10 milliárd feletti kötvénykibocsátást végre tud hajtani.

Tavaly már megmozdult a NER

Az indulást követően ugyanakkor ez az érintetti kör megmozdult, és mind a "piaci szereplők", mind a NER cégek komoly érdeklődést mutattak az NKP iránt. Ahogy arra tavaly decemberi elemzésünkben rámutattunk, az Opus Global (Mészáros Lőrinc), a Duna Aszfalt (Szíjj László), a 4iG (Jászai Gellért), az Appeninn (akkor még Tiborcz István érdekeltsége volt), a Market Építő (Garancsi István), a Baromfi-Coop (Bárány László), a BIF (Schmidt Mária) és az egyesek szerint Rogán Antalhoz köthető B+N Referencia Zrt. együttesen 187 milliárdot vonhat be növekedési kötvények révén. Ezeken túl a kormányközeli médiabirodalom ékköve, a TV2 is kibocsátott a program keretében 30 milliárd értékben kötvényt.

Az idei évben viszont úgy tűnt befagyott a program, legalábbis a BÉT oldalán megjelenő közlemények alapján többnyire csak a korábban bejelentett kibocsátásokkal kapcsolatos tájékoztatók jelentek meg, kivételt a Pannon Bio újabb kötvénykibocsátása jelentett. A BÉT oldala egyébként azért irányadó, mert az NKP keretében kibocsátott kötvények tőzsdei bevezetését is elvárják, és a vállalatok ezt a magyar piacon tudják a legegyszerűbben megtenni. Új kötvényaukcióról október elején találhattunk közleményt, amikor az ALTEO tudatta az NKP kötvényaukciójának eredményeit.

Az építőipar csúcsra járatása hozhat új kötvénykibocsátásokat

Azóta viszont két komoly kötvénykibocsátásról is jelent meg információ. Szerdán a Magyar Telekom jelezte, hogy a Növekedési kötvényprogramjának keretében 70 milliárd forintos kötvénykibocsátást tervez. Azt is közölték, hogy a futamidő várhatóan 7 év, azzal, hogy a hatodik év végén visszafizetnék a kötvények névértékének 50 százalékát. A kötvénykibocsátásból származó forrást befektetések megvalósításához, a vezetékes és mobil hálózat fejlesztésére és modernizációjára, frekvenciasávok vásárlására tervezik felhasználni.

Ennél szűkszavúbb volt a Market Zrt. tájékoztatója, amely azt jelezte, hogy az NKP keretében 2019.10.22-én kibocsátott és a BÉT XBond piacára bevezetett 20 milliárd forint névértékű kötvényen felül további 20 milliárd forint névértékű kötvényt kíván kibocsátani.

Látva a kormányzat beruházásélénkítő lépéseit, amely kiváltképpen az építőipar számára adhat újabb lökést, nem lenne egyébként meglepő, ha a jövőben a szektor más nagyvállalatai is ilyen formában vonnának be forrást. A Market mellett a Cordia, a Duna Aszfalt, a SkyGreen Buildings, az Appeninn, a BIF, a West Hungária Bau, az Épkar és a Wingholding is ilyen jellegű tevékenységet folytat, így könnyen lehet, hogy hamarosan a program forrásainak jelentős részét le fogják kötni.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egyre gyűlnek a viharfellegek az AstraZeneca-féle Covid-vakcina körül
Tiszai Balázs | 2020. november 26. 17:03
Az oltóanyag hatékonyságának bejelentése óta kiderült, hogy a szérum adagolásánál hibát vétettek, és csak ennek a véletlennek köszönhetően mérhettek 90 százalék körüli eredményességet az egyik al-tesztcsoportnál. A tesztalanyok többsége az eredetileg szándékolt dózist kapta, az viszont jelentősen gyengébb eredményeket produkált. A fejlesztők ezt elhallgatták - most gyengülnek az AstraZeneca-részvények, és kérdésessé vált, hogy az USA engedélyezi-e sürgősségi eljárásban a szérumot.
Vállalat A Valton őrizheti a Puskás Arénát
Tiszai Balázs | 2020. november 25. 13:34
Egyetlen céggel versenyeztek a munkáért, de a rivális pályázata érvénytelennek ítéltetett.
Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Friss
hírlevél