<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Bár nem tűnik óriási dolognak, a fogyasztók kényelme mellett a magyar versenyképesség szempontjából is lehet jelentősége azoknak a lépéseknek, amelyet a közműszolgáltatások terén meglépett a kormány: egy listáról választhatunk majd villany- és vízszerelőt, ha csatlakozni akarunk valamelyik közmű-rendszerhez. A változás életbe lépett, bár a lista egyelőre üres.

Szeptember 1-jétől a fogyasztók a villany-, víz- és csatorna közműcsatlakozások elvégzésére - a gázbekötéseknél már megszokott módon - szabadon választhatnak kivitelezőt. Magyarán nem csak a szolgáltató által küldött szakemberre bízhatjuk a munkát, hanem egy listáról választva bármelyik szakembert hívhatjuk, amikor csatlakozunk a víz- vagy az elektromos hálózathoz.

Emiatt létrejön a villanyszerelők és vízszerelők névjegyzéke, amely tartalmazza azokat a szerelőket, akik villany-, víz- és csatorna közműcsatlakozásokat végezhetnek a felhasználók megbízásából. A nyilvántartást a Fővárosi Kormányhivatal vezeti a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint.

Megpróbáltuk fellelni ezt a nyilvántartást, ám egyelőre csak az összeállítása folyik.

A kormányhivítal Műszaki Felügyeleti Osztályának szakmai rovatában megtalálható minden tájékoztatás, amire a villany- és vízszerelőknek szüksége van ahhoz, hogy felvetessék magukat a nyilvántartásba. Magát a nyilvántartást ugyan megtaláltuk, de az egyelőre nem tartalmaz adatokat (vízszerelők itt, villanyszerelők itt, mindkét linken egy-egy .pdf fájl található, cikkünk írásakor még csak annyi áll bennük: a rendelet "2017. szeptember 1-től hatályos, az adatbázis jelenleg nem tartalmaz adatokat.")

Ami a víz- és villanyszerelők esetében is közös: csak az kerülhet be a nyilvántartásba, aki

  • rendelkezik a meghatározott képesítéssel és gyakorlati idővel,
  • rendelkezik legalább 1 000 000 Ft értékű felelősségbiztosítással, és annak fenntartását a tevékenység végzésének időtartamára nyilatkozatában vállalja, és
  • nyilatkozik arról, hogy az alkalmazott technológiához jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.

A regisztrációra szolgáló formanyomtatványt bármelyik kormányablaknál személyesen, postán és elektronikusan is be lehet nyújtani.

Miért vezették be a nyilvántartást?

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a közleményben kiemelte: az intézkedéstől azt várják, hogy a szolgáltatások színvonala emelkedjen, a kivitelezői árak csökkenjenek.

Hangsúlyozta, ezzel a lépéssel a díjmentes közmű-program második fázisa valósul meg. A program első mérföldköve a közműcsatlakozások díjmentessé tétele volt július 1-jétől, az intézkedés hatásaként egy átlagos méretű lakásnál, üzlethelyiségnél a lakossági fogyasztók, családok legalább 450 ezer, legfeljebb 1 millió 900 ezer forintot takaríthatnak meg, a kis- és közepes vállalkozások számára ez az összeg elérheti a 2 millió 800 ezer forintot is.

A helyettes államtitkár rámutatott arra, versenyhátrányt jelent, hogy a közművekkel kapcsolatos ügyintézés rendkívül körülményes, és sokszor hónapokkal meghosszabbítja a munkát. Ezért volt szükséges, hogy a közmű-kivitelezések területén megtörjék az elosztó társaságok monopóliumát, és beengedjék a piacra a vállalkozások széles körét.

Nem ettől robban majd fel a versenyképességünk, de azért fontos lépés

A World Economic Forum minden évben elkészíti az országok versenyképességi listáját, és ezen Magyarország rendszerint pocsékul teljesít. Nem csak hogy rossz a helyezésünk, hanem az utóbbi időben folyamatosan romlik is, leszakadunk a régiós versenytársaktól is, legutóbb 6 hellyel csúsztunk hátrébb a listán. Az ország versenyképességét rontó tényezők közül a jelentés egyebek mellett az intézményrendszer problémáit, a korrupciót, az átláthatatlanságot, a magas adóterheket emeli ki, illetve kitér a felsőoktatás és a szakképzés színvonalára, valamint arra, hogy a vállalatoknak csak elenyésző része képes és hajlandó a tőkepiacról forrást bevonni.

Ezeken a területeken is komoly előrelépésekre lesz szükség, de a 2016 végén létrehozott Nemzeti Versenyképességi Tanács által kezdeményezett mostani lépés mindenképp üdvözlendő: a versenyképességünkről szóló nemzetközi jelentésekben az infrastruktúrához, közműszolgáltatásokhoz történő kapcsolódás bonyolultsága, időtartama, költségei rendszerint szintén a hátráltató tényezők között jelennek meg. Magyarán ha egy cég mérlegeli azt, hogy Magyarországon hajtson-e végre beruházást vagy a környező országokban, az adók mértéke, a korrupció szintje és más tényezők mellett bizony azt is figyelembe veszi, hogy amennyiben épít egy gyárat vagy egy telephelyet, mennyire lesz macerás és időigényes rákötni a villany- vagy épp a vízhálózatra.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Megint lepaktált Brüsszel a Pfizerral
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 19:31
Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Vállalat Uniós garanciát kapott az Erste Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 13:23
Az Európai Beruházási Alap az InvestEU program keretében 53 millió eurós garanciát nyújt az Erste Csoportnak, illetve a hozzá tartozó 11 banknak Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
Vállalat Biogáz üzemet vesz a MOL
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:16
A MOL megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról - közölte lapunkkal a társaság.
Vállalat Részvényeket vásárolt vissza a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 16:14
A Magyar Telekom 14,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat részvényvisszavásárlási aukcióján
Vállalat Eléggé megtolta a Lidl a dolgozók bérét
Molnár Csaba | 2023. május 25. 13:42
A Lidl 12 hónapon belül harmadszorra emeli nagy-britanniai dolgozóinak fizetését, az áruházakban és a raktárban akár 13,15 fontot is kereshetnek óránként. Sőt, mintegy 1500 új alkalmazottat is foglalkoztatnak.
Vállalat Megvannak a bankok, ahol jó lesz diákhitelt felvenni
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 13:03
Sok szolgáltatást kaphat ingyen, aki a kiválasztott pénzintézetekkel szerződik.
Vállalat Csak úgy ömlött a dollár Nagy Mártonékhoz
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:49
1,125 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött be a Magyar Fejlesztési Bank.
Vállalat Vége a jó világnak? Rég látott zuhanás a világ legnagyobb cégeinél
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 14:48
A világ 100 legnagyobb vállalatának piaci tőkeértéke 11 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2009 óta a legjelentősebb visszaesés a PwC Global Top 100 companies elemzése szerint.
Vállalat A Lego egy ’80-as évekbeli játéktermi ikonnal dobna nagyot
Molnár Csaba | 2023. május 23. 12:46
Nyolcvanas évekbeli gyerekek, eljött a ti időtök! A Lego játékgyártó cég egy 2561 darabos készletet készül kiadni az ikonikus játéktermi játékszekrény, a "Pac-Man" ünneplésére. A készlet egy valódi, 1980-as évekbeli arcade játékszekrényen alapul.
Vállalat Ez megdöbbentő: most tényleg brutális bírságot kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 14:20
Sosem látott bírsággal vágták meg a céget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG