Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Apple jó ideje nem hozott forgalomba olyan szervert, amit eredendően szervertermi működésre szánt. Utoljára 2011-ben árusított az amerikai cég ilyet, mely az XServe fantázianevet viselte. Fájl- és webszerverként működött egészen 2002-től fogva.

Az ominózus 2011-es évet követően a MacPro egyik változatát árulták, mint szerver. Valójában azonban nem volt alkalmas arra, hogy szerverteremben helyezzék el, ami a kialakításának volt köszönhető.

Mac mini Server

Később kísérleteztek a Mac mini Serverrel, amely funkcióját tekintve azonos volt az XServe-vel. Képes volt weblapok, fájlok kiszolgálására, ráadásul alacsony volt az igénye. Las Vegasban egy adatközpontban 1200 egység üzemelt.

A Mac mini Server a mai napig működőképes, hiszen a napjainkig léteznek frissítések hozzá. A Sonnet a közelmúltban rukkolt elő az xMac mini Server Thunderbolt 3 Editionnel.

Mi volt a gond a Mac Pro kapcsán?

2013 őszén mutatták be az új Mac Pro-kat, melyeket elsősorban irodai munkára terveztek. Persze ez nem jelentett akadályt azok számára, akik szerverteremben szerették volna elhelyezni, ám volt egy apró bökkenő. A ház függőlegesen helyezkedett el, a levegőt alulról szívta be a rendszer, majd felül távozott. A rögzítése megoldhatatlannak bizonyult.

A RackForestnél úgy próbálták orvosolni ezt a problémát, hogy PUR hab és hungarocell segítségével készítettek egy speciális állványt. Fekvő helyzetben rögzítették, a levegőt hidegfolyosóról szívta magához, majd melegfolyosóra áramoltatta ki. Hamarosan jött a professzionális, ám költséges megoldás, mellyel kettő Mac Pro-t lehetett 4U helyre illeszteni.

Hogyan tovább, Apple?

2014-ben jött el az a pont, amikor az Apple a Mac mini Server szervertermi kompatibilitása ellenére ezt a vonalat elvágta. Ezt követően a vásárlók a Mac minit alkalmazták szervernek.

Az Apple termékei a vágók, grafikusok körében rendkívül népszerűek, csakúgy, mint a szoftverei. Az, hogy ők ragaszkodtak foggal-körömmel az Apple rendszeréhez, teljességgel érthető.

Van egy másik nyomós érv, mégpedig a pénz, amiért sokan a szervert látták a Mac-ben. A macOS Server 20 dollárért cserébe korlátlan számú gépre feltelepíthető.

Újabb fordulat

Az Apple 2018-ban kiadott 5.71-es frissítése nem tartalmazott open source szoftvert, így azok, akik DHCP, DNS, E-mail, VPN vagy webmegoldásokra vágytak, maguk voltak kénytelenek letölteni azokat, majd konfigurálni. Limitáltan volt használható a Profile Manager, s a Calendar, Contacts és Messages szoftverektől is el kellett köszönni.

Bár sokan megkongatták a vészharangokat, az új MacPro bejelentése meglepetésként hatott. A korábbi állóházas kialakítás mellett napvilágot látott, hogy a gép rendelkezni fog rack-kompatibilis verzióval. Lényegében tehát az új Mac Pro-k szerverterem-kompatibilisek lettek.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló A nyugdíj előtakarékosságokról őszintén
Márkázott tartalom | 2021. április 1. 14:00
A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.
Vásárló Nem veszélyezteti a járvány a húsvét egyik legfőbb szereplőjét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 17:33
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi – közölte a Magyar Tojásszövetség.
Vásárló Három napra bezárnak a boltok - előtte tömeg lehet az áruházakban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 15:34
Ne mindenki az utolsó pillanatra hagyja a húsvéti nagybevásárlást!
Vásárló Eldőlt: egyetlen külföldi nézőt sem engednek be az olimpiára
MTI | 2021. március 20. 14:51
Az egyetlen értelmes döntést hozták meg a szervezők a 2021-ben (talán) megrendezésre kerülő 2020-as olimpiával kapcsolatban.
hírlevél
depositphotos