<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Legyünk egy kicsit elfogultak: a magyar nyelvnek tényleg nincs párja a világon. Gyönyörű, kifejező, dallamos, épp csak egy idegen nyelvhez sem lehet hasonlítani, így aztán minden külföldinek fel kell kötnie a nadrágját, ha meg akarja tanulni. Egyes nyelvtanuló alkalmazások már dolgoznak azon, hogy szélesebb tömegekhez vigyék el a magyar nyelv szépségeit, de mire mennek vele a külföldiek? Leteszteltük magunkat, hogy mennyire állnánk meg a helyünket egy magyar nyelvkurzuson – és megdöbbentünk.

Magamtól eszembe se jutott volna magyarul tanulni egy külföldi alkalmazás segítségével, mégiscsak vagyok annyira szerencsés, hogy az anyatejjel szívtam magamba a világ legszebb és legnehezebb nyelvét, így az ember természetesnek veszi, hogy legalább az anyanyelvét jól beszéli. Korábban már összeszedtük a legjobb nyelvtanuló alkalmazások listáját, a talán legnépszerűbbnek számító Duolingo pedig nemrég jelentette be, hogy végre elindítja a magyar nyelvű kurzusát – vagyis bárki, aki beszél angolul, az elkezdhet barátkozni a mi nyelvünkkel is. A lelkesedés pedig látványos: jelenleg mintegy félmillió külföldi próbálja elsajátítani a magyar virtust a nyelven keresztül.

Köztük egy kedves (spanyol ajkú) barátom is, aki engem akart meglepni azzal, hogy megtanul a kedvemért magyarul, de az első lecke után inkább átnyergelt a kevesebb hajtépést és könnyeket igénylő japánra (megjegyezném, sokkal logikusabb nyelv, mint a magyar). Külföldi ismerőseim hallottak már magyarul beszélni, elmondásuk szerint egy avatatlan fül számára a nyelv valahol félúton van a finn, a Tolkien-féle elf, a részeg orosz és valami démoni között, a nyelvtan viszontagságait pedig már Bencze Imre is megénekelte Édes, ékes apanyelvünk című művében:

Mindezek után úgy döntöttem, hogy ha már ilyen pazar hírnevünk van, próbára teszem a saját anyanyelvem.

Gratulálunk, 9-es szintű magyar vagy!

Bármilyen nyelvet kezdünk el Duolingón, lehetőségünk van teljesen a nulláról indulni (vagyis amikor nem beszélünk egy árva kukkot sem), a bátrabbak pedig kitölthetik a szintfelmérőt, ami a válaszokból próbálja kiszűrni, hogy nagyjából mennyit tudunk egy adott nyelvből, és a korábbi hibák alapján az algoritmus úgy állítja össze a kérdéssort, hogy végül egy hozzávetőlegesen reális képet kapjunk a saját tudásunkról. Mivel elég profinak gondoltam magam magyarból, így nekiálltam kitölteni a tesztet – fontos, hogy ehhez nem árt, ha az embernek van egy folyékony társalgási angolja, jó nyelvtannal. A Duolingo sajnos ebből a szempontból rosszabb, mint az érettségi bizottság nyelvtan-elnöke.

Itt még egyszerű dolgunk van, bár egy kezdőnek a mondat elég összetett lehet.

Az alkalmazás ugyanis számos esetben alapvető, bevált magyar formulákat jelölt hibásként. Nem „úszni megyek”, hanem „én úszni megyek” – hiszen az angol kiteszi a személyes névmást a mondat elejére. A nagyjából 10 perces, körülbelül 40-50 feladatot feldobó teszt során több ízben is téptem a hajam az ilyen problémák miatt (ezt egyébként lehet jelezni a készítőknek, a kurzust folyamatosan frissítik).

Egy megcsúszó ujj a billentyűzeten és egy apró figyelmetlenség, és kezdhetjük elölről a feladatot.

Ugyanakkor dicséretre méltó, hogy nagyon szép felolvasórobotot találtak a kurzushoz, a szavakat szépen, megfelelő hangsúllyal ejti ki, és az elhangzó mondatokat többször is egymás után felolvastathatjuk, így ha mást nem, a saját fülünk után gyakorolhatjuk a kiejtést. Van hallás utáni értés, itt azonban gyakran a legkisebb elgépelést is hibának veszi a program (ekkor a lecke végén meg kell ismételni a feladatot, addig, amíg nem sikerül jól). Ez inkább idegesítő, semmint komoly hiba.

Szinte biztos vagyok abban, hogy ilyet élő beszédben egyik nyelvben sem mondanak...

A magyar nyelv, amennyire különbözik, annyira szörnyen hangzik egy másik nyelv szó szerinti fordításában, így bár nyelvtanilag tökéletes formulákat kapunk, valójában soha senki sem beszélne ilyen fordulatokkal az utcán vagy a sarki kávézóban. A már említett gépelési hibákból, téves fordulatokból vagy az „utcanyelvi” megfelelőből négy-öt (hiba) is elég volt ahhoz, hogy végül az alkalmazás kiköpje: gratulálok, 9-es szintű magyar vagyok, és még 20 lecke elvégzésével befejezhetem a kurzust, amivel már biztosan nem adnak el, ha Magyarországra érkeznék turistaként – de legalábbis én szabhatom az árat.

Mire megy ezzel a turista?

Ha nagyon szőrös szívű akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy nagyjából ugyanannyira, mintha egy kis útikönyvből próbálnánk megértetni magunkat a világ bármely táján: kézzel-lábbal elmutogatva még csak-csak, de ahhoz, hogy értelmes beszélgetést folytassunk egy anyanyelvűvel, valójában nagyon kevesek ezek az alkalmazásos nyelvkurzusok. Egy alapszókincset és a nyelvtani alapokat képesek átadni, a tantermi csoportos oktatást azonban nem tudják helyettesíteni (nincs benne például kiejtési gyakorlat).

Hogy érdemes-e? Szórakoztatónak mindenképp szórakoztató, amellett, hogy ha mást nem, ingyen, játékos formában hozzájuthatunk egy olyan alapszókincshez, amit egy-egy nyaralás alkalmával használni tudunk. A magyar egyébként is egy, a kivételeiről és különleges eseteiről elhíresült nyelv, így ha már egy külföldi vette a fáradságot, hogy megtanulja, legyünk velük egy kicsit türelmesebbek. Egy sör mellett biztosan el tudnak majd velünk beszélgetni az időjárásról, meg tudják mondani, mijük fáj vagy útbaigazítást tudnak kérni, de ennél többre nem igazán jó. Ezt viszont nagyon jól meg tudja tanítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Vásárló Az élelmiszerárstop nem több, mint egy szépségtapasz?
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 18:02
Munkatársunk az ATV Start című műsorában beszélt a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményeiről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG