3p

A Danone úgy gondolta, jó fejnek fogják tartani a vásárlók, ha egyes termékeire azt írja, hogy karbonsemleges módon készülnek, ám elkövette azt a hibát, hogy ezeket drágábban árulta.

Egy New York-i bíró jogosnak ítélte két fogyasztó panaszát a világ egyik legjelentősebb élelmiszer- és italgyártójaként számon tartott francia Danone-nal szemben, amely azt állította, hogy egyes Evian vizei karbonsemleges módon készülnek, ám homályban hagyta, hogy ez mit jelent – adta hírül a Reuters.

Perbe fogták a Danone-t az Evian miatt. Fotó: Evian
Perbe fogták a Danone-t az Evian miatt. Fotó: Evian

Nem lenne alapja a keresetnek, ha nem merülne fel kártérítési igény, miután ezek a termékek környezetbarát voltuk miatt többe kerültek. A kaliforniai Stephanie Dorris és a massachusettsi John Axiotakis azt állítják, nem fizettek volna többet ezekért a termékekért, ha tudták volna, hogy mit ért a Danone a karbonsemlegesség alatt. Úgy gondolták, hogy ez azt jelenti, hogy a gyártás során nem keletkezik szén-dioxid. A gyártó viszont úgy értette a karbonsemlegességet, hogy erdőtelepítéssel vagy valamilyen más szén-dioxid-elnyelési, kibocsátáscsökkentési eljárással ellensúlyozza a tevékenységével járó szén-dioxid- szennyezést.

Méretes indoklás

A bíró 30 oldalon indokolta döntését, amelynek lényege, hogy a „karbonsemleges” kifejezés nem határozza meg egyértelműen, miről van szó. A gyártó, ez esetben a Danone nem várhatja el vásárlóitól, hogy utánajárjanak, mit ér az alatt, amikor ezzel a jelzővel fényezi a termékeit. Ezért a felperesek joggal indíthatnak pert lakóhelyük államaiban azt kérve a bíróságtól: mondja ki, hogy a cég becsapta őket, amit vagyonának növelésére használt. Következésképpen fizessen kártérítést pluszkiadásaik ellensúlyozására.

Dorris és Axiotakis egyébként a Merriam-Webster szótár „karbonsemleges” szócikkére hivatkoznak, amely szerint ez az a tevékenység, amely nem jár nettó szén-dioxid-kibocsátással. A Danone jogászai ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a mindennapi szóhasználatban ez a szóösszetétel azt is jelentheti, hogy a cég eljárásra nyomán összességében nem kerül több ilyen gáz a levegőbe. A gond azonban nem ezzel van, hanem azzal, hogy a vállalat úgy gondolta, áthárítja a gyártás miatt keletkező szén-dioxid kivonásának költségét a vásárlóra. Miért is áldozna erre árréséből, miközben állati jó fejnek láttatja magát azzal, hogy úgy tesz, mintha törődne a környezet védelmével. Valójában a többet fizető vevők voltak környezettudatosak, nem a cég.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
Vásárló Pocsék dolog vár pénteken a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 11:22
Emelkednek az üzemanyagok árai. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG