6p
Nem született újabb csúcs júliusban a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésén, de tavalyhoz képest jelentős áremelkedést mértünk az élelmiszerek körében. A legnagyobb mértékben az alapélelmiszerek drágultak - azok a termékek, amelyeket jövedelemtől függetlenül mindenki kénytelen megvásárolni. A magyar dinnye még hiánycikk, a műanyagmentes júliusban a palackozott vizeket is megnéztük.

Ahogy 2007 februárja óta minden hónapban, ezúttal is meglátogattuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-bevásárlásunk ellenértéke. Július 5-i felmérésünk alapján jó hír, hogy nem született újabb történelmi csúcs az Auchan, a Tesco és az Interspar átlagában, havi összehasonlításban ugyanis valamivel olcsóbb lett a nagybevásárlás. A rossz hír, hogy éves összehasonlításban tovább robognak az árak, tavaly júliushoz képest majdnem 6 százalékkal többet kell fizetnünk az élelmiszerekért 2019-ben.

A három áruház közül egyetlen helyen mértünk árcsökkenést: az Interspar júniushoz képest közel 5 százalékot engedett a kosár ellenértékéből. Ezzel az élre is ugrottak, ők lettek most a legolcsóbbak - a mezőny viszont teljesen összerázódott, a különbségek minimálisra olvadtak. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között most kevesebb mint 250 forint van, amit akár úgy is mondhatnánk, hogy ezúttal tényleg teljesen mindegy volt, hol szerezzük be ugyanazt a 30 terméket. Az Auchanban kevesebb mint 1 százalékkal emelkedtek csak az árak, a Tesco 3,4 százalékos havi áremelése sem számít kirívónak mostanában, összességében így az átlagos árváltozás -0,3 százalék - ennyivel lett olcsóbb a bevásárlás egy hónap alatt a hazai hipermarketekben.

Egy év alatt viszont már komoly áremelkedést mértünk: 4,6 és 6,8 százalék közötti mértékben drágultak a hipermarketek 2018 júliusához képest. Az átlagos élelmiszerár-emelkedés így egy év alatt elérte az 5,9 százalékot. A kosár átlagértéke 20 785 forint lett - ez a múlt havi rekordhoz képest csökkenés, de így is minden idők második legmagasabb értéke.

Ha pedig kivesszük a képletből az Interspart, és bő 12 évre visszamenőleg csak az Auchan és a Tesco árait vizsgáljuk (e két áruház szerepel a kezdetektől a felmérésben; az Interspar 7 éve, 2012 őszén került be a Cora távozása idején), akkor 20 851 forintos történelmi csúcsot látunk.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Hónapok óta kiemelten figyeljük a zöldségosztály árait, azon belül is az egyik legalapvetőbb élelmiszer, a krumpli árának alakulását. Felmérésünk szerint egy hónap alatt közel 40 százalékkal olcsóbb lett a burgonya, úgy tűnik, beválik a jóslat és a hazai termés megjelenésével valóban vége szakad az árrobbanásnak. Így már "csak" 40 százalékkal drágább a krumpli, mint egy éve volt.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Nyugtalanító viszont, hogy az áremelkedést a krumpli mellett más alapélelmiszerek vezetik - olyan termékek, amelyeket jövedelemtől függetlenül mindenkinek rendszeresen vásárolnia kell. Havi szinten a lisztnél, az UHT-tejnél és a rizsnél mértünk kétszámjegyű áremelkedést, míg hasonló mértékű árcsökkenés csak a már említett krumplinál volt júniushoz képest.

Egy év alatt több mint 20 százalékot drágult több alapélelmiszer is: a cukor, az UHT tej és a liszt is, de 10 százalék fölötti áremelkedést mértünk a kenyérnél, a rizsnél, a száraztésztánál és a tejfölnél is. Több mint 10 százalékot drágult ezeken kívül a túró rudi, a májas, a sajt és egyes tömény szeszesitalok is. Jelentősebb éves árcsökkenést csak az almánál (-36%) mértünk, emellett teát és egyes szénsavmentes üdítőket is több mint 10 százalékkal olcsóbban találtunk.

Havi legolcsóbbak

Ez még nem a magyar dinnyeszezon - de már majdnem

Nemrég alaposan körüljártuk a 2019-es dinnyeszezon kilátásait, megkérdeztünk minden érintettet (a termelőktől az értékesítőkig). A termelők azt ígérték, a minőséggel idén nem lesz probléma, ám ennek ellenőrzéséig egy kicsit még várnunk kell: a magyar sárgadinnye már kezd megérkezni a boltokba, a hazai görög azonban csak július közepétől várható. Megnéztük, miből válogathatnak most a hipermarketek vásárlói - és persze mennyiért.

A legnagyobb dinnyeválasztékot az Auchanban találtuk. Ottjártunkkor hétféle dinnyét (négy görög- és három sárgadinnyét) árultak a hipermarketben. Több esetben sajnos nem tüntették fel (legalábbis látható helyen) a származási országot, így a legolcsóbb, 349 forintos magszegény II. osztályú görögdinnyéről sem tudtuk meg, honnan jött. A sárgadinnyék közül a legolcsóbb a spanyol volt, 248 forint kilónként.

A Tescóban ennél olcsóbban is szerezhettünk görögdinnyét, 219 forintért adják a Görögországból származó gyümölcs kilóját. Volt olasz dinnye is, magyart egyelőre nem árultak. A sárgadinnyék közül a spanyol eredetű kilónként 399 forint volt, a magyarért 799 forintot kértek.

Az Interspar olasz görögdinnyéje volt a legolcsóbb a piacon, 199 forint volt kilója. Sárgadinnyét magyart árultak, igaz, elég drágán: 799 forintért kilónként.

Biztos hatvanszoros áron kell vizet inni, műanyagból?

Magyarország Európa 5 legnagyobb ásványvízfogyasztó országa közé tartozik - úgy isszuk a palackozott vizet, mintha nem lenne kiváló minőségű a csapvíz az ország szinte teljes területén. A mostani hónapra egy nemzetközi kampány keretében közel 170 országban hirdettek "műanyagmentes júliust", ez jó alkalom lehet arra, hogy a notórius ásványvíz-fogyasztók is kipróbálják a csapvíz-fogyasztást. A legolcsóbb ásványvizet az Intersparban találtuk, a sajátmárkás SBudget literje 39,5 forintra jön ki. A Tesco sajátmárkása literenként 43,33 forint, az Auchanban a Zafír és az Emese is 46 forintért kapható literenként.

A KSH kedden teszi közzé a fogyasztói árak júniusi alakulásáról szóló inflációs adatot.

Mennyibe kerül ehhez képest a csapvíz? Mivel ez nem egységes, országszerte akár jelentősebb eltérések is lehetnek az egyes szolgáltatási területek között, a KSH adataira támaszkodunk: eszerint 2019. májusában a vízdíj országos átlagban 297 forint volt köbméterenként, a csatornadíj pedig 364 forint. Összesen tehát 1 köbméter víz elfogyasztása átlagosan 661 forintba kerül Magyarországon (erre még különböző alapdíjak jöhetnek pár száz forintos tétel formájában, ezzel most nem számolunk) - egy literre így 0,66 forint jut. Bizonyára vannak előnyei az ásványvíznek a csapvízzel szemben, de érdemes végiggondolni, hogy a legalább 60-szoros árkülönbség (az átlagos víz+csatornadíj a legolcsóbb ásványvízhez képest) minden esetben megéri-e.

Mennyiért adják a keserűt?

A Nébih munkatársai nemrég bevállalták, hogy 26 féle keserűlikőrt tesztelnek le - a kóstolásos módszerrel végzett pontozás alapján az olyan ismert termékek, mint az Unicum, a Jägermeister vagy a Hubertus nem fértek fel a dobogóra. Mi nem kóstoltunk, csak - ahogy ebben a rovatban szoktuk - az árakat néztük, márkára és minőségre való tekintet nélkül. Ez alapján a legolcsóbb a Szent Márk keserű, amit az Auchanban literenként 3713 forintért kaphatunk meg. Az Interspar legolcsóbb keserűje a Bitter márkájú, literenként 4856 forintért (ez egyébként a Nébih tesztjén dobogós lett). A Tescóban a Hubertus több típusa volt a legolcsóbb, literenként 5198 forintért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG