3p
Ugyan a szálas cigaretták értékesítése tovább csökkent, ám a vágott dohány tovább virágzik. Az adóváltozások okán ugyanakkor hosszú idő után nőtt az adóbevétel.

A korábbiakkal ellentétben idén már emelkedett a jövedékiadó- és a forgalmiadó-bevétel, ami összefügghet azzal, hogy megállt a cigarettapiac rohamos zsugorodása, miközben folytatódott a vágott dohány iránti kereslet felfutása.

Előretör a vágott dohány

A Napi Gazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatsorát idézte, amely szerint január eleje és május vége között idén összesen 2,8 milliárd szál cigaretta került a hazai legális forgalomba, ami ugyan százmillió szállal elmaradt a tavalyi év hasonló adatától, de ennél jelentősebb az elmaradás a 2012-es ötmilliárd és a négymilliárd szálat meghaladó 2013-as adatnál is. A fogyasztói szokás átalakulását mutatja, hogy ugyanekkor a kereskedelembe kerülő fogyasztási dohány mennyisége 2700 tonnára nőtt.

A fogyasztók olyan problémákkal is megkeresik a NAV-ot – az üzletek nem megfelelő takarása, illetve fiatalkorúak kiszolgálása -, amelyekben hatáskör hiányában nem intézkedhetnek – ezeket továbbítják a fogyasztóvédelemhez. Azoknál a bejelentéseknél viszont a vámhatóság intézkedik, amikor az állampolgár azt jelzi, hogy valahol az adójegyen feltüntetett árnál drágábban árulták a dohányárut. Szintén a NAV-hoz tartoznak az olyan esetek, amikor feketefoglalkoztatásról számol be a vevő, vagy arról, hogy nem kapott a trafikban nyugtát.

A fogyasztási szokások változása nyomán az elmúlt két évben esett a forgalmi és a jövedéki adó címén az államkincstárhoz érkező összegek nagysága. Ám az idén már 5 milliárdos bővülést mutatott a 165 milliárd forintos adóbevétel. A megemelkedett bevételhez ugyanakkor az is hozzájárult – írja a Napi Gazdaság, hogy a jövedéki adó szabályai idén módosultak.

Nem találtak egetverő hibát

A trafikosok többsége igyekszik betartani az üzletek működtetéséről szóló előírásokat - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. Suller Attila elmondta, a hatóság emberei hét hónap alatt ezer vizsgálatot tartottak, jogsértésre az esetek valamivel több mint tíz százalékában, 123 alkalommal bukkantak. Az ügyek nagyjából felében a dohánytörvény rendelkezéseinek megszegését állapították meg: a bolt eltért az engedélyében szereplő nyitvatartási időtől, vagy az üzemeltetők olyan tevékenységet végeznek, amelyre egyébként nem lenne lehetőségük. A szabályszegések miatt az adott ügyek szereplőire 3,5 millió forintos bírságot rótt ki a NAV. A jövedéki törvény megsértéséért további 31,5 milliós büntetést szabtak ki, de egyelőre csak egy üzlet ideiglenes – 12 napos – bezárását rendelték el.

A csempészet továbbra is nagy gond

Ugyanakkor az első félévben dohányáruk illegális behozatala kapcsán 310 büntetőeljárás indult, miközben a szervezet több mint 25 millió szál cigarettát vont ki a feketepiacról – ennek értéke egymilliárd forint körül mozoghat.

A bűnügyi főigazgatóságánál kiemelték azt is: a bűnüldözés mellett a hazai ítélkezés is változtatott a hozzáállásán. Az utóbbi időszakban ugyanis a korábbinál nagyobb büntetéseket róttak ki a cigarettacsempészeten ért személyekre. A nemrégiben hozott - nem jogerős - ítéletekben legalább két év fegyházbüntetést mértek a csoportok résztvevőire, így azokra is, aki az őrszem szerepét töltötték be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hadüzenetet küldött a Lidl: másképp is elérhetőek lesznek a legendás pulcsik
Buksza blog | 2023. december 6. 15:50
A Lidl társul a ruhaiparnak azzal az ágával, amely hadat üzent az öltözködést forradalmian átalakító, ám brutálisan környezetszennyező fast fashionnek. 
Vásárló Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!
PR | 2023. december 5. 12:50
Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre. Most mutatunk pár olyan tippet, amellyel hatalmasat léphetünk előre az egyéni ártalomcsökkentés útján!
Vásárló Komoly verseny indul az áruházak között a vevők kevéske pénzéért
Buksza blog | 2023. december 5. 11:45
A fekete novemberré bővült fekete péntek nem hozta meg azt a sikert a brit kiskereskedelemben, amit a boltosok vártak tőle, legalábbis van ahol már szerény karácsonyi költésre készülnek.
Vásárló Riadót fújtak a fogyasztóvédők: sokszor verik át a vásárlókat egy újfajta trükkel
Buksza blog | 2023. december 5. 09:20
Futball nyelven szólva óriási a zűrzavar az áruházi vásárlók fejében azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízhatóak azok az állítások, amelyek a termékek környezettudatos előállításáról szólnak.
Vásárló Muszáj árat csökkentenie az Ikeának, "titokzatos" kedvezményeket lengetett be a cég
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 2. 14:17
Az Ikea - a cég állítása szerint - igyekezett elkerülni az áremeléseket még akkor is, ha költségei növekedése miatt ez a profit rovására ment. A bútor-kiskereskedőnél úgy látják, hogy újabb engedményekre lesz szükség. Az egyelőre nem derül ki, hogy mely termékeket érinti a lépés. 
Vásárló Hogyan ne legyen a parkolás rémálom
Márkázott tartalom | 2023. december 2. 11:41
Budapesten parkolni sokszor nem egyszerű. A parkolás nem elég, hogy drága, de sokszor csak a célpontunkoz távolabb tudjuk letenni az autót, mert nincs elég hely. Ha nagy nehezen megtaláltuk a megfelelő parkolóhelyet, akkor jön a pepecselés az aprópénz keresgélésével és parkolóórába való bedobásával. 
Vásárló Újít a Tesco: változás jöhet a kasszáknál?
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:03
Két évvel ezelőtt mutatta be a Tesco GetGo nevű elszámolási megoldását, azt az önkiszolgáló fizetési lehetőséget, amelyben a vásárlónak nem kell bajlódnia a vonalkódok leolvasásával. A kísérlet bővül.
Vásárló Tiltás a Sparnál: a boltlánc hallgatott a vásárlókra és leszámolt a sokat támadott édesítőszerrel Ausztriában
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:41
Az ausztriai Spar "kivette" saját márkás tejtermékeiből az aszpartám édesítőszert. 
Vásárló Mivel lepjük meg karácsonykor hobbiszakács ismerősünket?
Márkázott tartalom | 2023. december 1. 11:26
Ha olyan karácsonyi ajándékokkal szeretnénk meglepni szeretteinket, amik valóban hasznosak, akkor érdemes kiindulni abból, hogy mi az illető hobbija. Aki például imád a konyhában tevékenykedni, az biztosan nagyon örül majd annak, ha valamilyen ehhez kapcsolódó ajándékot talál a fa alatt. Például egy prémium szakácskést. 
Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG