5p
Magyarországon több mint 25 ezer étterem és büfé működik - bár egyre több nemzetközi elismerés árulkodik arról, hogy folyamatosan javul a hazai gasztronómiai helyzet, bőven van mire odafigyelni a klasszikus alapdolgok mellett is akkor, ha az ember étteremben ebédel vagy vacsorázik.
Ribeye, spenót, gomba és feketegyökér - az ebédmenü egyik fogása a XII. kerületi Tanti étteremben, a legújabb magyar Michelin-csillagos egységben. Itt nyugodtan engedjük el magunkat és élvezzük a gasztronómia csúcsát - van azonban 25 ezer másik hely, ahol érdemes odafigyelni néhány dologra. MTI Fotó: Mohai Balázs

25 ezer magyar étterem és büfé - mindenhol minden rendben?

Vannak azok az éttermek, amelyek évről évre a toplisták élén versengenek egymással, küzdenek a hatalmas nemzetközi elismerést jelentő Michelin-csillagért vagy már meg is kapták azt, esetleg egy borsodi kisvárosban képesek olyan csodákra, hogy még a világ egyik legelismertebb étteremkritikusa is elismerően írjon róluk. Aki ilyen helyre tér be, annak biztosan nincs oka aggódni a higiénia vagy a felhasznált alapanyagok miatt. 2014-ben azonban a KSH adatai szerint 53 ezer vendéglátóhely üzemelt Magyarországon, ebből 25 344-et az "Étterem, büfé" kategóriába soroltak (a többi cukrászda, kocsma, munkahelyi menza stb). Az pedig erősen valószínűsíthető, hogy nincs mind a 25 ezerben tökéletes rend és tisztaság.

Vannak a régi klasszikus tippek és rémtörténetek, amiket kár lenne újra átrágni: ilyen például, hogy a Hortobágyi maradékból és másra nem használható alapanyagokból készül, ahogy az összes darált húsos kaja is , a maradék köreteket gyakran újraformázzák és újra felszolgálják, és a többi. Vannak azonban még olyan tippek, amik jól jöhetnek, ha úgy alakul, hogy vendéglátóhelyen eszünk.

1. Ne te legyél az utolsó vendég!

Több helyen is megemlítik, hogy aki utoljára eszik, az nem a nap legnagyobb odaadással elkészített tányérját kapja majd meg. Nem csak a figyelem és koncentráció csökken a műszak végére, 5 perccel a zárás előtt már nagyobb az esélye, hogy a legfrissebb helyett a megmaradt alapanyagokhoz nyúlnak a szakácsok, és sokszor elkezdődött a konyhában a nagytakarítás is - magyarán van némi esélye, hogy ételünk közelében már pultot sikálnak, padlót mosnak.

2. Tudd meg, honnan van a hal!

A húsféléket azért jó eséllyel meg tudják különböztetni a vendégek - bár hallottunk már marhára festett sertésről nem egyszer, és persze ott van a jóval nehezebb borjú vs. növendék marha kérdés is -, a halakkal azonban a legtöbb vendég csőbe húzható. Bármi helyett kaphatunk olcsó pangasiust, az egyébként béka feneke alatt lévő halfogyaszátsi kultúránkra pedig nem is mindig az étterem tulajdonosa méri a csapást: őt sokszor ugyanúgy megvezetheti a hal forgalmazója. Mindegy, hogy tengeri vagy édesvízi halról van szó, egyszerűen nem tudjuk megkülönböztetni őket egymástól. Akkor sem, ha rántva adják, és akkor sem, ha halászlébe teszik. Bajunk nem lesz tőle, de ne legyünk biztosak benne, hogy harcsából készült a halászlé vagy tényleg Kenesén fogták a fogast.

Nyugodtan rendelj halat, mert az finom dolog, de előtte bátran kérdezz rá a beszerzési forrásra, hátha okosabb leszel, és biztosabb abban, hogy azt kapod, amit kérsz.

3. Csomagolj magadnak!

Nincs nagy gyakorlata Magyarországon, de több írásban is azt javasolják: ne küldd hátra becsomagoltatni a maradékot, inkább kérd el a dobozt és csomagolj magadnak. Biztosan furán fognak nézni, és elsőre macerásnak is tűnhet, de nem különösebben bonyolult dolog a tányérunkról egy hordozóba átcsúsztatni a rántott húst és a rizst - hátul pont ezt csinálják. Ha viszont szem elől veszítjük az ételünket, nem tudhatjuk, milyen utat járt be az étel a tányér és a doboz között, hány kézen ment keresztül. Jártunk már úgy egy balatonfüredi étteremben, hogy a csomagolásra váró maradék elkallódott, ezért egy friss adagot sütöttek és dobozoltak az ételből, de nem bízhatunk abban, hogy mindenhol ez a gyakorlat.

4. Nézd meg a mellékhelyiséget!

Ahol dzsuvás a mosdó, nem lesz nagy tisztaság a konyhában sem - ezt nem is igazán kell részletezni. Ha egy étteremben nem figyelnek arra, hogy tökéletesen rendben tartsák azokat a helyiségeket, amelyek biztosan a vendégek szeme elé kerülnek, jó esély van arra, hogy a konyha is hagy maga után kívánnivalót. Ha nem takarítják ki rendesen a mosdót, vajon milyen lehet a hűtőjük? Ha nem pótolják a szappant vagy a kéztörlőt, mennyire számít, hogy tiszta ronggyal töröljék le a konyhai pultokat?

+1 Ne nézz a kulisszák mögé!

Vannak éttermek, ahol tényleg az orrunk előtt főznek - látványkonyhának hívják a műfajt, és öbbé-kevésbé tényleg átlátható a folyamat, ahogy az asztalra kerül az étel. Persze mondjuk a zöldségpucolási, haltisztítási fázis ilyen esetben sem a nyílt színen megy, hanem már konyhakészen kerülnek az alapanyagok a hűtőbe. Ha valaki bepillantást nyer egy zárt konyhába, könnyen megdöbbenhet - de ne forduljunk ki egyből az ajtón, hanem gondoljunk végig pár dolgot.

Riasztó lehet ugyanis elsőre, ha bizonyos alapanyagokat épp olyan vödörből halásznak elő, mint amiből otthon felmosunk vagy amiben a diszperzitet tarjuk. Vagy ha azt látjuk, hogy a földön szanaszét heverő zöldséghéjban gázolnak a szakácsok. Vagy ha a gáztűzhely nem egy vadonatújnak kinéző csillogó-villogó inox csoda, amilyet a boltban látunk. Esetleg a wok, a serpenyő fala kívülről feketére égett. Vagy épp hegyben állnak a mosatlan edények. Gondoljunk ilyenkor arra, hogy néz ki a saját konyhánk, amikor főzünk, és szorozzuk be mondjuk ezerrel - bár speciális "táncrend" van érvényben egy nagykonyhában, ahol mindnekinek megvan a pontos feladata, minél nagyobb a pörgés, annál nagyobb az esélye, hogy a csillogó-villogó tisztaság helyett látszólag káoszt találunk. Ez pedig azért nem ugyanaz, mintha megtermett patkányok szaladgálnának az elkészített ételek körül.

Ha nem invitálnak, inkább ne akarjunk mindenáron bejutni az étterem konyhájába.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Melyik fogszabályozó illik hozzád? – Rögzített, láthatatlan vagy kivehető megoldás?
PR | 2025. december 18. 10:37
A modern fogszabályozás ma már minden korosztály számára elérhető – és teljesen személyre szabható. Az Artdent Fogászat és Szájsebészet rendelőjében a 30–60 éves páciensek is egyre nagyobb számban választják az esztétikusabb, rendezettebb mosoly felé vezető utat, méghozzá a lehető legészrevétlenebb módon. De melyik fogszabályozó a legjobb választás? A rögzített, a láthatatlan sín vagy a kivehető készülék? Segítünk eligazodni a lehetőségek között, hogy megtaláld a számodra legideálisabb megoldást.
Vásárló Olcsóbb lett a tankolás szerda reggelre, de van egy rossz hírünk
Privátbankár.hu | 2025. december 17. 10:44
A következő napokban viszont nem várható további árcsökkenés.
Vásárló Mit üzen egy jó ajándék?
Márkázott tartalom | 2025. december 13. 10:34
Az ajándékozás elsőre egyszerű gesztusnak tűnik, valójában azonban jóval többről szól, mint egy tárgy átadásáról. Egy ajándék mindig üzenetet hordoz: figyelmet, elismerést, kapcsolatot vagy éppen státuszt. Éppen ezért nem mindegy, mit, mikor és kinek adunk. Különösen akkor, ha üzleti vagy hivatalos közegben történik az ajándékozás.
Vásárló Döntött az EU: ezt megemlegeti, aki rendszeresen rendel külföldről
Privátbankár.hu | 2025. december 12. 16:25
Jön a kötelező vám a kis értékű csomagokra.
Vásárló Érdemes lesz elővenni a töltőpisztolyt a hétvégén
Privátbankár.hu | 2025. december 12. 11:05
Szombaton mindkét üzemanyag típus nagykereskedelmi ára csökken. A benziné jobban.
Vásárló Tegyél a kosaradba egy kis gondoskodást! – Indul az Adni Öröm! adománygyűjtő akció
PR | 2025. december 11. 13:27
Idén karácsonykor is több ezer rászoruló ember ünnepe válhat szebbé, ha csatlakozol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország közös Adni Öröm! tartósélelmiszer-adomány gyűjtéséhez. 2025. december 11. és 16. között több ezer önkéntes személyesen várja a vásárlók felajánlásait a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban.
Vásárló Táncra perdülhetnek az autósok – itt vannak az új üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2025. december 10. 11:42
Csütörtökön mindkét üzemanyag típus nagykereskedelmi ára csökken.
Vásárló Csak összehozta a kormány: másfél éve nem láttunk ilyet a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. december 8. 05:46
Hogy milyen áron, azt még nem tudhatjuk biztosan, de összejött az éves szintű élelmiszerár-csökkenés: annyi termék került be az árrésstop hatálya alá, hogy idén decemberben olcsóbban vásárolhatunk be a hipermarketekben, mint tavaly. Bezuhant a sertésmájas ára, a kávé és az alkohol viszont nagyot drágult. 
Vásárló Outdoor életmód – merész vállalkozás és divat találkozása
Márkázott tartalom | 2025. december 7. 17:21
Gondoltál már arra, hogy mitől válik egy márka ikonikussá a szabadtéri világban? A szabadidős életmód iránti növekvő lelkesedés nemcsak a természet szerelmeseinek körében terjed, hanem divatirányzatként is egyre hangsúlyosabban van jelen.
Vásárló Miért választják egyre többen a prémium magánegészségügyet?
Márkázott tartalom | 2025. december 7. 14:12
Az elmúlt években látványosan megváltozott, hogyan gondolkodnak az emberek az egészségügyi szolgáltatásokról. Egyre többen szeretnének gyors, kiszámítható, átlátható és magas színvonalú ellátást kapni, lehetőleg olyan környezetben, ahol a páciens valódi partnerként jelenik meg. A prémium magánegészségügy népszerűsége éppen ezért nő: nem csupán szolgáltatást nyújt, hanem komplex élményt, amelyben a figyelem, a kényelem és a szakértelem egyaránt kiemelt szerepet kap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG