5p
Magyarországon több mint 25 ezer étterem és büfé működik - bár egyre több nemzetközi elismerés árulkodik arról, hogy folyamatosan javul a hazai gasztronómiai helyzet, bőven van mire odafigyelni a klasszikus alapdolgok mellett is akkor, ha az ember étteremben ebédel vagy vacsorázik.
Ribeye, spenót, gomba és feketegyökér - az ebédmenü egyik fogása a XII. kerületi Tanti étteremben, a legújabb magyar Michelin-csillagos egységben. Itt nyugodtan engedjük el magunkat és élvezzük a gasztronómia csúcsát - van azonban 25 ezer másik hely, ahol érdemes odafigyelni néhány dologra. MTI Fotó: Mohai Balázs

25 ezer magyar étterem és büfé - mindenhol minden rendben?

Vannak azok az éttermek, amelyek évről évre a toplisták élén versengenek egymással, küzdenek a hatalmas nemzetközi elismerést jelentő Michelin-csillagért vagy már meg is kapták azt, esetleg egy borsodi kisvárosban képesek olyan csodákra, hogy még a világ egyik legelismertebb étteremkritikusa is elismerően írjon róluk. Aki ilyen helyre tér be, annak biztosan nincs oka aggódni a higiénia vagy a felhasznált alapanyagok miatt. 2014-ben azonban a KSH adatai szerint 53 ezer vendéglátóhely üzemelt Magyarországon, ebből 25 344-et az "Étterem, büfé" kategóriába soroltak (a többi cukrászda, kocsma, munkahelyi menza stb). Az pedig erősen valószínűsíthető, hogy nincs mind a 25 ezerben tökéletes rend és tisztaság.

Vannak a régi klasszikus tippek és rémtörténetek, amiket kár lenne újra átrágni: ilyen például, hogy a Hortobágyi maradékból és másra nem használható alapanyagokból készül, ahogy az összes darált húsos kaja is , a maradék köreteket gyakran újraformázzák és újra felszolgálják, és a többi. Vannak azonban még olyan tippek, amik jól jöhetnek, ha úgy alakul, hogy vendéglátóhelyen eszünk.

1. Ne te legyél az utolsó vendég!

Több helyen is megemlítik, hogy aki utoljára eszik, az nem a nap legnagyobb odaadással elkészített tányérját kapja majd meg. Nem csak a figyelem és koncentráció csökken a műszak végére, 5 perccel a zárás előtt már nagyobb az esélye, hogy a legfrissebb helyett a megmaradt alapanyagokhoz nyúlnak a szakácsok, és sokszor elkezdődött a konyhában a nagytakarítás is - magyarán van némi esélye, hogy ételünk közelében már pultot sikálnak, padlót mosnak.

2. Tudd meg, honnan van a hal!

A húsféléket azért jó eséllyel meg tudják különböztetni a vendégek - bár hallottunk már marhára festett sertésről nem egyszer, és persze ott van a jóval nehezebb borjú vs. növendék marha kérdés is -, a halakkal azonban a legtöbb vendég csőbe húzható. Bármi helyett kaphatunk olcsó pangasiust, az egyébként béka feneke alatt lévő halfogyaszátsi kultúránkra pedig nem is mindig az étterem tulajdonosa méri a csapást: őt sokszor ugyanúgy megvezetheti a hal forgalmazója. Mindegy, hogy tengeri vagy édesvízi halról van szó, egyszerűen nem tudjuk megkülönböztetni őket egymástól. Akkor sem, ha rántva adják, és akkor sem, ha halászlébe teszik. Bajunk nem lesz tőle, de ne legyünk biztosak benne, hogy harcsából készült a halászlé vagy tényleg Kenesén fogták a fogast.

Nyugodtan rendelj halat, mert az finom dolog, de előtte bátran kérdezz rá a beszerzési forrásra, hátha okosabb leszel, és biztosabb abban, hogy azt kapod, amit kérsz.

3. Csomagolj magadnak!

Nincs nagy gyakorlata Magyarországon, de több írásban is azt javasolják: ne küldd hátra becsomagoltatni a maradékot, inkább kérd el a dobozt és csomagolj magadnak. Biztosan furán fognak nézni, és elsőre macerásnak is tűnhet, de nem különösebben bonyolult dolog a tányérunkról egy hordozóba átcsúsztatni a rántott húst és a rizst - hátul pont ezt csinálják. Ha viszont szem elől veszítjük az ételünket, nem tudhatjuk, milyen utat járt be az étel a tányér és a doboz között, hány kézen ment keresztül. Jártunk már úgy egy balatonfüredi étteremben, hogy a csomagolásra váró maradék elkallódott, ezért egy friss adagot sütöttek és dobozoltak az ételből, de nem bízhatunk abban, hogy mindenhol ez a gyakorlat.

4. Nézd meg a mellékhelyiséget!

Ahol dzsuvás a mosdó, nem lesz nagy tisztaság a konyhában sem - ezt nem is igazán kell részletezni. Ha egy étteremben nem figyelnek arra, hogy tökéletesen rendben tartsák azokat a helyiségeket, amelyek biztosan a vendégek szeme elé kerülnek, jó esély van arra, hogy a konyha is hagy maga után kívánnivalót. Ha nem takarítják ki rendesen a mosdót, vajon milyen lehet a hűtőjük? Ha nem pótolják a szappant vagy a kéztörlőt, mennyire számít, hogy tiszta ronggyal töröljék le a konyhai pultokat?

+1 Ne nézz a kulisszák mögé!

Vannak éttermek, ahol tényleg az orrunk előtt főznek - látványkonyhának hívják a műfajt, és öbbé-kevésbé tényleg átlátható a folyamat, ahogy az asztalra kerül az étel. Persze mondjuk a zöldségpucolási, haltisztítási fázis ilyen esetben sem a nyílt színen megy, hanem már konyhakészen kerülnek az alapanyagok a hűtőbe. Ha valaki bepillantást nyer egy zárt konyhába, könnyen megdöbbenhet - de ne forduljunk ki egyből az ajtón, hanem gondoljunk végig pár dolgot.

Riasztó lehet ugyanis elsőre, ha bizonyos alapanyagokat épp olyan vödörből halásznak elő, mint amiből otthon felmosunk vagy amiben a diszperzitet tarjuk. Vagy ha azt látjuk, hogy a földön szanaszét heverő zöldséghéjban gázolnak a szakácsok. Vagy ha a gáztűzhely nem egy vadonatújnak kinéző csillogó-villogó inox csoda, amilyet a boltban látunk. Esetleg a wok, a serpenyő fala kívülről feketére égett. Vagy épp hegyben állnak a mosatlan edények. Gondoljunk ilyenkor arra, hogy néz ki a saját konyhánk, amikor főzünk, és szorozzuk be mondjuk ezerrel - bár speciális "táncrend" van érvényben egy nagykonyhában, ahol mindnekinek megvan a pontos feladata, minél nagyobb a pörgés, annál nagyobb az esélye, hogy a csillogó-villogó tisztaság helyett látszólag káoszt találunk. Ez pedig azért nem ugyanaz, mintha megtermett patkányok szaladgálnának az elkészített ételek körül.

Ha nem invitálnak, inkább ne akarjunk mindenáron bejutni az étterem konyhájába.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nyaralni indul? Ezt a tippet fogadja meg tankoláshoz!
Privátbankár.hu | 2025. június 28. 09:33
Ez történt az üzemanyagokkal.
Vásárló Valami készül a benzinkutakon – örülhetnek az autósok?
Privátbankár.hu | 2025. június 26. 10:26
Ez történt az üzemanyagok árával.
Vásárló Lefújták az egészen különös sztrájkot Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2025. június 24. 16:08
Mégsem lesz benzinkútsztrájk.
Vásárló Hogyan írjunk figyelemfelkeltő ingatlanhirdetést?
Márkázott tartalom | 2025. június 19. 09:55
Ingatlan eladásakor az egyik legfontosabb tényező a hatásos hirdetési szöveg. A piacon rengeteg hasonló hirdetés található, amelyeket az érdeklődők könnyen átfutnak. Mi teremtheti meg azt a különbséget, ami a mi hirdetésünket kiemeli a tömegből? Egy jól megírt szöveg nemcsak az adatok felsorolásából áll, hanem az ingatlan hangulatát is át kell adnia. Gondoltunk már arra, hogy a részletek és az érzelmek közvetítése az, ami igazán megragadhat egy potenciális vevőt?
Vásárló Nagy durranás készül a magyar patikákban – Nagy Márton már örül
Privátbankár.hu | 2025. június 13. 16:42
Itt is vállalják az árkorlátozást.
Vásárló Leszegi a fejét, ha meglátja a hétvégi üzemanyagárakat!
Privátbankár.hu | 2025. június 13. 12:45
A nemzetközi áremelkedés szombattól megjelenik a hazai kutakon is.
Vásárló Diszkrét fogszabályzó módszerek
Márkázott tartalom | 2025. június 13. 10:52
A nem megfelelően nőtt fogak és a torlódásuk hosszú távon igen kellemetlen fogászati problémákhoz vezethetnek, mindemellett esztétikailag sem túl vonzóak. Sokan felnőttkorban jutnak el arra a pontra, hogy szeretnék az egymásra torlódott fogakat szabályozó viselésével helyreállítani.
Vásárló Váratlan veszély leselkedik a gyerekekre – baljós jelentést tettek közzé
Kollár Dóra | 2025. június 11. 15:03
Egy friss jelentés szerint Európában és Nagy-Britanniában folyamatosan nő az új autók motorháztetejének magassága, ami egyre komolyabb közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, különösen a gyerekek számára.
Vásárló Miért éri meg jobban bérelni a padlótisztító gépeket?
Márkázott tartalom | 2025. június 11. 09:45
Egy vállalkozás életében minden pénzügyi döntést alaposan mérlegelni kell. Az olyan hétköznapi tevékenységek elvégzése esetében is fel kell kutatni az alternatívákat, mint a padlótisztítás. Az évszakok változásával újabb kihívásokkal találkozhatunk, rengeteg szennyeződés kerülhet be a “műveleti területre”.
Vásárló Hónapok óta nem láttunk ilyet a boltokban: megint drágább lett a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2025. június 10. 05:47
Az árrésstopos termékek ára csökkent, de így is megszakadt egy kedvező trend júniusban: három hónap után most először drágult újra a családi nagybevásárlás a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Alaposan megvizsgáltuk, hogyan alakítja az árakat az intézkedés, amivel a kormány elégedett, de a szakszövetség szerint csúnyán vissza fog majd ütni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG