BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 1. 09:39

A koronavírus-fertőzés elkerülésének érdekében tett erőfeszítések során gyakran merül fel kérdésként, hogy a megfelelő besorolású szájmaszk mellett van-e létjogosultsága a védőszemüveg beszerzésének és viselésének.
A cikk keretei között igyekszünk megválaszolni a kérdést, külön foglalkozva a koronavírus-fertőzés elkerülésével kapcsolatos egyéb kiemelt szempontokkal is.

Mikor javasolt egyáltalán szájmaszkot viselni?

Fontos tisztába tenni, hogy a szájmaszk viselése sem feltétlenül tartozik az egyértelműen javasolt kategóriába minden esetben. Főként a fertőzött betegeket ápolók, illetve a tüneteket magukon érzők esetében javasolt viselni a szájmaszkot.

Természetesen az egészségügyben dolgozók, illetve a napi szinten embereket kiszolgáló egyéb alkalmazottak esetében szintén indokolt lehet a szájmaszk használata. Így a folyamatos kontaktok mellett is meg lehet tartani azokat a szükséges higiéniai intézkedéseket, amelyek a fertőzés elkerülésének céljából elengedhetetlenek.
Időnként persze felmerülhet kérdésként, hogy a maszk mellett kell-e védőszemüveget is viselni.

Van-e létjogosultsága a védőszemüveg használatának?

A koronavírus kapcsán fontos elmondani, hogy a bőrön keresztül nem képes behatolni a szervezetbe. Ugyanakkor valamennyi szabadon lévő nyálkahártyán bejuthat az emberi testbe, vagyis a szemen keresztül is nyílhat erre esély.

Ennek tudatában már érthető, hogy miért viselnek a fertőzött betegek kezelése közben a szájmaszk mellett védőszemüveget is az egészségügyi szakemberek. Ők ugyanis egész álló nap érintkeznek a betegekkel, ezáltal a fertőzés kockázatának is jobban ki vannak téve.

Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a különböző vírusok szemen át történő bejutásának a kockázata alacsonyabb a szájon keresztül történő bejutáshoz viszonyítva. A száj ugyanis egyfolytában levegőt küld a tüdőbe.

Főként az egészségügyben dolgozók esetében mondható tehát el, hogy a szem védelmének céljából mindenképpen hasznos lehet a védőszemüveg használata.

Egyéb kiemelt szempontok a koronavírus-fertőzés elkerülésének céljából

Beszéljünk akár a szájmaszkokról vagy a védőszemüvegről, csodaszernek egyiket sem lehetne minősíteni. Mindkettő esetében arra van ugyanis szükség, hogy a használatuk felelősségteljes gondolkodás mellett, rendeltetésszerűen történjen.

Vagyis a maszk és a szemüveg viselése közben se érintsük meg az arcunkat, különösen kerüljük a száj, az orr és a szem környékének a fogdosását. Ezen kívül nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres kézmosás fontosságát, természetesen alaposan megtisztítva a kezeket, méghozzá szappan és víz segítségével.
Hogyha nincs a közelünkben víz, akkor pedig használjunk minimum 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
Vásárló Jövőre tényleg vége az egyszer használatos műanyagoknak Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2020. május 13. 13:03
Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott. 
hírlevél