BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 6. 14:09

Egy tökéletesen kialakított kertben a talajt szép, zöld gyep borítja, néhány virággal teli ágyás színesíti, és gondozott sövény határolja. Ide mindig öröm kiülni egy kicsit pihenni, gyönyörködni a látványban. 

Ha viszont azt szeretnénk, hogy némi árnyékos felület is legyen, ahol hűsölhetünk a forró nyári napokon, akkor pergola építése helyett válasszunk egy “természetesebb” módszert, és ültessünk fákat a kertünkbe. Bár élőlények lévén rendszeres gondoskodást igényelnek, azonban a végeredmény kárpótol majd minket a munkáért. 

Válasszunk körültekintően!

Először is meg kell határoznunk, hogy milyen fafajtát szeretnénk a kertünkbe. Ez lehet például gyümölcsfa, díszfa, örökzöld, lombhullató, stb. Természetesen ehhez figyelembe kell vennünk a kertünk adottságait. Mérlegeljük, hogy mekkora hely áll rendelkezésre, milyen a talaj, illetve hogy a fa akkor se legyen zavaró helyen, ha 10-20 év múlva már igencsak nagyra nő. Kerüljük azokat a részeket, ahol telefonvonal vagy villanyvezeték fut a magasban, esetleg gáz- vagy vízvezeték a talajban. 

Ha okosan ültetjük el a fát, az segít a ház fűtési és hűtési költségeit is megspórolni. Ha lombhullató fajokat telepítünk a ház déli, nyugati és keleti oldalára, akkor azok nyáron megakadályozzák, hogy a nap reggeltől estig folyamatosan a falra süssön, és a benti hőmérséklet is jelentősen megemelkedjen. 

Ugyanígy, ha örökzöldeket ültetünk az északi és a nyugati oldalra, akkor azok a téli szélviharok alkalmával felfogják azt a csontig hatolóan hideg, csípős szelet, ami még a legkisebb résen is képes behatolni, és arra késztetni minket, hogy feljebb csavarjuk a fűtést.

Metsszünk rendszeresen!

A fák gondozásának legfontosabb lépése a helyesen kivitelezett, rendszeres metszés, amely biztosítja azt, hogy a lombkorona egészséges és szellős legyen. A különböző fajtákat eltérő időben kell metszeni, ezért mindig járjunk utána, hogy a kertünkben lévő fajtáknak melyik a legideálisabb időpont.

A metszéshez természetesen szükségünk lesz szerszámokra is. A vékonyabb ágakhoz elegendő egy metszőolló vagy ágvágó, a vastag, kemény ágakhoz viszont már sokkal praktikusabb egy professzionális kerti fűrész, amely beszerezhető a Fiskars & Gerber termékek webáruházából. 

Az ágakat mindig teljesen a fa törzséig vágjuk vissza. Felesleges meghagyni a csonkokat, hiszen ezek már úgysem fognak újra kihajtani. Ne féljünk alaposan megritkítani a lombkoronát! A fák ugyanis “okos” élőlények, mindig arra törekszenek, hogy a lombjuk és a gyökerük tömege nagyjából egyforma legyen, így ha sokat metszünk le belőle, azzal arra késztetjük, hogy több új hajtást hozzon. 

A nagyobb fák alacsonyan lévő vagy földig lelógó ágai sok helyet vesznek el a kertből, ráadásul zavaró őket folyamatosan kerülgetni. Ezért bátran vágjuk le az ágakat nagyjából fejmagasságig, az így kapott plusz helyet pedig kedvünk szerint hasznosíthatjuk.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló Isztok ti eleget? A szeszgyárak szerint nem
Privátbankár.hu | 2020. május 31. 06:01
Az emberek sokkal több alkoholt vásároltak a karantén alatt az üzletekből, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza az iparág általános visszaesését. A turizmus, éttermek, szórakozóhelyek bezárása sokkal nagyobb lyukat ütött a bevételeken. Az alkoholos italok ágazatában évekig tartó lassú javulást várnak.
Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
hírlevél