BUX
36 653.17
+0.80%
+290.00
OTP
11 030.00
+1.01%
+110.00
MOL
1 807.00
+0.67%
+12.00
RICHTER
7 170.00
+1.34%
+95.00
MTELEKOM
385.00
+0.00%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 6. 09:43

A vírusterjedés lassításának egyik mellékhatása az volt, hogy hirtelen megugrott azok száma, akik a tömegközlekedés helyett inkább saját autóba ültek. Így egyszerre lett több és kevesebb autó is utakon: ameddig eleinte sokkal komolyabban vettek az emberek mindent, és tényleg csak nagyon fontos estekben hagyták el otthonaikat, addig most, a járványintézkedések lazulásával jóval többen ülnek autóba, gondolván arra, hogy így elkerülhetik a nagyobb tömegeket. Bár a közúti balesetek száma csökkenőben, mégsem dőlhetünk nyugodtan hátra…

Egyértelműen csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma

Ha azt vizsgáljuk, hogy jótékonyan hatott-e a koronavírus megjelenése a közúti balesetek csökkenésére, a válasz egyértelműen igen. Ameddig Magyarországon átlagosan havonta 1400-1500 személyi sérüléssel járó közúti baleset történik, addig márciusban, a vírus megjelenésének elején ez a szám jóval 900 alá csökkent. Bár a balesetek száma szépen csökkent, továbbra is gondot okoz a gyorshajtás, ami az egyik legnagyobb veszélyforrás. Ugyanakkor arra is jobban kell figyelniük a közlekedőknek, hogy bár maga a közúti forgalom kisebb, sok nagyvárosban új bicikli utakat jelöltek ki a kétkeréken közlekedőknek, és mivel sokkal többen pattannak bringára, ezért rájuk fokozottabban kell odafigyelniük az autósoknak is. Ugyanez persze a kerékpárral közlekedőkre is igaz: rájuk éppúgy vonatkoznak a szabályok, mint másokra. 

De mégsem olyan fényes a helyzet

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) jelentése alapján, a napi.hu oldalán napvilágot látott egy olyan cikk, melyből fehéren-feketén kiderül, Magyarországon 2010 és 2019 között mindössze 18,65 százalékkal tudta csökkenteni a közlekedési balesetben elhunytak számát, ezzel a 8. legrosszabb helyen szerepel azon a 32-es listán, amelyen az Európai Unió 27 tagállama mellett Izrael, Nagy-Britannia, Svájc, Szerbia és Norvégia is szerepel. Ez jócskán elmarad az Európai Unió 27 tagállamában elért 23,7 százalékos átlagos csökkenéstől, a 2010-2020 közötti 46,4 százalékos célkitűzésről nem is beszélve.

Amíg 2010-ben az EU 27 tagállamában 29 682 baleseti halált jegyeztek fel, 2020-ban pedig 22 648-at. Vagyis az előirányzott évi minimum 6,7 százalékos mérséklődés helyett mindössze 2,7 százalékot sikerült elérni. És ugyan a koronavírus miatti leállás következtében mindenütt visszaesett a halálos közlekedési balesetek száma, azonban ez aligha lesz elég a 2020-as célkitűzés eléréséhez. 

A napi.hu megírta, hogy a jelentés szerint, a legnagyobb előrehaladást Norvégiának sikerült elérnie, ahol 48,6 százalékkal javult a statisztika (210-ről 108-ra), majd Görögország 44,4, Svájc 42,8 százalékos eredménye fért fel a dobogóra. Ezzel szemben Máltán 6,7 százalékkal, Hollandiában 3,3 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 1,1 százalékkal emelkedett a baleseti halálozás. Az egymillió főre eső halálozást nézve is elmarad Magyarország az EU-s átlagtól: 62 volt itthon, szemben az uniós 51-es átlaggal. E listán Románia (96), Bulgária (90) és Lengyelország (77) áll a legrosszabb helyen, míg Norvégia (20), Svédország (22) és Svájc (22) a dobogósok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló Drágulnak az üzemanyagok - mire lehet számítani a kutakon?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 11:43
Aki tankolni akart, jobban jár, ha még szerdáig elintézi.
Vásárló Durván elszálltak az élelmiszerárak: 10 százalék fölé került az éves áremelkedés
Gáspár András | 2020. augusztus 10. 06:04
Bár a kosarunkat szinte forintra ugyanannyiért tölthetjük meg most, mint egy hónappal ezelőtt, a kép csalóka: két és fél éve nem mértünk akkora éves áremelkedést a hazai hipermarketekben, mint most augusztusban. A három vizsgált hazai hipermarket mindegyikében legalább 10 százalékkal emelkedett a Privátbankár Árkosár ellenértéke; a vizsgált termékek felénél két, az alma esetében három (!) számjegyű az áremelkedés.
Vásárló Az utazási irodák menteni akarják a menthetőt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 19:15
A koronavírus miatti globális leállás legnagyobb vesztesei között természetesen ott találjuk az utazási irodákat. Mit tehet egy iparág, amely a határok átlépéséből él, egy olyan időszakban, amikor az összes ország bezárt? Megpróbálja valahogy kihúzni, amíg tisztul a kép, és újra zöld jelzést kapnak az útlevelek, addig pedig – tulajdonképpen érthető módon – hallgat.  
Vásárló Lehetséges külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 12:45
Bár a vírusválság megakasztotta a szabad mozgást a világban, még mindig sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson. De lehet-e külföldi munkát találni nyelvtudás nélkül?
Vásárló Nyáron is táplálkozhatsz egészségesen
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 3. 10:17
Végre itt az igazi nyár, amikor szinte az ember nem is kíván semmilyen nehéz és bonyolult ételt. Ez annak is köszönhető, hogy a testünk a meleg miatt nem kíván semmi olyat, amit nehezen lehet emészteni. Éppen ezért a legjobb, ha inkább a zöldségekre és hasonló finomságokra koncentrálunk a fokozott folyadékpótlás mellett.
Vásárló 5 hasznos tipp mikrohullámú sütő vásárlásához
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 2. 10:22
A mikrohullámú sütő minden konyha egyik leggyakrabban használt praktikus eszköze, sokan mégsem fordítanak elegendő figyelmet a kiválasztására, pedig az egyes típusok között igen jelentős különbségek lehetnek.
Vásárló Így rendeltünk online a járvány alatt
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 1. 11:44
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.
Vásárló Ezért bizonyulhat okos döntésnek a hővisszanyerős szellőztető rendszer használata
Márkázott tartalom | 2020. augusztus 1. 10:27
Miként lehet hatékonyan és szemmel láthatóan csökkenteni a fűtési rendszer működése közben akaratlanul is fellépő hőveszteséget? Erre a kérdésre ad egyértelmű választ a hővisszanyerős szellőztető rendszer alkalmazása.
Vásárló Kerékpáros computer, amely segít az előtted álló célok elérésében
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:44
A kerékpározás sokaknál több, mint szabadidős kikapcsolódást jelentő tevékenység. Vannak, akik versenyszinten foglalkoznak a sportággal, és céljuk a győzelem elérése, méghozzá teljesítményük folyamatos monitorozása és fokozása mellett.
Vásárló Kreatív és ötletes megoldások dekorációs világítások által
Márkázott tartalom | 2020. július 31. 10:36
A dekorációs világítás alkalmazása ma már nemcsak az előkelő rendezvényhelyszínek és luxusotthonok kiváltsága, hiszen a modern fényforrásoknak hála könnyedén az otthonunkba költöztethetjük a korszerű világítástechnika remekműveit.
hírlevél