3p
Amikor kibontunk egy vajat, mind mást szeretnénk a csomagoláson belül látni: valaki a szép halványsárga színű terméket tartja jónak, mások viszont tiszta hófehér vajat szeretnek a kenyérre kenni. A különbségnek azonban több oka is lehet. Hogy mi? És hogy melyik a jó vaj? Miért lesz magától is sötétebb? Ezekre a kérdésekre is pontos magyarázatot ad a Nébih.
Kép forrása: NÉBIH

A vaj sárga színét alapvetően a tej béta-karotin tartalma befolyásolja, azt pedig az állati takarmány összetétele határozza meg. Ha az állat magasabb béta-karotin tartalmú takarmányt fogyasztott (főleg pillangós növények és fűszénák), akkor a vaj színe sötétebb lesz - mutat rá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) holnapján.

Lehet színezni, csak jelezni kell a csomagoláson

Ezen kívül az elkészült termék színét még az előállítás során hozzáadott színezékek, a karotinok (E 160a) is befolyásolhatják. A színezékként használt karotinok egyben antioxidáns funkcióval is rendelkeznek, így védik a terméket az avasodástól (oxidációtól).

A színezék hozzáadása tehát jogszabályban engedélyezett, viszont ebben az esetben a termék csomagolásán ezt fel kell tüntetni.

Ha sokáig a hűtőben van...

A sötétebb színárnyalat viszont hosszabb idejű és nem megfelelő hőmérsékleten végzett tárolás során is kialakulhat. Ezt az elváltozást a saját hűtőnkben is megfigyelhetjük, egy ottfelejtett vaj esetén, amikor is nemkívánatos anyagok (pl. peroxidok, aldehidek, ketonok) keletkeznek. A kellemetlen csípős, karcos íz és a szagelváltozás is a termék romlását jelzi, ezért ezeket a termékeket ne fogyasszuk - hívja fel a figyelmet a hivatal.

Hol a helye a hűtőben a vajnak?

Lehet, hogy te is rossz helyre teszed a tejtermékeket? Itt megnézheted, pontosan mely polcra tanácsos tenni ezeket. És azt tudod, mennyire hizlal a vaj? Nem? Arról pedig ebben a korábbi cikkünkben írtunk róla >>>>

Az örök vita: vaj vagy margarin?

Már korábbi cikkünkben is foglalkoztunk a kérdéssel, hogy melyik az egészségesebb: a vaj vagy a margarin? A Webbetegnek nyilatkozó dietetikus szerint ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik szendvicsalapanyag jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál.

Bár a vaj tömény koleszterin, a sejtek falának felépítéséhez szükség van rá. A sejtek áteresztő hártyája ugyanis koleszterinből áll. Korábban a margarinokat hidrogénezték (ezzel keményítették), amely valóban káros lehetett, ma már viszont erről sincs szó - hívja fel a figyelmet Barna Lajosné Éva. Ezek a zsírkeményítéssel készített margarinok az egészségre káros úgynevezett transzzsírsavakat is tartalmazhatnak, de ma már léteznek olyan margarinok, amelyeket egyáltalán nem hidrogéneznek.

A margarinok viszont többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok, amelyek hatására csökken a vérben a koleszterinszint – mondta a dietetikus, hozzátéve: az egyetlen megoldás a kérdésre a mértékletesség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG