Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Semmilyen ismeretlen eredetű élelmiszer nem kerülhet be a magyar élelmiszerláncba, az internetezők pedig mindig kiborulnak azon, hogy tonnányi élelmiszert semmisítenek meg egy-egy lefoglalás után a hatóságok. A jogszabályok nem is teszik lehetővé, hogy élelmiszerként vagy takarmányként használják fel a lefoglalt tételeket, most mégis volt több eset, amikor a végén állatokhoz került a zöldség – hogyan lehetséges ez? A Privátbankár.hu utánajárt.

Rossz nézni, ahogy a sok élelmiszert megsemmisítik

Minden alkalommal, amikor a hatóság több tonna ismeretlen eredetű élelmiszert semmisít meg, felhördül az internet népe: miért nem adták inkább a szegényeknek vagy legalább az állatoknak a zöldséget, gyümölcsöt? Pedig a válasz kézenfekvő: az ismeretlen eredetű, jelöletlen élelmiszerről nem lehet tudni, hol állították elő, milyen módszerrel, mennyire figyeltek az előírások betartására - mennyi és milyen alapanyagokat, vegyszert használtak, hogyan tárolták és szállították a termékeket, milyen utókezelésnek vetették alá az élelmiszereket. Így a kérdés sokkal inkább az: ki vállalná annak kockázatát, hogy rászoruló gyerekek betegedjenek meg?

Meg lehetne persze vizsgálni az élelmiszereket, hogy – bár eredetük ismeretlen, de – biztonságosak-e az emberi fogyasztás szempontjából. A Nébih ezzel kapcsolatban korábban azt közölte: „Tonnányi ismeretlen eredetű terménynél pl. dinnyénél vagy baracknál csak akkor tudunk felelősséget vállalni (például a vegyszermaradványok miatt), ha minden egyes gyümölcsöt majdhogynem laboratóriumi vizsgálatnak vetünk alá. Erre nem volt és nem is lesz szakember, de ha lenne is, a lefoglalt mennyiség átvizsgálása akár hetekig is eltarthat, ami a romlandó termények esetében nem kivitelezhető. Még takarmányként sem lehet felhasználni, mert annak is szigorú szabályai vannak. Csak akkor lehet forgalomba hozni és felhasználni, ha biztonságos a környezetre és az állatra nézve egyaránt.”

Ha az élelmiszerbiztonság vagy épp a józan ész szempontjai nem lennének elegendőek, a hazai és uniós jogszabályok egyértelműen úgy rendelkeznek: ismeretlen eredetű élelmiszer nem kerülhet be az élelmiszerláncba.

Ilyenkor jellemzően az történik, ami 2015-ben ezzel a 12 tonna mandarinnal történt:

Hogy kaphatják meg mégis az állatok a lefoglalt élelmiszert?

Az elmúlt időben a NAV több közleményben is beszámolt arról, hogy pénzügyőrök ismeretlen eredetű zöldségszállítmányt foglaltak le, amelyet aztán részben vagy egészben állatok etetésére használtak fel. Március végén például öt tonnányi lefoglalt zöldség került a Szegedi Vadaspark állataihoz. Áprilisban pedig a Körös-Maros Nemzeti Park állatai örülhettek két tonna almának.

Mivel nem nagyon emlékszünk olyan esetre a közelmúltból, amikor a lefoglalt termékeket megsemmisítés helyett állatoknak adták volna, kérdéseinkkel a NAV-hoz fordultunk, akik a Békés Megyei Kormányhivatalhoz irányítottak minket.

A Kormányhivatal válaszában számos hazai és uniós jogszabályra, rendeletre hivatkozva megerősítette, hogy az érintett esetekben hatósági eljárást kezdeményezett és az ismeretlen eredetű terméket - a jogszabály erejénél fogva kötelezően – mérlegelés nélkül ki kellett vonniuk az élelmiszerláncból, hogy az emberi életre veszélyt ne jelentsen.

A hangsúly az élelmiszerláncból történő kivonáson van: a Kormányhivatal válasza alapján ugyanis azért lehetett odaadni a Vadasparknak a zöldséget, mert az itt élő állatok az élelmiszerláncba nem kerülnek bele – tehát ez nem olyan, mintha egy baromfi- vagy sertéstelepnek adnák oda az élelmiszert takarmánynak.

A zöldségeket emellett a Kormányhivatal szerint valószínűsíthetően azért feketén akarták piacra dobni, hogy az adófizetést elkerüljék, nem pedig azért, mert valamilyen minőségi probléma adódott volna a szállítmánnyal. Emellett azért elvégezték azokat a szükséges vizsgálatokat is, amelyek alapján kiderült: a zöldség egyébként fogyasztásra alkalmas. (De ettől még az ismeretlen eredet miatt nem kerülhet vissza az élelmiszerláncba, még állati takarmányként sem.)

Az ilyen esetekben egyébként a NAV és a Nébih között minden esetben van egyeztetés, az együttműködés kiemelkedően működik, de a végső döntés a növényvédelmi felügyelőé.

Rászorulóknak továbbra sem adhatják oda

Megkérdeztük azért a Kormányhivatalt arról is, elképzelhetőnek tartják-e, hogy (megfelelő bevizsgálás után) emberi fogyasztásra is továbbadják a lefoglalt élelmiszereket, például rászorulóknak? A válasz azonban a fentiek alapján borítékolható volt: a jogszabály erről tételesen rendelkezik, határozottan megtiltja. A döntést a helyszínen kell meghozni, a szükséges iratok hiányában azonnali végrehajtást kell elrendelni. Ezen tételek romlandók, tárolásuk nem megoldható. Élelmiszerláncba való visszavezetésük sem jogszabályilag, sem szakmailag nem lehetséges – írta a Békés Megyei Kormányhivatal a Privátbankár.hu megkeresésére.

A közelmúltban érkezett három ázsiai elefánt a Szegedi Vadaspark új elefántházában az átadóünnepség napján, 2018. május 27-én.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló A nyugdíj előtakarékosságokról őszintén
Márkázott tartalom | 2021. április 1. 14:00
A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.
Vásárló Nem veszélyezteti a járvány a húsvét egyik legfőbb szereplőjét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 17:33
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi – közölte a Magyar Tojásszövetség.
Vásárló Három napra bezárnak a boltok - előtte tömeg lehet az áruházakban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 15:34
Ne mindenki az utolsó pillanatra hagyja a húsvéti nagybevásárlást!
Vásárló Eldőlt: egyetlen külföldi nézőt sem engednek be az olimpiára
MTI | 2021. március 20. 14:51
Az egyetlen értelmes döntést hozták meg a szervezők a 2021-ben (talán) megrendezésre kerülő 2020-as olimpiával kapcsolatban.
hírlevél
depositphotos