4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vállalkozóként és magánszemélyként is könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy tartozást kelljen behajtanunk valakin.

Ennek a legtöbbször szép szóval állunk neki, aztán, ha ez a módszer nem működik, jöhetnek a keményebb eszközök, például a közjegyzői felszólítás, vagy eljárás. Ezek sok esetben a kapcsolat megromlásához is vezethetnek, amit érthetően a legtöbben szeretnénk elkerülni. Akár vállalkozóként egy partnerünkről van szó, akár egy ismerősünkről, a viszonyunk kialakításába jelentős energiát fektettünk, a megszakítása így veszteséggel jár.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a behajtásra már a tartozás fellépése előtt megfelelő lépésekkel fel kell készülnünk. Ha pénz forog kockán, akkor jó eséllyel köztetek is létrejött egy megállapodás. Amellett, hogy ez szóban, vagy írásban történt, az is fontos, hogy mit foglal magában, hiszen erre tudsz hivatkozni késedelem esetén. Egy szerződés mindkét fél számára előnyös, mivel mindkettejüket védi, ráadásul kézzelfogható bizonyítéka az együttműködéseteknek. Ha ez nincs, akkor sem árt, ha a megrendelésről legalább e-mailben beszéltek, a levelezésetek pedig magában foglalja az árat és a fizetési határidőt.

A szerződésbe ugyanakkor olyan biztosítékokat is belefoglalhatunk, amik segítik a behajtást. Ilyen például a kötbér, amit akkor kell megfizetnie a megrendelőnek, ha adóssá válik, tehát nem teljesíti határidőre a számlát. Ezt látva még kisebb összegek esetén is sokan nagyobb hajlandóságot mutatnak a fizetésre, mint nélküle.

Mit tehetsz, ha már tartoznak neked?

Az emberi kommunikáció ebben az esetben is nagyon fontos, így egy néhány napos késedelem esetén érdemes először e-mailben, vagy szóban emlékeztetni az illetőt a tartozására. A nem fizetés mögött számos ok állhat. Lehet, hogy csak elfelejtette, bent ragadt az átutalás a bank rendszerében, és persze az is, hogy pénzügyi gondjai vannak. Az első két esetben nem fogja rossz néven venni, ha figyelmezteted a számlád esedékességéről. Akik pénzügyi gondokkal küzdenek pedig hamarabb fizetnek olyan partnereiknek, akik nem ülnek csendben a babérjaikon. Ehhez még az udvariasságod sem kell levetkőznöd.

Amennyiben az érdeklődő e-mail már nem elég, a következő szint lehet a felszólítás. Ezt mindig írásban küldd, törekedj a hivatalos hangnemre, de kapjon kellő nyomatékot a fizetés sürgőssége! Ha a szerződésben késedelmi kamatot is megállapítottunk, azt adjuk hozzá a tartozásai összegéhez. Utalhatunk benne arra is, hogy a felszólítás figyelmen hagyása esetén jogi lépésekre kerül sor.

Ha ezután sem kapod meg a szükséges összeget, először érdemes közjegyzőhöz, vagy ügyvédhez fordulni. Ő további tanácsokkal is el tud látni az üggyel kapcsolatban, és jogi eszközök alkalmazásával segíthet a helyzet rendezésében. Ezen a ponton általában két út áll előtted: a fizetési meghagyás kibocsátása iránti nem peres eljárás, vagy a bíróság.

Sajnos a jogi út sem garantálja minden esetben a kifizetést, ha ugyanis az adósnak nincs pénze, vagy csődeljárás folyik ellene, akkor nincs miből behajtani a tartozását. Mielőtt idáig fajulna a helyzet, fontos végigjárni az enyhébb módszerek útját is, ami a kapcsolat rovására sem megy.

Fontos leszögezni, hogy kintlévőségnek azt a számlát nevezzük, amit a megadott határidőre nem egyenlítettek ki, tehát a partnerünknek tartozása lépett fel velünk szemben. Ezeket nemcsak azért érdemes kézben tartanod, mert az összegük nem a te zsebedben van, hanem áfakötelesként például azért is, mert neked a számla kiállításának időpontjában tartozásod keletkezik az adóhatóság felé. Ez akkor is fennáll, ha a számlád nincs kiegyenlítve, tehát adót ugyanúgy kell fizetned az összeg után, mintha az már beérkezett volna a bankszámládra.

Hogyan ösztönözd az adóst a fizetésre?

A fent említett eszközök és jogi módszerek mellett kérheted behajtásra szakosodott szakértők segítségét is. Ez semmiképp nem jelent fizikai erőszakot, vannak azonban olyan cégek, amik különböző tárgyalási technikákkal és a szükséges információk beszerzésével fokozhatják az ügyfeled fizetési hajlandóságát. Fontos, hogy ha ezt a módszert választod, olyan céget keress, akiknek a jogszerűségében maximálisan megbízhatsz! Ez nemcsak a tevékenységük szakszerűségét, hanem az eredményességét is fokozhatja, ami végül a te érdeked is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Magára talált a belföldi használtautó-piac
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 14:09
Gyorsan korrigálta előző havi visszaesését a hazai használtautó-piac: belföldön több mint 66 ezer személygépkocsi cserélt gazdát májusban, ezzel az év eddigi részét tekintve az elmúlt hónapban történt a legtöbb adásvétel.
Vásárló Trendi női szoknyák a nyári ruhatár alapdarabjai
Márkázott tartalom | 2021. június 12. 10:10
Bár a női szoknyáknak télen is helyük van a hölgyek öltözködésében - ugyan mikor máskor lehetne felvenni a színes, vagány mintás harisnyanadrágokat -, de azért a fő szezon mégiscsak a nyár. A könnyű, lenge viseletek ideje késő tavasztól kora őszig tart, ha az időjárás is úgy akarja.  A divatiparban a női szoknya népszerűsége töretlen, néhány kiegészítő ruhadarabbal, a színeihez, mintázatához passzoló felsőrésszel, egy-két könnyed nyárias vállkendővel kiegészítve jól variálható ruhatár hozható létre. 
Vásárló Rekordot döntött a hazai könyvkiadás
MTI | 2021. június 11. 13:40
2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon.
Vásárló Újraindul a reptéri buszjárat
MTI | 2021. június 11. 13:24
Hétfőtől ismét közlekedik a 100E jelzésű járat.
Vásárló Teljes körű védelem lángálló és antisztatikus alsóruházattal
Márkázott tartalom | 2021. június 11. 12:23
  Laikusként a lángálló és antisztatikus ruhák hallatán legtöbbünknek a tűzoltók és az autóversenyzők által viselt ruházat ugrik be. A magas hőhatás okozta sérülések elkerülése végett viselt daraboknál kiemelten fontos a minőség és megbízhatóság kérdése. Jó esetben az ilyen ruhadaraboknak egyszer kell tökéletes védelmet nyújtaniuk, akkor azonban nem lehet kérdés, hogy hibátlanul kell ellátniuk azt a feladatukat, amiért viseljük őket.
Vásárló Negatív teszttel is beengedik a Hungaroringre a külföldieket
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 10. 17:38
Negatív teszttel is jöhetnek a külföldiek az itthon idén nyáron rendezett három nemzetközi autóversenyre.
Vásárló Történelmi csúcson a nagybevásárlás - megint meglódult az élelmiszerár-emelkedés
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. június 8. 18:05
Az elmúlt hónapokhoz képest komolyabb áremelkedést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben végzett rendszeres Árkosár-felmérésünk 2021. júniusi epizódjában - most először emelkedett 23 ezer forint fölé az átlagos kosárérték. Az étolaj továbbra is az egyik leginkább dráguló áru, de margarinért is jóval többet kérnek most, mint egy évvel ezelőtt - az aktuális rekordert pedig a szeszesitalok között találtuk meg. Több termék esetében is további áremelkedést ígérnek a szakértők.
Vásárló Hamarosan luxuscikk lesz a kávé?
Márkázott tartalom | 2021. június 7. 13:21
A klímaváltozás ma már nem csak egy teória, hanem tény, melynek hatásait mindannyian érezzük. Ezek a hatások pedig minden bizonnyal fokozódni fognak a jövőben. Nem csak a hőmérséklet változik, hanem elszaporodhatnak egyes kártevők, új, invazív fajok jelenhetnek meg egyes területeken, sok térséget sújt a csapadékhiány, ezek összessége pedig erősen kihat a mezőgazdaságra.
Vásárló Volkswagen szervókormány javítása: tények és tévhitek
Márkázott tartalom | 2021. június 7. 10:52
A Volkswagen konszern német autógyártó vállalat, az egyik legnagyobb autógyártó az egész földkerekségen. A cégcsoporthoz tartozik a névadó Volkswagenen kívül az Audi és a Skoda is, azt azonban kevesebben tudják, hogy a Scania és a MAN is tagja a csoportnak. Számos legenda kering a neten arról, hogy a Volkswagenek esetében gyakori-e vagy sem a szervókormánnyal kapcsolatos meghibásodások száma. Ezekről lesz szó az alábbiakban!
Vásárló Miért van szükséged neked is egy légtisztítóra?
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 13:16
Valószínűleg nem is gondolnád, hogy lakásod levegője mennyi szennyeződéssel van tele. Még egy alapos szellőztetést követően is rengeteg káros anyag van, ami a levegőben kering, főleg, ha magas a légszennyezettség a környezetedben.
hírlevél
depositphotos