BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. október 5. 10:39

Mi, nők havonta átélünk olyan napokat, amikor magunkat sem értjük: semmi sem jó, ok nélkül borulunk ki semmiségeken, majd felrobbanunk a feszültségtől. Pár nap elteltével ez a zűrös időszak szinte varázsütésre elmúlik, hogy a következő hónapokban újra és újra megkeserítse néhány napunkat. Bizony, ezek a menstruáció előtti napok, a tüneteket pedig a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma okozza.

Mi a PMS, és mik a tünetei?

A premenstruációs tünetegyüttesnek a menstruációt megelőző 7-10 napban jelentkező lelki és fizikai tüneteket tekintjük. Kiváltó oka a női ciklus hormonális változása, vagyis egy teljesen természetes folyamatról van szó. A nemkívánatos tünetek a menstruáló nők közel felét érintik.

Ezek a tünetek lehetnek a fejfájás, hányás, szédülés, mellfeszülés, puffadás, verejtékezés, gyomorfájdalom, ingerlékenység, székrekedés, hasmenés, bokatáji ödémák, és ízületi panaszok is jelentkezhetnek.

Honnan tudhatom, hogy premenstruációs szindrómával küzdök?

Hasznos lehet egy bővített menstruációs naptárat vezetni néhány hónapon keresztül. Itt nem csak azt kell jelölnöd, hogy mikor jött meg és mikor múlt el, hanem a menstruációt megelőző 7-10 napra vonatkozóan minden testi-lelki változást jegyezz fel.

Ezzel a módszerrel pár hónap múlva már pontosan fogod látni, hogy mely tünetek ismétlődnek ciklikusan és érnek véget a vérzés megszűnésével. Így talán könnyebb lesz megbirkózni vele, ha nem ér váratlanul a tünetek felbukkanása.

Segít a mozgás

Megfigyelhető, hogy akik rendszeresen mozognak, kevésbé hajlamosak depresszióra. Az általános ajánlott idő a heti háromszori 20-45 perc. Ilyenkor kerékpározhatsz, úszhatsz, futhatsz, táncolhatsz, de még a kertészkedés is belefér. Fontos, hogy ne ess túlzásba, ne terheld túl a szervezeted, mert az visszafelé is elsülhet.

Figyelj arra, hogy mit eszel!

Az egészséges táplálkozás nem csak a PMS tüneteinek enyhítése miatt fontos. Kétségtelen, hogy hatással van mindannyiunkra, hogy mit és milyen minőségben juttatunk a szervezetünkbe.

Bár nincs róla egyértelmű állásfoglalás, de a megfigyelések azt mutatják, hogy ha a menstruáció közeledtével több folyadékot, lassan felszívódó szénhidrátot és B6-vitamint fogyasztasz, valamint csökkented a kristálycukor, a koffein, az alkohol és a tejtermékek fogyasztását, az enyhítheti a PMS tüneteit.

Ne stresszelj!

Könnyebb mondani, mint megtenni, de valóban fontos, hogy amennyire csak tudod, csökkentsd a stresszt kiváltó okokat. Ha nagyon nem megy, kérheted pszichológus vagy pszichiáter segítségét is, hosszútávon mindenképp profitálni fogsz belőle.

Ha szeretnél még tájékozódni a témában, esetleg érdekel, milyen zavarai lehetnek a menstruációs ciklusnak, olvasd el az Intima.hu cikkeit, melyekben alaposan körüljárják ezt a kérdés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
Vásárló Jövőre tényleg vége az egyszer használatos műanyagoknak Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2020. május 13. 13:03
Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott. 
hírlevél