4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Megbízhatatlan, kiszivárogtatható, és az emberi lustaságból adódóan gyakorlatilag semmit sem ér – ez jellemzi leginkább a mai napig széles körben használt jelszavas védelmet. Az emberek többsége egyébként sem szeret erős jelszavakat adni a fiókjainak, így ma már egyre szélesebb körben terjednek az egyéb védelmi technológiák. Ujjlenyomat-olvasós e-mail fiók, retinaszkenneres regisztráció – tényleg ez vár ránk a jövőben?

A Windows-alapító Bill Gates gyakorlatilag 13 évvel ezelőtt megjósolta a jelszó halálát, ma pedig már látjuk a jóslat beteljesülésének előszelét. Az emberek ugyanis nehezen adják fel a régi szokásaikat, amellett, hogy az egyéb védelmi technológiák eddig nem álltak széles körben rendelkezésre, így maradt a jól bevált jelszavas védelem. A sorozatban történő hackertámadások és kiszivárogtatási botrányok azonban újból és újból felhívják a figyelmet arra, hogy valamin sürgősen változtatni kell, írja a Bloomberg. A szakértők szerint ugyanakkor még legalább ötven évig biztosan nem szabadulunk meg a felhasználónév-jelszó párosoktól.

Az első számú közellenség: a lustaság

Ahogy arról már korábban is többször írtunk a Privátbankár.hu-n, hiába minden igyekezet és felhívás, az emberek nem szeretnek nehéz, nehezen feltörhető jelszavakat adni a fiókjaiknak. A Keeper Security felmérése szerint a világon valaha feltört fiókok 17 százalékának ugyanaz a számsor a jelszava: „123456”. Ez és az ehhez hasonló jelszavak gyakorlatilag semmit sem érnek, ha az adataink biztonságáról van szó, ezért is forszírozzák a weblapok és különböző felületek a kis- és nagybetűk, valamint a számok és a különleges karakterek használatát, sőt, van, ahol még értelmes szó sem lehet a jelszavunkban.

Mindeközben újabb zsarolóvírus szedi áldozatait - mi a WannaCry és hogyan védekezzünk ellene? >>>

Ez azonban borzalmasan megnehezíti a felhasználó dolgát, így ugyanis gyakorlatilag annyi jelszót kéne megjegyeznünk, ahány fiókunk van, ezt pedig gyakorlatilag lehetetlen fejben tartani. A Yahoo 2015-ben kezdett el így egy valamivel barátibb megoldást terjeszteni: az e-mail fiókokhoz nem tartozott fix jelszó, hanem minden egyes alkalommal egy egyszeri, véletlenszerűen generált kódot kellett beírni, amit SMS-ben kapott meg a felhasználó. Hasonló, kétlépcsős funkciót ma már szinte mindenhol találunk, ilyet kínál egyebek mellett a Google és a Facebook is. Ugyanakkor ezt a lehetőséget is először aktiválnia kell a felhasználónak, ráadásul a Yahoo-t ez sem mentette meg a mintegy félmilliárd embert érintő adat-kiszivárogtatástól.

Ki a régivel, be az újjal?

A legegyszerűbb így az lenne, ha teljes egészében megszabadulnánk a kódsoroktól és jelszavaktól, és egy teljesen egyedi, ellophatatlan azonosítási módszert vezetnénk be – márpedig úgy tűnik, efelé halad a világ. A biometrikus biztonsági rendszerek, a különböző ujjlenyomat- és retinaszkennerek ma már filléres technológiává váltak, az újabb okostelefonokban már mindkettő szerepel.

Emellett rohamosan terjednek a hangfelismerő szoftverek, az Amazon Echója például azt is meg tudja különböztetni, ha tényleg mi mondjuk ki a parancsot, és azt, ha valaki felvételről játssza vissza a hangunkat. Az utóbbi technológiát már a bankok is használják, így a telebankolás is biztonságosabb, mint valaha. A Yahoo! Inc. alelnöke, Dylan Casey szerint így a 10 jegyű jelszavak hamarosan olyan röhejesen régimódiak lesznek, mint ahogy ma a gyerekeink néznek furcsán, amikor CD-n vásárolunk zenét.

Na, jó, de ezek mennyire biztonságosak?

Természetesen az új technológiáknak is vannak lelkes élharcosai és ellenzői. A Barclay’s szakértője szerint a bankok által használt hangfelismerő szoftvereket eddig még senki sem tudta feltörni, lévén az emberek hangja épp olyan egyedi, mint az ujjlenyomatuk vagy az íriszük mintája.

A Menting szakemberei szerint ugyanakkor a mesterséges intelligencia fejlődésével a számítógépek egyre élethűbb módon tudják utánozni az emberi beszédet, így nem kizárt, hogy idővel képesek lesznek az egyes felhasználók hangsávját „kikeverni”, és ezáltal feltörni fiókokat. Ehhez pedig bőven elég, ha valaki betáplál nekik egy egyperces felvett szöveget a mi hangunkkal – ezt tudja ma már a Montreal AI startup Lyrebird mesterséges intelligencia. Igaz, ők a saját állításuk szerint még sosem próbálták ki az AI-t egy hangfelismerő program ellen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG