TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma egykor eldől, hogy rövid időn belül harmadik kandidálásunkra ha nem is egy fél eseményt, de négy meccset rendezhet-e Budapest a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntője során.

Ma délután egy órakor derül ki, hogy mely városok kapnak jogot arra, hogy 2020-ban az új szemléletben lebonyolított labdarúgó Európa-bajnokság házigazdái legyenek. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ezúttal nem egyetlen országnak, esetleg két társrendező államnak, hanem 13 városnak adja meg a jogot a kontinensviadal rendezésére. Tizenkét kandidátus egy-egy csoport 3 mérkőzését, valamint egy egyenes kieséses találkozó rendezését kaphatja meg (a 16 vagy a 8 között) , míg egy város lesz az otthona az EB két elődöntőjének és a kontinenstorna döntőjének. Budapest az első, „alapcsomagra” jelentkezett Baki (Azerbajdzsán), Minszk (Fehéroroszország), Brüsszel (Belgium), Szófia (Bulgária), Koppenhága (Dánia), London (Anglia), Szkopje (Macedónia), München (Németország), Jeruzsálem (Izrael), Róma (Olaszország), Amszterdam (Hollandia), Dublin (Írország), Bukarest (Románia), Szentpétervár (Oroszország), Glasgow (Skócia), Bilbao (Spanyolország), Stockholm (Svédország) és Cardiff (Wales) társaságában. A magyar pályázat a tervek szerint 2018-ra elkészülő 68 156 néző befogadására alkalmas Puskás Ferenc Stadionra alapozza a kandidálást. Fontos tudni, hogy a rendezés elnyerése nem jár automatikus jelenléttel: a válogatottnak ki kell harcolnia az EB-részvételt.

Elindult a gondolkodásAz értékelések szerint a 2018-ban világbajnoki mérkőzéseknek helyt adó Szentpétervár és a túl távoli Baki, valamint a kockázatokat hordozó Jeruzsálem nem igazán esélyes, de meglepetések lehetnek. Ugyanakkor úgy fest, hogy München átengedi a döntőt Londonnak, hogy 2024-ben Németország ismét "hagyományos" módon rendezhesse a kontinensviadalt.

Csak tervek vannak

Komoly szerencse, hogy Budapesthez hasonlóan Baki, Minszk, Brüsszel, Szófia, Szentpétervár és Bilbao is egyelőre csak tervasztalon lévő stadionnal pályázott, Jeruzsálem és Róma már meglévő stadionjának átdolgozásával pályázott. (E tekintetben a régi karélyban megvalósuló új Puskás Stadion ebben a körben is versenyezhetne.) Az elmúlt évtizedekben – emlékezhetünk rá – Magyarország többször pályázott a labdarúgó EB-döntő megrendezésére, ám komoly hendikepet jelentett, hogy mindannyiszor úgy próbáltunk meg kandidálni (az osztrák-magyar és a magyar-horvát pályázat esetében), hogy akár csak egy kapavágás történt volna a beígért új stadionok kérdésében.

Ez most tehát nem lehet akkora akadály – bár az UEFA által minden pályázóról szóló összefoglaló pont olyan tételeket sorol fel az új Puskás hátrányaként, amelyeket a tervező asztalon még nem lehet látni. Így nem jutott el az UEFA-hoz részletes evakuációs terv, s a központi műveleti vezérlő teremről sincs információja az UEFA-nak. Stadion nélkül nem értékelhető a belső zárt láncú kamarahálózat hatékonysága, mint ahogy a világítás, az energiaszolgáltsatás, a hőmérséklet-beállítás és a tartalék-áramkörök teljesítőképessége sem ismert. Csak a stadion átadása után lehet képet alkotni majd arról, miként, milyen hatékonysággal tudják majd kezelni a gyepet, takarítani, karbantartani a stadion berendezéseit.

Egy EB elvárásaihoz képest a sajtóosztály követelményeit csak részben elégítette ki a magyar pályázat. A televíziós közvetítőfülkék száma megfelelő ugyan, de a vegyes zóna és a sajtótájékoztató termének mérete túl szűknek tűnik az UEFA értékelése szerint.

Egyelőre problémás, de könnyen áttervezhető hiba, hogy a tervbe vett beléptető kapuk száma éppen csak elegendő ahhoz, hogy egy órán belül bejussanak a szurkolók a stadionba.

Jó infrastruktúra, sok szálláshely

A másik oldalon leginkább Budapest mellett szóló érv, hogy az európai szövetség értékelése szerint a magyar labdarúgás felemelésének 10 éves programjára tenne koronát, s visszatenné a világfutball térképére hazánkat, ha a 2020-es Európa-bajnokságon társrendező lehetne Budapest.

A 341 millió euróból elkészülő stadion megközelíthetősége és a befogadóképessége megfelel az UEFA legszigorúbb elvárásainak. A pálya mérete 105x68 méter lesz, ami szintén megfelel az előírásoknak. Az öltözők és kiszolgáló termek méretei megfelelnek az elvártaknak, kifejezetten nagy tér jut a fiatalok programjának megvalósításához, de az ünnepségeknek még nincs tervezett helyük. A VIP-páholy és a kiemelt nézők férőhelye megfelel a követelményeknek, s elegendő számú mellékhelyiség és a jól elhelyezett elsősegélynyújtó terület áll majd rendelkezésre az új Puskásban, s a mozgáskorlátozottak számára is elegendő speciális férőhely kerül kialakításra.

Jó pont, hogy a magyar jogszabályok engedélyezik a személyre szóló jegyek értékesítését és a személyazonosság ellenőrzését a kapuknál.

A Liszt Ferenc Repülőtér az UEFA értékelése szerint épphogy elég nagy arra, hogy az Európa-bajnokság alatt zajló utasforgalmat biztosítsa, de a stadion elérhetősége dicséretes. A legnagyobb dicséretet Budapest szálláslehetőségei kapnak. A politikai helyzetet megbízható, s a kabinet elkötelezett a megvalósítás mellett: minden megállapodást aláírtak az európai szövetséggel, így a garanciák is rendben vannak – egyedül az adógarancia életbe léptetéséhez kell még megteremteni a jogi feltételeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A cumisüvegek is kibocsáthatnak mikroműanyagokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:58
A tápszer elkészítési módjának megváltoztatásával is sokat javulhat a helyzet. 
Vásárló Nagy bajban van a vadászturizmus a koronavírus miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:08
Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint az előző vadászidényben. A koronavírus-járvány azonban derékba törte az ágazat prosperitását - írja a Világgazdaság.
Vásárló eBay – kiment a divatból?
Márkázott tartalom | 2020. október 18. 17:14
Elmondható, az eBay a korral kiment a divatból - derül ki az Üzleti magazin cikkéből. Az amerikai nagyvállalat a napokban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, amely azonban nem telhetett felhőtlenül: az eBay-t mára jóformán lekörözték az olyan kereskedelmi platformok, mint az Amazon vagy az Aliexpress.
Vásárló Mi az energetikai tanúsítvány?
Natív tartalom | 2020. október 14. 16:49
Az energetikai tanúsítványra egy mérnöki számításokon alapuló dokumentumként tekintünk, mely egy adott ingatlan energiafelhasználásáról ad tájékoztatást. Magyarországon 2012-től tették kötelezővé az energetikai tanúsítványok kiállítását, az Európai Unió irányelveinek megfelelően. Lássuk részletezve, hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség, és hogyan is néz ki egy energetikai tanúsítvány.
Vásárló Komoly bizonytalanságot hozhat az új törvény a kisebb magánrendelőknek
Natív tartalom | 2020. október 12. 15:59
A kedden váratlan gyorsasággal elfogadott, az egészségügy régóta húzódó kérdéseit rendező új jogszabály alapjaiban forgatta fel a szektort, a FoglaljOrvost.hu ezért a helyzet elemzésére meghívta a hazai magánszektor meghatározó szereplőit. Az orvosi bérrendezés, valamint a hálapénz kivezetése vitán felül állóan szükséges volt, azonban az ehhez kapcsolódó feltételrendszer a hétvége óta borzolja az ágazat szereplőinek kedélyeit, legyen az közkórház vagy privát klinika vezetője, vagy az érdekképviseleti szervezetek egyike – hangoztatta több megszólaló is.
Vásárló Nagyot nőhet az étrendkiegészítők piaca a járványidőszakban
Márkázott tartalom | 2020. október 11. 10:29
Az étrend-kiegészítők piaca már a járvány előtt is dinamikusan fejlődött, 2017-ben 24 milliárd forintot költött a lakosság táplálék­kiegészítőkre, míg a vény nélkül kapható gyógyszerek piaca már akkor 124 milliárd forint árbevételt hozott. Az ember általában akkor kezd el ténylegesen figyelni az egészségére, amikor valamilyen problémával néz szembe, esetleg első kézből tapasztalt egy betegséget. 2020-ban valami hasonló történt, mivel egy nem várt járvány küldte az egész országot karanténba. Már a tavasz folyamán be kellett zárkóznunk a lakásokba, így nem csoda, hogy alig jutottunk hozzá a napfényhez, és ezzel más vitaminokhoz.  Bár a járványhelyzet folyamatosan változik, most átveszi a helyét az influenzajárvány, amitől talán idén tartanak a legtöbben. Sajnos az azonos tüneteket okozó vírust nem mindenki fogja tudni gyorsan azonosítani, és talán pont emiatt nem tudunk majd menni dolgozni. Nem véletlenül tűnik úgy, hogy az étrendkiegészítők napja éppen most érkezett el. Amikor ezekről a kiegészítőkről beszélünk, akkor sokan az edzőtermekre asszociálnak. Tény, hogy sokan plusz fehérje italokkal érnek el nagyobb hatást, azonban más tápanyagra is szüksége van a testünknek, ezek pedig a vitaminok.
Vásárló 47 éves rekord dőlt meg Ferihegyen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 8. 18:18
Az 1973-as szintre esett vissza az utasforgalom szeptemberben. 
Vásárló Halvány reménysugár: meg lehet fékezni az esztelen élelmiszerár-emelkedést?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. október 7. 06:05
Augusztus és a szeptember után októberben elmaradt a kétszámjegyű áremelkedés a hipermarketekben, és történelmi csúcsot sem hozott legfrissebb Árkosár-felmérésünk - így sem sokkal került kevesebbe az októberi nagybevásárlás 22 ezer forintnál. Továbbra is méregdrága az alma? Mennyiből lehet kihozni egy teázást? Megnéztük. 
Vásárló Tervek a jövőre
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 14:14
Ez a 2020-as év elég húzós volt már eddig is. És sajnos még mindig nincs vége. Talán mindannyian egyet értünk abban, hogy hosszú ideje a világtörténelem legrosszabb évét tapossuk. De az élet, mint sok más probléma ellenére, most sem állt meg, és nem is fog. Saját magunk, családunk és barátaink érdekében is igyekezzünk a jövőre koncentrálni. Ez nagy segítség mentálisan mindannyiunknak ebben a nehéz időszakban. Kisebb vagy nagyobb, közeli vagy távoli tervek kovácsolásával a lelki egyensúlyunkat újra megtalálhatjuk, és pozitív jövőképet tűzhetünk ki magunk elé.
Vásárló Hogyan csomagoljunk be egy raklapot?
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 09:19
A tökéletes raklap nem csak a stabilitás és a biztonság szempontjából fontos, hanem a szállítási díjak miatt is. Ha a raklap jól van becsomagolva, akkor kevesebb helyet foglal el. A rosszul összeállított raklapok nem rakhatók egymásra, ezért sok szállító ebben az esetben külön díjat számít fel. Ebben a cikkben összeszedtük a helyes raklap-összeállítás és -csomagolás lépéseit. 
hírlevél