<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A hazai kkv-k számára nem csökken a rezsi, a lakosság viszont újabb ajándékot kaphat idén a kormánytól: számukra akár 30%-kal is csökkenhetnek ezek a költségek.

Márciustól vagy legkésőbb áprilistól ismét tíz százalékkal csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei, pontosabban a gáz-, a villamosenergia- és a távhőár esetében várható további „központi ármérséklődés” – értesült kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap. A lap úgy tudja, hogy ezen felül még egy jelentős árcsökkentés várható, ami azt jelenti, hogy idén akár 30%-kal is csökkenhetnek a rezsiköltségek.
Az árszabályozáson keresztül a kormány érvényesíteni akarja, hogy a lakosság tehercsökkenését a szolgáltatók viseljék. A lap megjegyzi, hogy miközben a háztartások valóban jól járnak, a cégek már kevésbé, az új hálózati árjegyzés szerint ugyanis nekik 11-12%-kal több lesz majd a kiadásuk, ami az energiaköltségeket illeti - miközben a kormány az ipari fogyasztókat is kompenzálja.

A kormány Fónagy János államtitkár vezetésével bizottságot hozott létre, hogy a szolgáltatók nehogy trükközzenek az árral és kijátsszák a kormány terveit. Ezt követte a legnagyobb kormányárt is, a Fidesz is munkacsoportot hozott létre, mely a szolgáltatókat "figyeli". Pedig nem is biztos, hogy erre szükség van.

Energiaárak: mibe nyúlhat bele a kormány?

A szolgáltatás ára a gáz és a villamosenergia esetében három tételből tevődik össze: fizetjük az adókat (főleg az áfát), az ún. rendszerhasználati díjakat és magát az energiaárat. Miután ezek a lakosság esetében hatósági árasak, ezért a kormány viszonylag egyszerű jogalkotással ezek csökkentésével a végső szolgáltatási árat valóban csökkenteni tudta. E árszint fölé nem mehetnek a szolgáltatók, maximum alá, ha akciókat hirdetnek a szolgáltatók - áll a Policy Agenda ma megjelent elemzésében.

A cégek által fizetendő terhek lényegében hasonlóak a lakossághoz azzal a különbséggel, hogy az adó, az áfa visszaigényelhetősége miatt, minimális mértékű számukra. Azaz a szolgáltatás ára a rendszerhasználati díjakból és az energiadíjból adódik. Az utóbbi esetében szabadpiaci szabályok érvényesülnek, azaz számukra az állam nem határozza meg a villamosenergia árát, hanem a két fél elvileg tárgyalások útján alkudja ki a díjakat. A rendszerhasználati díjak ugyanakkor ebben a körben is hatósági árasok. Ugyan nem a szakminiszter határozza meg az árát a rendszerhasználati díjnak, hanem a Magyar Energia Hivatal, azaz nem közvetlen a kormány érintettsége, de a politikai felelősség mindenképpen a kabineté - írja a Policy Agenda.

Mi lesz a cégekkel?

A Magyar Energia Hivatal által kiadott határozatok szerint az ún közép- és nagyfeszültségű fogyasztók esetében átlagosan 12%-kal emelkednek a rendszerhasználati díjak. Ez az jelenti, hogy kb. átlagosan a kötelező átvételi rendszer cégekre történő áthárításával együtt  7-8 %-kal drágul a villamosenergia ezen cégek számára, amennyiben nem változnak az ún. szabadpiaci energiaárak.

Első körben tehát a magyar kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) érheti el a rezsicsökkentés, az általuk fizetett díjak mértékébe nem szólt bele a kormányzat. Ezek a cégek egyelőre beruházni sem nagyon akarnak, az energiakiadásaik növekedése valószínűleg nem támogatja majd, hogy a kormányzati tervekkel összhangban ezek a cégek beindítsák a magyar gazdaság motorját. Arról nem is beszélve, hogy ezt az áremelkedést a hazai kkv-k viszont már biztosan tovább fogják hárítani - amit végül - ha csak részben is - de a fogyasztók is biztosan megéreznek majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Megrohanták a magyarok a szállodákat, de a helyzet még nem az igazi
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 09:02
A járvány előtti szinttől még mindig messze jár a hazai turizmus.
Vásárló Mire van szükség a CRM sikeres bevezetéséhez?
Márkázott tartalom | 2022. január 9. 12:40
Mi minden szükséges ahhoz, hogy a CRM rendszer céges bevezetése valóban sikeres legyen? Milyen lépések és feladatok szükségesek ehhez? Illetve jobb-e ezt önállóan, vagy inkább külsős segítséggel érdemes kivitelezni?
Vásárló Több mint öt holdraszálláshoz elég kilométert futott 2021-ben ez az autómegosztó flotta
Privátbankár.hu | 2022. január 8. 17:36
A 2020-as távolság közel háromszorosára, összesen 4 millió kilométerre nőtt 2021-ben a SHARE NOW budapesti autói által megtett utak hossza, ami tíz Föld-Hold távolságnak felel meg. Miközben az autómegosztó ügyfélszáma átlépte az 55 ezer főt, az üzleti célú felhasználás is megkétszereződött.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló