<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

“Az olvasástól úgy érzem, hogy teljesítettem és tanultam valamit, amely által jobb emberré váltam. Az olvasás okosabbá tesz. Az olvasás által hihetetlenül egészséges módon gyógyítja önmagát a figyelemhiányom. Az olvasás egyszerre menekülés és annak az ellentéte, amely egy módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a valósággal egy teendőkkel teli nap után.” - nyilatkozta egyszer Nora Ephron amerikai újságíró és filmrendező.

A könyvek gyógyító ereje

Az emberek már az ókorban is tényként kezelték a könyvek gyógyításra alkalmas hatásait. A görögök például a könyvtáraikban helyeztek el tájékoztató jellegű feliratokat, amelyek jelezték, hogy a látogatók lelket orvosló helyen tartózkodnak.

A biblioterápia, azaz a könyvterápia fogalmát először 1941-ben említik a Dorland-féle orvosi szótárban. Azonban már a 19. században felfedezték az olvasás pozitív hatásait azok az orvosok és pszichiátriai dolgozók, akik a Bibliát tanulmányozták. A könyvterápia mára egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pszichológusok, munkahelyi tanácsadók és szociális dolgozók között egyaránt.

A könyvek olvasása által a páciens képes azonosulni a történetekkel és karakterekkel, amely jelzi számára, hogy nincs egyedül a problémáival. A könyvterápia alkalmazása már megjelenik a munkahelyi tréningeken, iskolákban, de a kórházakban és börtönökben is.

A gyermekeknek és kamaszoknak szánt könyvek kiválóan segíthetik a fiatal korosztályt a személyiségük egészséges fejlődésében és a gondolkodás fejlesztésében.

A könyvválasztás saját személyiségünk alapján történik

Az olvasók az általuk választott könyvekben mindig találnak valamilyen azonosulási pontot, amely önmagukra emlékezteti őket. Az azonosulás létrejöhet a borítón található képi világ, a hátoldalon található rövid szöveg vagy az első oldalak olvasása által. A könyv olvasása során az olvasó megismerheti a karakterek problémáit és motivációit egyaránt.

Az olvasás közben újabb fontos kérdések merülhetnek fel, amelyekre életre szóló tanítással bíró válaszok születhetnek. A történet elejétől a végéig követhető cselekmény, amely fokozatosan bontakozik ki az olvasó számára.

A magánéletben előforduló problémák túlnyomó többsége nem számít egyedülállónak, ezért a könyvek kiváló forrást biztosítanak az életben történő események feldolgozására.

10 érv a könyvterápia hatékonysága mellett

1. Rövid távon is csökkenti a stresszt.

2. Több területen növeli a szókincset.

3. A hosszú távú memória mellett a rövid távú emlékezetet is fejleszti.

4. Segíti kialakítani a kritikus gondolkodás folyamatát.

5. Pénztárcabarát, akár ingyenes szórakozást biztosít.

6. Fejleszti az íráskészséget és a stilisztikai készségeket.

7. Fokozza a képzelőerő igénybevételét.

8. Segít pihentetőbbé tenni az alvást.

9. Csökkenti a depressziót.

10. Hozzájárul a megfelelő koncentrációs készségek elsajátításához.

Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG