<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az elhúzódó téllel és a csapadékos időjárással indokolnak.

A szélsőséges időjárás miatt a korábbi évekhez képest idén jóval több kátyú keletkezett az országos és önkormányzati utakon egyaránt. Az új, de mély kátyúk a legveszélyesebbek – éles peremük szálszakadást okozhat a gumiabroncsban, ami később durrdefekthez vezethet, de nem ritka a tengelytörés sem. Ilyenkor nyáron a két keréken közlekedők számára is komoly veszélyt jelenthetnek az úthibák.

Országosan több mint 160 000 kilométernyi út található, ebből a 30 ezer kilométeres állami közúthálózaton a hibás útszakaszok kijavításáért erre az évre különösen magas, 8,5 milliárd forint értékű kátyúzást tervezett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az elhúzódó tél és a csapadékos időjárás miatt ebből július elejéig 3,6 milliárd forintot költöttek el.

Vadászat a kátyúkra

A Generali a Biztonságért Alapítvány több mint két hónappal ezelőtt indította Kátyúvadász elnevezésű programját, amelynek lényege, hogy egy webes és okostelefonos alkalmazás segítségével az autósok feltölthetik az őket leginkább zavaró kátyúk fotóit egy, a kátyú GPS koordinátáit is mutató térképre. A kátyúfigyelő egyrészről figyelmezteti az autósokat, mely utakon kell jobban odafigyelniük a vezetésnél, másrészt segítheti az útkarbantartók munkáját, megmutatva számukra, az autósok szerint hol van rájuk a legnagyobb szükség. A program eredményességét jól mutatja, hogy a honlapot több mint 7000 autós kereste fel eddig információért, a három legsúlyosabb kátyút vagy hibás útszakaszt pedig már ki is javította az országos közútkezelő.A kezdeményezéshez eddig több mint 300 kátyúvadász csatlakozott, ők összesen 374 úthibát fotóztak le az ország szinte minden megyéjéből, döntő többségében helyi, önkormányzati utakra vonatkozóan. A legtöbb kátyút Pest megyéből töltötték fel, és a feltöltött kátyúk több mint negyede 50 méternél hosszabb útszakaszt érint. A feltöltött kátyúkat legnagyobb arányban Baranya megyében javították ki, de az Alapítvány által meghirdetett Legaktívabb Kátyújavító Térség Díjáért Nógrád megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is esélyes.
Ahogyan a Privátbankár megírta, sokan nem tudják, hogy ha kátyú okoz kárt az autóban, mit kell tenni, kihez kell fordulni. Fontos, hogy ilyen esetben nem az autótulajdonos saját biztosítóját, hanem az útszakasz biztosítóját kell keresni, és nagyon figyelmesen kell a dokumentációt elkészíteni. További részletek
hirdetés

A Generali biztosítóhoz az idén eddig csaknem 500 kátyúkárt jelentettek be, összesen mintegy 120 millió forint értékben. A biztosító 2012-ben megközelítőleg 200 millió forint kártérítést fizetett ki kátyúkárok miatt, a keményebb és hosszabb tél miatt azonban 2013-ban 20 %-kal több kátyúkárra számít a társaság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló