<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kiskorú gyermekért minden esetben a szülői joggal rendelkező szülő felel. A különélő szülő láthatási joga általában adott, a nevelő félnek pedig biztosítania kell a folyamatos kapcsolattartás lehetőségét.

A kapcsolattartás mivoltjáról a szülők általában közösen döntenek, az így meghatározott feltételek érvényesítése a gyámhivatal és a bíróság jóváhagyásával történik. Közös megállapodás hiányában a gyámhivatal, gyermekelhelyezési per esetén pedig a bíróság határoz a szülői felügyeletről és láthatósági kérdésről.

A közös szülői felügyeleti jog tüzetesebb tanulmányozásához DrSass weboldala nyújt számunkra kiemelkedő segítséget.

A szülői felügyeleti jogról bővebben

Egy kiskorú gyermek minden esetben szülői felügyelet, más szóval gyámság alatt áll. Ez azt jelenti, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről, vagyona kezeléséről és törvényes képviseletéről a szülők gondoskodnak.

A szülői felügyeletet egészen addig mindkét szülő gyakorolja, amíg erről másként nem döntenek ők, vagy gyermekelhelyezési per esetén a bíróság. A döntésnek minden esetben a gyermek jólétét kell szolgálnia.

Amennyiben a szülők nem tudnak megegyezni, úgy külső személy/személyek bevonása szükséges. Az egy háztartásban élő, közös felügyeleti joggal rendelkező szülők megállapodásának hiányában a gyámhatóság dönt. A különélő szülők esetében, amennyiben nem született közös döntés, a bíróság határoz.

A szülői felügyeleti joggal rendelkező félnek jogában áll a gyermek kiadását követelni a jogtalan féltől!

A szülői felügyeleti jog szünetelése

A szülői felügyeleti jog számos esetben szünetelhet:

  • Ha a szülő cselekvőképtelen, vagy jogai gyakorlásában részlegesen korlátozott.
  • Ha a szülő ismeretlen helyen tartózkodik, amely gátolja szülői kötelességeinek teljesítésében.
  • Ha a szülő újszülött gyermek örökbeadásához járult hozzá, stb.

Ilyen és ehhez hasonló esetekben a szülői jog határozatlan időre szünetel. Ez azonban nem korlátozza a szülőt abban, hogy gyermekével kapcsolatban maradjon. Láthatásra a felügyeleti jog szünetelésével is joga van, kivéve gyermek sérelmére elkövetett cselekmény miatti távoltartás esetén. A láthatásról és kapcsolattartásról a szülők közösen döntenek, megállapodás hiányában pedig itt is a bíróság ítélkezik.

A szülői felügyeleti jog megszűnése

A szülő felügyeleti joga automatikusan megszűnik a következő esetekben:

  • Ha a gyermek betöltötte 18. életévét.
  • Ha a még kiskorú gyermek házasságkötéssel nagykorúságot szerez.
  • Örökbefogadás esetén, amennyiben arra ezt megelőzően nem került sor.

A szülői felügyelet a bíróság által meg is szüntethető:

  • Ha a szülő bizonyítottan sérti vagy veszélyezteti gyermeke testi jólétét, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését.
  • Ha a gyermeket más személy vette nevelésbe, a szünetelő felügyeleti joggal rendelkező szülő pedig önhibájából nem változtat.

Dr. Sass Rita ügyvéd weboldalán bővebb ismereteket szerezhetünk a kiskorú gyermek feletti felügyeleti jogról.

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Vásárló Az élelmiszerárstop nem több, mint egy szépségtapasz?
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 18:02
Munkatársunk az ATV Start című műsorában beszélt a Privátbankár Árkosár legfrissebb eredményeiről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG