<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan szeptemberre, októberre időzítették idei pihenésüket, hiszen utószezonban nincs akkora tömeg a közkedvelt üdülőhelyeken, akciós áron is utazhatunk, az időjárás is még kedvező lehet. Nem várt dolgok azonban minket is érhetnek a szálláshelyen, amire érdemes felkészülni.

Amennyiben azt tapasztaljuk a helyszínen, hogy a szálláshely (szoba fekvése, felszereltsége, szolgáltatások elérhetősége vagy az étkezés) a honlapon közzétett vagy az utazási irodában (szóban vagy a programfüzetben) adott tájékoztatástól eltér, úgy ezt jelezzük a szállásadónak, vagy külföldi utazás esetén az utaskísérőnek.

A panaszról a szállásadó vagy az utaskísérő jegyzőkönyvet köteles felvenni, melynek másodpéldányát a fogyasztónak át kell adni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye.

Fotózz!

Az utólagos bizonyíthatóság érdekében érdemes a szállásra, utazásra vonatkozó információkat, illetve a visszaigazolásokat még utazás előtt, itthon lementeni, kinyomtatni, illetve a szálláshelyen tapasztaltakat fénykép- vagy videofelvétellel rögzíteni.

Amennyiben a probléma orvosolható egy szobacserével, vagy a megfelelő szolgáltatás nyújtásával (pl. minibár, tv biztosítása), úgy arról a vállalkozás gondoskodni köteles. Ha semmiképp nem orvosolható a helyzet (pl. a szálloda fekvése nem is teszi lehetővé a tengeri kilátást) a helyszínen, úgy a jegyzőkönyv birtokában hazautazást követően van lehetőség annál a vállalkozásnál panaszt tenni, ahol az utat befizettük.

Ha nincs teve

Ha az utazás megkezdése után az utazásszervező a meghatározott szolgáltatás jelentős részét nem tudja teljesíteni, köteles azokat más megfelelő, hasonló értékű részszolgáltatással pótolni. Például ha a szerződés négy éjszakai sivatagi túrát ígért teveháton, de tevék hiányában ezt nem lehet teljesíteni, akkor meg kell próbálni hasonló értékű részszolgáltatással pótolni a programot, például éjszakai sivatagi túrát terepjáróval. Ha a tevéknél költségesebb volt terepjáróval megszervezni a sivatagi túrát, akkor ennek plusz költségeit nem lehet az utasoktól követelni.

Amennyiben a szálláshely vagy az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások nem felelnek meg annak az előzetes tájékoztatásnak, mely alapján a fogyasztó azt igénybe vette, úgy a fogyasztó – hibás teljesítésre hivatkozva – követelheti a szolgáltatás díjának arányos leszállítását.

Mit lehet felszámolni és mit nem?

Természetesen abban az esetben, ha azért nem teljesíti a szálloda a szerződést, mert a fogyasztó a szolgáltatást vagy valamely részszolgáltatást saját elhatározásából nem veszi igénybe, abban az esetben a szállásadó nem köteles a szolgáltatás díját leszállítani.

wellness szálloda

A követelhető összegek megállapítása során mindig a szolgáltatásért fizetett díjból kell kiindulni, az pedig mérlegelés tárgyát képezi, hogy a díj hány százalékát fogja az utas visszakapni. Ez azt jelenti, hogy ha a szállodai szolgáltatás pl. fele akkora kategóriájú volt, mint amiben a felek eredetileg megállapodtak, akkor a részvételi díjnak a szállodai elhelyezésre eső díját ennek megfelelően le kell csökkenteni és ezt a csökkentést a részvételi díj végösszegéből le kell vonni.

Ha a fogyasztó az egyedi szerződéses jogvitáját nem tudja a szállodával (szervezett utazás esetén az utazási irodával) rendezni, úgy jogai érvényesítése érdekében békéltető testületi eljárást kezdeményezhet vagy bírósághoz fordulhat.

Irány a hatóság!

Ha úgy érzi, hogy az utazási iroda - utazással kapcsolatos - tájékoztatása megtévesztő, tisztességtelen volt, úgy ennek kivizsgálását kérheti a területileg illetékes kormányhivataltól Írásbeli panaszra 30 napon belül – írásban és érdemben - kell válaszolnia az utazási irodának, melyben az esetleges elutasító álláspontját indokolni is köteles. A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi többek között a fogyasztói panaszok intézésére, a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó rendelkezések betartását is és eljár ezek megsértése esetén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: durranásokat hallott ma Budapesten? Ez a magyarázat
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 17:43
Május 21. nem akármilyen nap a honvédség számára.
Vásárló A pilates az egyik legjobb mozgásforma - Tudd meg miért!
Márkázott tartalom | 2022. május 13. 09:56
A pilates egy viszonylag könnyen elkezdhető, számos előnyös hatással kecsegtető mozgásforma. Cikkünkből megismerheted a pilates pozitív hatásait!
Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
hírlevél
Ingatlantájoló