<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Sokan szeptemberre, októberre időzítették idei pihenésüket, hiszen utószezonban nincs akkora tömeg a közkedvelt üdülőhelyeken, akciós áron is utazhatunk, az időjárás is még kedvező lehet. Nem várt dolgok azonban minket is érhetnek a szálláshelyen, amire érdemes felkészülni.

Amennyiben azt tapasztaljuk a helyszínen, hogy a szálláshely (szoba fekvése, felszereltsége, szolgáltatások elérhetősége vagy az étkezés) a honlapon közzétett vagy az utazási irodában (szóban vagy a programfüzetben) adott tájékoztatástól eltér, úgy ezt jelezzük a szállásadónak, vagy külföldi utazás esetén az utaskísérőnek.

A panaszról a szállásadó vagy az utaskísérő jegyzőkönyvet köteles felvenni, melynek másodpéldányát a fogyasztónak át kell adni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye.

Fotózz!

Az utólagos bizonyíthatóság érdekében érdemes a szállásra, utazásra vonatkozó információkat, illetve a visszaigazolásokat még utazás előtt, itthon lementeni, kinyomtatni, illetve a szálláshelyen tapasztaltakat fénykép- vagy videofelvétellel rögzíteni.

Amennyiben a probléma orvosolható egy szobacserével, vagy a megfelelő szolgáltatás nyújtásával (pl. minibár, tv biztosítása), úgy arról a vállalkozás gondoskodni köteles. Ha semmiképp nem orvosolható a helyzet (pl. a szálloda fekvése nem is teszi lehetővé a tengeri kilátást) a helyszínen, úgy a jegyzőkönyv birtokában hazautazást követően van lehetőség annál a vállalkozásnál panaszt tenni, ahol az utat befizettük.

Ha nincs teve

Ha az utazás megkezdése után az utazásszervező a meghatározott szolgáltatás jelentős részét nem tudja teljesíteni, köteles azokat más megfelelő, hasonló értékű részszolgáltatással pótolni. Például ha a szerződés négy éjszakai sivatagi túrát ígért teveháton, de tevék hiányában ezt nem lehet teljesíteni, akkor meg kell próbálni hasonló értékű részszolgáltatással pótolni a programot, például éjszakai sivatagi túrát terepjáróval. Ha a tevéknél költségesebb volt terepjáróval megszervezni a sivatagi túrát, akkor ennek plusz költségeit nem lehet az utasoktól követelni.

Amennyiben a szálláshely vagy az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások nem felelnek meg annak az előzetes tájékoztatásnak, mely alapján a fogyasztó azt igénybe vette, úgy a fogyasztó – hibás teljesítésre hivatkozva – követelheti a szolgáltatás díjának arányos leszállítását.

Mit lehet felszámolni és mit nem?

Természetesen abban az esetben, ha azért nem teljesíti a szálloda a szerződést, mert a fogyasztó a szolgáltatást vagy valamely részszolgáltatást saját elhatározásából nem veszi igénybe, abban az esetben a szállásadó nem köteles a szolgáltatás díját leszállítani.

wellness szálloda

A követelhető összegek megállapítása során mindig a szolgáltatásért fizetett díjból kell kiindulni, az pedig mérlegelés tárgyát képezi, hogy a díj hány százalékát fogja az utas visszakapni. Ez azt jelenti, hogy ha a szállodai szolgáltatás pl. fele akkora kategóriájú volt, mint amiben a felek eredetileg megállapodtak, akkor a részvételi díjnak a szállodai elhelyezésre eső díját ennek megfelelően le kell csökkenteni és ezt a csökkentést a részvételi díj végösszegéből le kell vonni.

Ha a fogyasztó az egyedi szerződéses jogvitáját nem tudja a szállodával (szervezett utazás esetén az utazási irodával) rendezni, úgy jogai érvényesítése érdekében békéltető testületi eljárást kezdeményezhet vagy bírósághoz fordulhat.

Irány a hatóság!

Ha úgy érzi, hogy az utazási iroda - utazással kapcsolatos - tájékoztatása megtévesztő, tisztességtelen volt, úgy ennek kivizsgálását kérheti a területileg illetékes kormányhivataltól Írásbeli panaszra 30 napon belül – írásban és érdemben - kell válaszolnia az utazási irodának, melyben az esetleges elutasító álláspontját indokolni is köteles. A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi többek között a fogyasztói panaszok intézésére, a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó rendelkezések betartását is és eljár ezek megsértése esetén.

Vásárló Újabb árcsökkenés a magyar boltokban - most a CBA tett bejelentést
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 07:06
Újabb fronton csökkentek a beszállítói árak, így a vaj, a trappista, a tészta után újabb árcímkékre lehet kisebb számot írni. Egyelőre még nem a kenyérről van szó.
Vásárló Hogyan legyünk sikeresek a karrierünkben?
Márkázott tartalom | 2023. március 19. 09:28
A karrierépítés egy hosszú és kihívásokkal teli út, amely rengeteg lehetőséget kínál. Azonban ahhoz, hogy sikeresek legyünk, szükségünk van néhány jó tanácsra. Ebben a cikkben bemutatunk néhány hatékony karriertippet, amelyek segítenek elindítani és fenntartani egy sikeres karriert.
Vásárló Így ne csapjanak be minket egy fiktív munkával
Márkázott tartalom | 2023. március 16. 18:49
Sajnos az utóbbi időben nagyon elszaporodtak azok az esetek, amikor fiktív munkával csaptak be embereket. Magyarországon is egyre több ilyen esetre derül fény, mely során anyagilag is megkárosítottak munkavállalókat. Nézzünk egy konkrét példát, valamint nézzük meg azt is, hogy miként tudunk az ilyen típusú fiktív munkák ellen védekezni.
Vásárló Az autósokat kiszolgáló szervizek és szolgáltatók svájci bicskájává válhat a most induló nDRU startup
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 18:02
Az autóipari szolgáltatók mostantól egy új, innovatív alkalmazás segítségével digitalizálhatják működésüket és eladásaikat, ezzel radikálisan, akár 40%-kal, növelve hatékonyságukat.  
Vásárló Öltözködési gyorstalpaló állásinterjúra, hölgyeknek
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 11:50
Bárkinek jól jöhet egy öltözködési gyorstalpaló állásinterjú előtt, nem igaz? A hölgyek olykor kifejezetten nehéz helyzetben érezhetik magukat, ugyanis nem szeretnének sem alul-, vagy épp túlöltözni.  Vannak íratlan szabályok, melyek betartásával máris magabiztosabbak lehetünk a következő állásinterjúnkon.
Vásárló Ezektől az ételektől óvakodj késő este!
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 13:25
Amikor diétába kezdünk, akkor érdemes előre megtervezni és beszerezni azokat az ételeket, melyeket a nap folyamán el szeretnénk fogyasztani. Egy nem megtervezett nap során ugyanis könnyen kísértésbe eshetünk, és összevásárolhatunk mindenféle olyan ételt, ami nem illik bele az étrendükbe. Az sem helyes, ha egész nap nem eszünk rendesen, mivel ebben az esetben estére már olyan éhesek leszünk, hogy mindent felfalunk, ami a kezünk ügyébe kerül. A vacsorával egyébként is érdemes csínján bánni, mivel könnyen elcsúszhat rajta a diétánk, ezért cikkünkben összegyűjtöttük 5 ételt, amit semmiképpen ne fogyassz vacsorára.
Vásárló Munkakeresés a 21. században
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 11:38
Régebben a dédszüleinknek, nagyszüleinknek nem volt szüksége arra, hogy munkát keressenek. Már gyerekkorukban meg volt, hogy mit fognak dolgozni egész életükben. Földművelés, termelőszövetkezet és miegymás, aki, amibe született. Viszont mára már mindenki megtalálhatja az ideális állást.
Vásárló Melyek a videós álláspályázat előnyei?
Márkázott tartalom | 2023. március 13. 11:16
A modern cégek toborzási módszereinek korszerű eleme a videós álláspályázat, amelynek lehetőségével egyre több munkáltató él. A mai világban sok olyan munkakör van, ahol nem szükséges a személyes jelenlét, de azok esetében is hatékony lehet, ahol igen. 
Vásárló Így talál a legtöbb ember állást 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 11:12
Régen az embereknek az újságot kellett várniuk, hogy megtudják a híreket és átböngésszék a legfrissebb álláshirdetéseket, ma meg már szinte csak az idősebb korosztály olvas újságot. A digitalizáció okozta fejlődés az álláskeresés folyamatát is teljesen átformálta. Napjainkban az emberek többsége például álláskereső portálokon szűri meg a kereséseket, így tudatosan nézhet szembe a munkaerőpiaci kihívásokkal.  A következő cikkben tehát az efféle online felületek legnagyobb használati előnyeit vesszük górcső alá. 
Vásárló Saját otthont hitelből?
Márkázott tartalom | 2023. március 11. 11:47
Manapság egy lakás vagy ház szinte helyszíntől függetlenül komoly összeg befektetését jelenti a vásárolni kívánók számára. Azok, akik a párjukkal kívánnak közös otthont venni, vagy már a meglévő családjuk számára keresnek ingatlant, kicsivel talán könnyebb helyzetben vannak. Az egyedülállók számára azonban lényegesen kevesebb támogatási lehetőség áll rendelkezésre, ebből kifolyólag megeshet, hogy nekik tovább kell várniuk álmaik otthonának megszerzésére.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG