<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A kiberbiztonsági törekvések a digitális kártevők megjelenésével szinte egyszerre születtek meg. Ahogy az a valóságban is olykor megtörténik, a digitális térben is szükségessé vált, hogy az embereket, illetve az ő javaikat valamilyen formában megvédjük.

Az internet a koronavírus-járvány kitörésekor létfontosságúvá vált, hogy az oktatástól kezdve munkahelyek ezréig fennmaradjanak, azonban már ez is rengeteg kibervédelmi buktatót hordozott magában. Sokan ugyanis arra sem fektetnek elegendő hangsúlyt, hogy a személyes használatú eszközeiken – laptopon, okostelefonon – megfelelő vírusirtó és tűzfal legyen. Jellemzően a kiskereskedelmi kriptobefektetők is abba a halmazba tartoznak, akik vagy nem tesznek semmit annak érdekében, hogy a befektetésük biztonságban maradjon, vagy alapvető szintű védelem mellett tesznek meggondolatlan dolgokat. Írásunkban végigvesszük azokat a tényezőket, melyek kiküszöbölésével megnehezíthetjük a kriptoeszközeinkre fogukat fenő hekkerek és scammerek dolgát.

A Klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról!

A hekkerek kezébe a legkomolyabb fegyvert általában mi magunk adjuk azzal, hogy túl sok információt osztunk meg magunkról az interneten. Elég egy reddites fórumhozzászólás vagy egy kósza Discord-üzenet, és máris a nyomunkban lehetnek a hekkerek.

A legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, hogy érdekessé váljunk a hekkerek szemében, ha semmilyen információt nem adunk ki arról, mekkora mennyiségű kriptoeszközünk van. A dicsekvés egyébként is szembemegy a kriptózás szellemiségével. Semmi értelme nincs azon kívül, hogy céltáblát helyezzünk a saját hátunkra. Biztosak lehetünk benne, hogy fel fogja kelteni a kevésbé jó szándékú felhasználók érdeklődését az, ha egy fórumra beírjuk, milyen mesés összegben tartunk bitcoint vagy ethert a tárcáinkon – amik egyébként az iCoin kripto ATM-ekben is elérhetőek.

Csökkentsük a digitális lábnyomunkat!

Ha az első szabályt betartjuk, még mindig előfordulhat, hogy saját magunknak állítunk csapdát. Ha belépünk néhány kriptós csoportba, esetleg Instagramon bekövetünk kriptóval foglalkozó oldalakat, már az is elég lehet ahhoz, hogy ismeretlen “jótevők” megkeressenek bennünket a nagyszerű befektetési tanácsaikkal.

A probléma az, hogy a nyilvános profiljainkkal máris tömegesen adunk információt a hekkereknek. Érdekesek lehetnek számukra azok az információk, hogy van-e gyerekünk, kutyánk, hol lakunk, párkapcsolatban élünk-e, melyik a kedvenc csapatunk, zenekarunk és még sokáig lehetne sorolni ezeket a részleteket. Ezeket felhasználva szkriptek segítségével nagyon gyorsan kideríthetik a jelszavainkat.

Szerencsére sok kriptotőzsde több lépéshez rögzíti a bejelentkezést. A Binance-en például jelszóval léphetünk be, utána egy egyszerű CAPTCHA megoldásával ellenőrző számkódot küld a rendszer igény szerint e-mailben vagy SMS-ben.

Ha van tanú, bűn is van

Előzőleg már említettük azokat a jóakarókat, akik teljesen ismeretlenül csusszannak az Instagram üzeneteink közé. Ez nem platform specifikus jelenség, hiszen a Facebookon, Discordon ugyanígy megkereshetnek bennünket ilyen kéretlen üzenetekkel.

Ezekkel kapcsolatban a legfontosabb szabály, hogy semmilyen linkre ne kattintsunk rá! Elég lehet egyszer rákattintani, hogy megtörténjen a baj, és valamilyen kártevő feltelepüljön az eszközünkre, amely így adatokat fog küldeni a jóakarónknak rólunk.

Érdemes észben tartani, hogy a legbiztosabban “nyilvánosan” érdemes tanácsot, információt kérni. Ennek az az oka, hogy a privát csatornákon sokkal könnyebb megvezetni másokat, míg ha ez mások előtt történik, akkor a közösség tagjai felhívhatják a gyanútlan user figyelmét a nyilvánvaló félrevezetésről.

Legyünk bizonytalanok!

A kriptoátverések legnagyobb hányada az emberi kapzsiságot használja fel áldozatai ellen. Több projekt esetében keletkeztek olyan weboldalak és felhívások, melyek mesés megtérülési számok ígéretével igyekeztek kicsalni vagy konkrét coint, esetleg kriptotárcákhoz rendelt seed phrase-t.

Utóbbi esetében mindig tartsuk észben, hogy ezt csakis a tárcához való hozzáféréshez fogja kérni az adott tárca, legyen szó meleg- vagy hidegtárcáról. Az ehhez hasonló átverésekhez ugyanis azzal szokták indokolni a seed phrase megadását, hogy majd ez alapján tudják elküldeni az air dropban vagy giveawayben elnyert coint a tárcánkra. Ehhez azonban nem a seed phrase szükséges, hanem az adott coin blokkláncához tartozó címünk. Mindig gyanús, ha a seed phrase-ünkre kíváncsi valaki!

Előbbieknél pedig talán az a legegyszerűbb, ha nem foglalkozunk velük. Ha mégsem tudjuk ignorálni az elképesztő megtérülést ígérő lehetőséget, nézzünk utána az ajánlatnak a Google-ben, hogy mit írnak más felhasználók róla. Ilyenkor is azonban az esetek többségében 99,9%-ban csalásról fognak beszámolni azok, akik nem voltak elég bizonytalanok.

Cikkünkben megjelenő információk általánosságban tekinthetőek iránymutatásnak. A kriptoeszközeid biztonságos tárolása kapcsán egyénileg érdemes utánajárnod a megfelelő megoldásoknak.

Címkék: Vásárló

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sohajda Júlia egyedüli magyarként került be az amerikai Forbes 2022-es válogatásába
Natív tartalom | 2022. május 12. 13:55
Az amerikai Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc év alatti sikeres fiatalok harmincas toplistáját, amelyre idén egyedüli magyarként felkerült Sohajda Júlia, a budapesti kockázati tőkealap-kezelő, Vespucci Partners társalapítója és ügyvezető partnere is.
Vásárló Amit az ittas vezetésről tudni érdemes
Márkázott tartalom | 2022. május 12. 10:27
Bármilyen közlekedési jármű szeszesital elfogyasztása utáni vezetése bűntetőjogi tárgyalásokat vonhat maga után.
Vásárló Megtalálni álmaink lakását néhány kattintással
Márkázott tartalom | 2022. május 11. 10:51
Napjainkban, az internet világában viszonylag egyszerű dolgunk van, ha eladó lakást vagy házat keresünk. Nincs más dolgunk, mint találni egy jó ingatlanhirdetési portált, ahol néhány kattintást követően már nézelődhetünk is az igényeinknek megfelelő ingatlanok között.
Vásárló Optimalizált cégügyek? Kezdd a szerződésekkel!
Márkázott tartalom | 2022. május 10. 11:24
Az optimalizált működés manapság már valamilyen varázsszónak tűnik, amelyik egyik vagy másik módszert alkalmazva könnyen megvalósítható, s annak nyomán vállalkozásunk biztosan szárnyakra kap. Valóban számtalan opció elérhető, ami a racionális és hatékony működést segíti, de biztosan nem fog semmi jól működni megfelelő alapok nélkül.
Vásárló Ezért hosszabbította meg az árstopot az Orbán-kormány: óriási drágulás a boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. május 9. 05:52
A Privátbankár Árkosár-felmérések 15 éves történetében még sosem mértünk 20 százalék fölötti éves drágulást, májusban azonban ez is bekövetkezett. 27 ezer forint alatt már sehol sem ússzuk meg a nagybevásárlást, a margarin ára duplázódott, a kenyér, a sajt és a tojás ára is hatalmasat ugrott - egyre jobban látszik, hogy az árstop legfeljebb szépségtapasznak jó, ahogy azt is képtelenség megbecsülni, hogy milyen hatással van a többi termék árára.
Vásárló Kutya seborrhea: a házi kedvencek bőrbetegsége
Márkázott tartalom | 2022. május 8. 10:49
A seborrhea egy gyűjtőfogalom, amely igen változatos bőrproblémákat foglal magában. Lehet genetikai eredetű is, de hormonális problémák, illetve allergia miatt is kialakulhat. Nézzük most meg, mit érdemes tudni a betegségről!
Vásárló Se ruha, se gyümölcs, hús csak hetente egyszer – az utca emberét kérdeztük az inflációról
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 7. 18:04
Sokak szerint az árstop értelmetlen és átverés is. Hiába nőttek kicsit a jövedelmek, az infláció mindent elvisz. Mit mondanak a budapesti járókelők? Kiderül videónkból.
Vásárló Vizsgálódik a GVH – megsérthette a szabályokat ez a gyógyszercég?
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 13:37
Egyelőre még semmi sem biztos, csak az, hogy megindult a vizsgálat.
Vásárló Mi lesz a nyaralással? Ezt tervezik idén a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 13:32
Egy felmérés szerint csak a magyarok fele tervez külföldi nyaralást ezen a nyáron. 
Vásárló Éljen vízparton az agglomerációban, vagy bárhol az országban!
Márkázott tartalom | 2022. május 3. 10:16
Vízparton élni, vagy akár ott csak egy üdülőt birtokolni, mindenképp jó. És ehhez nem kell feltétlenül a drága Balatont választanunk. Ha az agglomerációba költöznénk, ott is találunk Duna-parti házakat, de az ország más részein is vásárolhatunk vízparti üdülőt. Mai cikkünkben az ország legszebb, közvetlen vízparttal rendelkező házait gyűjtöttük egy csokorba.
hírlevél
Ingatlantájoló