<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A nyelvtudás kulcs a világhoz: amellett, hogy számos lehetőséget nyit meg az ember előtt mind munka, mind kapcsolatteremtés terén, rendkívül szórakoztató is. Egy nyelvtanfolyam azonban rendkívül drága és időigényes, így nem biztos, hogy mindenki be tud iktatni magának heti néhány órát erre a célra. Szerencsére ma már a zsebünkben hordjuk az internetet, így a saját tempónkban akkor és olyan nyelvet tanulunk, amilyet akarunk – mutatjuk az öt legjobbat.

Igaz, felsőfokú nyelvvizsgát, ne adj isten anyanyelvi tudást ezekből az alkalmazásokból sem fogunk szerezni, ugyanakkor arra mindenképp jó, hogy egy biztos alapot szerezzünk a nyelvről, esetleg kipróbáljuk, hogy kompatibilis-e velünk az adott nyelv. Nem utolsósorban remek gyakorlási lehetőséget is biztosítanak, és a saját tempónkban, játékos formában sajátíthatjuk el őket, gyakran teljesen ingyen, vagy minimális összegért. A Bloomberg összeszedte az öt legjobbat ezek közül - van, amelyik minden platformon elérhető.

A szókincsbúvároknak: Drops

A Dropsot kifejezetten azoknak találták ki, akik nem szeretnek tankönyvet bújva sokat olvasni, vagy épp tesztkérdésekre válaszolgatni. Az alkalmazás játékos formában és feladatokkal tanít mintegy 19 nyelvet (köztük a hagyományos angol-német-olasz-francia-spanyol ötösfogat mellett olyan izgalmasakat, mint például az arab vagy a koreai).

Egy lecke 120 szót tanít meg, különböző témakörökben, a feladatoknak köszönhetően pedig gyakorlatilag észrevétlenül. A hátrány? Kevés hangsúlyt helyez a nyelvtanra és annak megmagyarázására, így vagy ráérzünk, vagy már eleve tudjuk ezeket. A feladatok közt ráadásul nincs szövegértési vagy kiejtési rész, tehát a kiejtésünk sem javul tőle. Szókincsbővítésnek viszont jó, igaz, a teljes alkalmazás meglehetősen borsos, 48 dolláros évenkénti előfizetést kér.

Elérhető: iOS

A kémeknek: Busuu

Hogy miért kémek? Mert a Busuu azt ígéri, hogy a végére úgy beszélünk majd, mint a helybéliek. Az alkalmazás gyakorlatilag a klasszikus levelezőpartnerségre épül: feltölthetjük a saját „házi feladatunkat”, amit az adott nyelv beszélői (pl. francia diákok) leellenőriznek nekünk.

Csupán annyit kell tenni, hogy mi is ezt tesszük a saját anyanyelvünkön beérkező házi feladatokkal. Így mindenki nyer, márpedig az appot jelenleg 70 millióan használják, úgyhogy a csere láthatóan működik. Az egyetlen hátrány, hogy ezért a csodáért is fizetni kell, ha mind a 12 kínált nyelvet minden ízében ki akarjuk használni – itt az éves előfizetés 45 dollár, a havi csak 8.

Elérhető: Android

Mindenki kedvence:  Duolingo

Megéri nyelvet tanulni - ha eddig ugyanis nem volt pénzed nyelvvizsgára, most az állam állja az elsőt. Feltéve, ha még nem múltál el 35. >>>

Ez az első ténylegesen ingyenes, és talán a legközkedveltebb alkalmazás, amit folyamatosan frissítenek. Jelenleg 23 nyelvből válogathatunk, köztük meglehetősen egzotikus nyelvek közül is, mint például az ír gaelic vagy épp a japán (utóbbit szerkesztőnk jelenleg is aktívan teszteli). A közkedveltebb nyelveket gyakorlatilag haladó szintig képes megtanítani, számos példával és feladattal (igen, itt van, ahol beszélni is kell – ezt kikapcsolhatjuk, ha épp nem alkalmas vagy nincs mikrofonunk), ugyanakkor a program megköveteli magának a figyelmet, ha ugyanis nem gyakorolunk minden nap, úgy az alkalmazás „elfelejti” a már megtanult leckéket.

A hátrány? Kicsit szerencsétlenül vannak felépítve a leckék. Bár nyelvtani magyarázat itt sincs – ugyanúgy tanulunk, mint egy gyerek tanulja az anyanyelvét, ráérzéssel és példák sorozatán át –, cserébe sokszor a tanult szavak, kifejezések sorrendje sem egyértelmű. Spanyolul például előbb tanuljuk meg azt, hogy almát eszünk, mint köszönni. Egy másik hiba, hogy nagyon kevés nyelv van magyarra honosítva, így legalább angolul érdemes jól tudni annak, aki más nyelveket akar tanulni a németnél és az angolnál.

Elérhető: Android, iOS, Windows Phone

Napi öt perc: Memrise

A Memrise összesen 18 nyelven kínál szolgáltatást, az alkalmazásnak pedig a személyre szabhatósága adja meg a maga báját: kiválaszthatjuk, hogy hány szót akarunk tanulni egy nap, vagy épp, hogy milyen motivációs üzeneteket kapjunk, ha jól végezzük a dolgunkat. Itt is jelentős szerepet kap a játék, a jó válaszokért pontokat és kitüntetéseket kapunk, amiket megoszthatunk utána a barátainkkal (ilyen egyébként gyakorlatilag mindegyik alkalmazásban van).

Másik előny, hogy az app nagyon gyakorlatias, így a hétköznapi életben használt kifejezések kerülnek fókuszba – utazóknak mindenképp kötelező. Hátránya: itt sincs beszédfelismerő, tehát a kiejtést nem tudjuk gyakorolni, és az app bár ingyenes, folyamatosan nyaggatja az embert a megvásárlásért – ez amúgy borsos 60 dollárba kerül, ha végül rászánjuk magunkat.

Elérhető: Android, Windows Phone

Vissza az iskolába: Mondly

A Mondly szakít a felsorolt hagyományokkal: nem próbál szép lenni, nem próbál játékosan motiválni, sem igazából semmilyen szempontból sem elszakadni egy klasszikus nyelvóra hangulatától. Viszont ezáltal rendkívül hatékonyan és összeszedetten adja át a nyelvtudást, kezdve a társalgási alapoktól egészen a magasabb szintű leckékig.

A Mondly tényleg csak annyit ad, amennyit mi hajlandóak vagyunk belefeccölni időt és energiát. Sajnos a jobb tartalmakért itt is fizetni kell (havi 3,99 dollár az előfizetés), cserébe töredékáron kapjuk meg azt, mint egy nyelvkurzuson. Cserébe itt választhatunk a legtöbb, összesen 32 nyelvből, köztük perzsából és afrikaansból is. Így meg már nem is olyan sok az a havi durván 1000 forint.

Elérhető: Android, iOS

Nem ragadnak a nyelvek? Akkor tanulj programozni!

Egyébként is óriási munkaerőhiány uralkodik az iparban, ráadásul az informatikai ismeretekre ma már épp akkora szükség van, mint a nyelvtudásra. Átképeztetni magunkat viszont nem egyszerű feladat, egy új szakma kitanulása költséges és hosszú folyamat. Szerencsére rengeteg ingyenes lehetőséget kínál az internet, ezekből szedtük össze a legjobbakat. Van, amit egy üres hétvégén is el lehet kezdeni! A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kereskedői szolgáltatások: Amit a kiskereskedőknek tudniuk kell
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 8. 15:44
Az ügyfelek szabadságot és rugalmasságot szeretnének élvezni a termékekért való fizetés módjának megválasztásában. 79%-uk az érintés nélküli fizetést részesíti előnyben, és a digitális pénztárcás fizetés gyorsan felváltja a készpénzt.
Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
Vásárló Napi munkánkhoz nagy segítséget nyújt a rokon értelmű szavak gyűjteménye
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 1. 08:19
A magyar nyelvről mi, magyarok tudjuk leginkább, hogy mennyire részletgazdag, kiterjedt szókinccsel rendelkezik. A mi nyelvünk annyira eredeti, hogy semmihez nem fogható, és még mindig kutatják az ősi nyelvemlékeinket. A külföldiek számára az egész egy katyvasz és szerintük nehezen tanulható, amivel teljes mértékben egyet lehet érteni. Bár, aki felismeri a mélyen benne rejlő logikát, az könnyebben el tudja sajátítani.
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
Vásárló A bentlakásos terápia nem büntetés, hanem esély egy új életre!
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:52
Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG