6p
A nyelvtudás kulcs a világhoz: amellett, hogy számos lehetőséget nyit meg az ember előtt mind munka, mind kapcsolatteremtés terén, rendkívül szórakoztató is. Egy nyelvtanfolyam azonban rendkívül drága és időigényes, így nem biztos, hogy mindenki be tud iktatni magának heti néhány órát erre a célra. Szerencsére ma már a zsebünkben hordjuk az internetet, így a saját tempónkban akkor és olyan nyelvet tanulunk, amilyet akarunk – mutatjuk az öt legjobbat.

Igaz, felsőfokú nyelvvizsgát, ne adj isten anyanyelvi tudást ezekből az alkalmazásokból sem fogunk szerezni, ugyanakkor arra mindenképp jó, hogy egy biztos alapot szerezzünk a nyelvről, esetleg kipróbáljuk, hogy kompatibilis-e velünk az adott nyelv. Nem utolsósorban remek gyakorlási lehetőséget is biztosítanak, és a saját tempónkban, játékos formában sajátíthatjuk el őket, gyakran teljesen ingyen, vagy minimális összegért. A Bloomberg összeszedte az öt legjobbat ezek közül - van, amelyik minden platformon elérhető.

A szókincsbúvároknak: Drops

A Dropsot kifejezetten azoknak találták ki, akik nem szeretnek tankönyvet bújva sokat olvasni, vagy épp tesztkérdésekre válaszolgatni. Az alkalmazás játékos formában és feladatokkal tanít mintegy 19 nyelvet (köztük a hagyományos angol-német-olasz-francia-spanyol ötösfogat mellett olyan izgalmasakat, mint például az arab vagy a koreai).

Egy lecke 120 szót tanít meg, különböző témakörökben, a feladatoknak köszönhetően pedig gyakorlatilag észrevétlenül. A hátrány? Kevés hangsúlyt helyez a nyelvtanra és annak megmagyarázására, így vagy ráérzünk, vagy már eleve tudjuk ezeket. A feladatok közt ráadásul nincs szövegértési vagy kiejtési rész, tehát a kiejtésünk sem javul tőle. Szókincsbővítésnek viszont jó, igaz, a teljes alkalmazás meglehetősen borsos, 48 dolláros évenkénti előfizetést kér.

Elérhető: iOS

A kémeknek: Busuu

Hogy miért kémek? Mert a Busuu azt ígéri, hogy a végére úgy beszélünk majd, mint a helybéliek. Az alkalmazás gyakorlatilag a klasszikus levelezőpartnerségre épül: feltölthetjük a saját „házi feladatunkat”, amit az adott nyelv beszélői (pl. francia diákok) leellenőriznek nekünk.

Csupán annyit kell tenni, hogy mi is ezt tesszük a saját anyanyelvünkön beérkező házi feladatokkal. Így mindenki nyer, márpedig az appot jelenleg 70 millióan használják, úgyhogy a csere láthatóan működik. Az egyetlen hátrány, hogy ezért a csodáért is fizetni kell, ha mind a 12 kínált nyelvet minden ízében ki akarjuk használni – itt az éves előfizetés 45 dollár, a havi csak 8.

Elérhető: Android

Mindenki kedvence:  Duolingo

Megéri nyelvet tanulni - ha eddig ugyanis nem volt pénzed nyelvvizsgára, most az állam állja az elsőt. Feltéve, ha még nem múltál el 35. >>>

Ez az első ténylegesen ingyenes, és talán a legközkedveltebb alkalmazás, amit folyamatosan frissítenek. Jelenleg 23 nyelvből válogathatunk, köztük meglehetősen egzotikus nyelvek közül is, mint például az ír gaelic vagy épp a japán (utóbbit szerkesztőnk jelenleg is aktívan teszteli). A közkedveltebb nyelveket gyakorlatilag haladó szintig képes megtanítani, számos példával és feladattal (igen, itt van, ahol beszélni is kell – ezt kikapcsolhatjuk, ha épp nem alkalmas vagy nincs mikrofonunk), ugyanakkor a program megköveteli magának a figyelmet, ha ugyanis nem gyakorolunk minden nap, úgy az alkalmazás „elfelejti” a már megtanult leckéket.

A hátrány? Kicsit szerencsétlenül vannak felépítve a leckék. Bár nyelvtani magyarázat itt sincs – ugyanúgy tanulunk, mint egy gyerek tanulja az anyanyelvét, ráérzéssel és példák sorozatán át –, cserébe sokszor a tanult szavak, kifejezések sorrendje sem egyértelmű. Spanyolul például előbb tanuljuk meg azt, hogy almát eszünk, mint köszönni. Egy másik hiba, hogy nagyon kevés nyelv van magyarra honosítva, így legalább angolul érdemes jól tudni annak, aki más nyelveket akar tanulni a németnél és az angolnál.

Elérhető: Android, iOS, Windows Phone

Napi öt perc: Memrise

A Memrise összesen 18 nyelven kínál szolgáltatást, az alkalmazásnak pedig a személyre szabhatósága adja meg a maga báját: kiválaszthatjuk, hogy hány szót akarunk tanulni egy nap, vagy épp, hogy milyen motivációs üzeneteket kapjunk, ha jól végezzük a dolgunkat. Itt is jelentős szerepet kap a játék, a jó válaszokért pontokat és kitüntetéseket kapunk, amiket megoszthatunk utána a barátainkkal (ilyen egyébként gyakorlatilag mindegyik alkalmazásban van).

Másik előny, hogy az app nagyon gyakorlatias, így a hétköznapi életben használt kifejezések kerülnek fókuszba – utazóknak mindenképp kötelező. Hátránya: itt sincs beszédfelismerő, tehát a kiejtést nem tudjuk gyakorolni, és az app bár ingyenes, folyamatosan nyaggatja az embert a megvásárlásért – ez amúgy borsos 60 dollárba kerül, ha végül rászánjuk magunkat.

Elérhető: Android, Windows Phone

Vissza az iskolába: Mondly

A Mondly szakít a felsorolt hagyományokkal: nem próbál szép lenni, nem próbál játékosan motiválni, sem igazából semmilyen szempontból sem elszakadni egy klasszikus nyelvóra hangulatától. Viszont ezáltal rendkívül hatékonyan és összeszedetten adja át a nyelvtudást, kezdve a társalgási alapoktól egészen a magasabb szintű leckékig.

A Mondly tényleg csak annyit ad, amennyit mi hajlandóak vagyunk belefeccölni időt és energiát. Sajnos a jobb tartalmakért itt is fizetni kell (havi 3,99 dollár az előfizetés), cserébe töredékáron kapjuk meg azt, mint egy nyelvkurzuson. Cserébe itt választhatunk a legtöbb, összesen 32 nyelvből, köztük perzsából és afrikaansból is. Így meg már nem is olyan sok az a havi durván 1000 forint.

Elérhető: Android, iOS

Nem ragadnak a nyelvek? Akkor tanulj programozni!

Egyébként is óriási munkaerőhiány uralkodik az iparban, ráadásul az informatikai ismeretekre ma már épp akkora szükség van, mint a nyelvtudásra. Átképeztetni magunkat viszont nem egyszerű feladat, egy új szakma kitanulása költséges és hosszú folyamat. Szerencsére rengeteg ingyenes lehetőséget kínál az internet, ezekből szedtük össze a legjobbakat. Van, amit egy üres hétvégén is el lehet kezdeni! A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG