<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A nyelvtudás kulcs a világhoz: amellett, hogy számos lehetőséget nyit meg az ember előtt mind munka, mind kapcsolatteremtés terén, rendkívül szórakoztató is. Egy nyelvtanfolyam azonban rendkívül drága és időigényes, így nem biztos, hogy mindenki be tud iktatni magának heti néhány órát erre a célra. Szerencsére ma már a zsebünkben hordjuk az internetet, így a saját tempónkban akkor és olyan nyelvet tanulunk, amilyet akarunk – mutatjuk az öt legjobbat.

Igaz, felsőfokú nyelvvizsgát, ne adj isten anyanyelvi tudást ezekből az alkalmazásokból sem fogunk szerezni, ugyanakkor arra mindenképp jó, hogy egy biztos alapot szerezzünk a nyelvről, esetleg kipróbáljuk, hogy kompatibilis-e velünk az adott nyelv. Nem utolsósorban remek gyakorlási lehetőséget is biztosítanak, és a saját tempónkban, játékos formában sajátíthatjuk el őket, gyakran teljesen ingyen, vagy minimális összegért. A Bloomberg összeszedte az öt legjobbat ezek közül - van, amelyik minden platformon elérhető.

A szókincsbúvároknak: Drops

A Dropsot kifejezetten azoknak találták ki, akik nem szeretnek tankönyvet bújva sokat olvasni, vagy épp tesztkérdésekre válaszolgatni. Az alkalmazás játékos formában és feladatokkal tanít mintegy 19 nyelvet (köztük a hagyományos angol-német-olasz-francia-spanyol ötösfogat mellett olyan izgalmasakat, mint például az arab vagy a koreai).

Egy lecke 120 szót tanít meg, különböző témakörökben, a feladatoknak köszönhetően pedig gyakorlatilag észrevétlenül. A hátrány? Kevés hangsúlyt helyez a nyelvtanra és annak megmagyarázására, így vagy ráérzünk, vagy már eleve tudjuk ezeket. A feladatok közt ráadásul nincs szövegértési vagy kiejtési rész, tehát a kiejtésünk sem javul tőle. Szókincsbővítésnek viszont jó, igaz, a teljes alkalmazás meglehetősen borsos, 48 dolláros évenkénti előfizetést kér.

Elérhető: iOS

A kémeknek: Busuu

Hogy miért kémek? Mert a Busuu azt ígéri, hogy a végére úgy beszélünk majd, mint a helybéliek. Az alkalmazás gyakorlatilag a klasszikus levelezőpartnerségre épül: feltölthetjük a saját „házi feladatunkat”, amit az adott nyelv beszélői (pl. francia diákok) leellenőriznek nekünk.

Csupán annyit kell tenni, hogy mi is ezt tesszük a saját anyanyelvünkön beérkező házi feladatokkal. Így mindenki nyer, márpedig az appot jelenleg 70 millióan használják, úgyhogy a csere láthatóan működik. Az egyetlen hátrány, hogy ezért a csodáért is fizetni kell, ha mind a 12 kínált nyelvet minden ízében ki akarjuk használni – itt az éves előfizetés 45 dollár, a havi csak 8.

Elérhető: Android

Mindenki kedvence:  Duolingo

Megéri nyelvet tanulni - ha eddig ugyanis nem volt pénzed nyelvvizsgára, most az állam állja az elsőt. Feltéve, ha még nem múltál el 35. >>>

Ez az első ténylegesen ingyenes, és talán a legközkedveltebb alkalmazás, amit folyamatosan frissítenek. Jelenleg 23 nyelvből válogathatunk, köztük meglehetősen egzotikus nyelvek közül is, mint például az ír gaelic vagy épp a japán (utóbbit szerkesztőnk jelenleg is aktívan teszteli). A közkedveltebb nyelveket gyakorlatilag haladó szintig képes megtanítani, számos példával és feladattal (igen, itt van, ahol beszélni is kell – ezt kikapcsolhatjuk, ha épp nem alkalmas vagy nincs mikrofonunk), ugyanakkor a program megköveteli magának a figyelmet, ha ugyanis nem gyakorolunk minden nap, úgy az alkalmazás „elfelejti” a már megtanult leckéket.

A hátrány? Kicsit szerencsétlenül vannak felépítve a leckék. Bár nyelvtani magyarázat itt sincs – ugyanúgy tanulunk, mint egy gyerek tanulja az anyanyelvét, ráérzéssel és példák sorozatán át –, cserébe sokszor a tanult szavak, kifejezések sorrendje sem egyértelmű. Spanyolul például előbb tanuljuk meg azt, hogy almát eszünk, mint köszönni. Egy másik hiba, hogy nagyon kevés nyelv van magyarra honosítva, így legalább angolul érdemes jól tudni annak, aki más nyelveket akar tanulni a németnél és az angolnál.

Elérhető: Android, iOS, Windows Phone

Napi öt perc: Memrise

A Memrise összesen 18 nyelven kínál szolgáltatást, az alkalmazásnak pedig a személyre szabhatósága adja meg a maga báját: kiválaszthatjuk, hogy hány szót akarunk tanulni egy nap, vagy épp, hogy milyen motivációs üzeneteket kapjunk, ha jól végezzük a dolgunkat. Itt is jelentős szerepet kap a játék, a jó válaszokért pontokat és kitüntetéseket kapunk, amiket megoszthatunk utána a barátainkkal (ilyen egyébként gyakorlatilag mindegyik alkalmazásban van).

Másik előny, hogy az app nagyon gyakorlatias, így a hétköznapi életben használt kifejezések kerülnek fókuszba – utazóknak mindenképp kötelező. Hátránya: itt sincs beszédfelismerő, tehát a kiejtést nem tudjuk gyakorolni, és az app bár ingyenes, folyamatosan nyaggatja az embert a megvásárlásért – ez amúgy borsos 60 dollárba kerül, ha végül rászánjuk magunkat.

Elérhető: Android, Windows Phone

Vissza az iskolába: Mondly

A Mondly szakít a felsorolt hagyományokkal: nem próbál szép lenni, nem próbál játékosan motiválni, sem igazából semmilyen szempontból sem elszakadni egy klasszikus nyelvóra hangulatától. Viszont ezáltal rendkívül hatékonyan és összeszedetten adja át a nyelvtudást, kezdve a társalgási alapoktól egészen a magasabb szintű leckékig.

A Mondly tényleg csak annyit ad, amennyit mi hajlandóak vagyunk belefeccölni időt és energiát. Sajnos a jobb tartalmakért itt is fizetni kell (havi 3,99 dollár az előfizetés), cserébe töredékáron kapjuk meg azt, mint egy nyelvkurzuson. Cserébe itt választhatunk a legtöbb, összesen 32 nyelvből, köztük perzsából és afrikaansból is. Így meg már nem is olyan sok az a havi durván 1000 forint.

Elérhető: Android, iOS

Nem ragadnak a nyelvek? Akkor tanulj programozni!

Egyébként is óriási munkaerőhiány uralkodik az iparban, ráadásul az informatikai ismeretekre ma már épp akkora szükség van, mint a nyelvtudásra. Átképeztetni magunkat viszont nem egyszerű feladat, egy új szakma kitanulása költséges és hosszú folyamat. Szerencsére rengeteg ingyenes lehetőséget kínál az internet, ezekből szedtük össze a legjobbakat. Van, amit egy üres hétvégén is el lehet kezdeni! A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Vásárló Végül nem a kormány csodafegyvere hatott: egyéves mélypontra esett az élelmiszer-drágulás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. június 7. 05:48
Ahogy az várható volt, beérik a bázishatás: most is akkorát drágult a családi nagybevásárlás, mint tavaly nyáron, de százalékos értékben kifejezve rég nem látott mértékűre csökkent az éves árindex a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint. Az árstopos krumpli meglepően nagyot drágult, a kötelező akciók hatását pedig megtippelni sem lehet, mivel egyébként is tele vannak akciós táblákkal az üzletek.
Vásárló Az Aldi nagyot megy a briteknél, már egy éve a legolcsóbb szupermarket
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 16:23
Az Aldi lett Nagy-Britannia legolcsóbb szupermarketje a 12. egymást követő hónapban is, de alig maradt el tőle a Lidl.
Vásárló Ha szerdán tankolna, ezzel fog szembesülni
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:47
Nem nyúlnak az üzemanyagok árához a hét közepén. 
Vásárló Végre itt a nyár? – A szünidő gazdasági hatása a családi költségvetésre
Márkázott tartalom | 2023. június 1. 17:56
Ahogy közeledik a nyár, a kisgyermekes családokban felmerül az egyre feszítőbb a kérdés: milyen terheket ró a szünidő a családi költségvetésre? A nyári szünetre minden bizonnyal szüksége van a gyerekeknek, hiszen ilyenkor lehetőségük nyílik a pihenésre és a játékra.
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG