1p
Hiába a válság, várhatóan idén is lényegesen többet költöttünk a Húsvétra a szokásosnál. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint 40-45 milliárd forinttal is többet fizettünk ki a boltokban az év eleji hónapokhoz képest. Hasonlóan a korábbi évekhez, várhatóan idén is sonkára, édességre és tojásra költöttük a legtöbbet.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Azzal is lehet számolni, hogy márciusban az értékesítés mennyisége kilóban, literben és darabban számolva is emelkedhetett a tavalyi év azonos időszakához képest, derül ki az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) felméréséből. Az elmúlt öt évben - egy kivételével - a húsvéti időszakban nőtt az élelmiszer-fogyasztás az előző évekhez képest. Egy család átlagosan 15 ezer forintot költ az ünnepekre, persze - ahogy az üzemanyagáraknál, úgy itt is - lényeges eltérések lehetnek a családok között.

Sonka, csoki, tojás húszmilliárdért

Felmérések szerint a húsvéti ünnepekre készülődve sonkára 8 milliárd, húsvéti édességekre 6 milliárd forintot költenek a vásárlók, hasonló értékben fogy a tojás.

Az élelmiszer és élvezeti cikkek fogyasztói árai elsősorban a termelési költségek emelkedése, másrészt az adóváltozások miatt tavaly 7,8 százalékkal emelkedtek, 2013-ban az árnyomás az év elején enyhült, az áremelkedés üteme kisebb volt a tavalyinál, idén húsvétkor is ezzel lehet számolni.

Sokan az utolsó napokban vásároltak

Az üzletek a szokásos gyakorlatnak megfelelően Húsvét vasárnap és hétfőn nincsenek nyitva, így különösen csütörtökön, pénteken és szombaton volt a legnagyobb roham az üzletekben. Ráadásul az időjárás is ehhez járult hozzá, hiszen a hét elején a havazás miatt nehezebb volt a közlekedés, így sokan halasztották a bevásárlást.

Egyre fontosabb a minőség

Várhatóan nemcsak több, hanem drágább édességet is vásárolunk, ami alapvetően jobb minőséget is jelent. A Nielsen piackutató szerint tavaly értékben 10, mennyiségben pedig 7 százalékkal vettünk több édességet, mint egy évvel korábban. Összesen 900 tonna csokinyulat, tojást és egyéb édességet, 3,3 milliárd forint értékben. Itt egy kis eltérés van a kereskedelmi szövetség és a Nielsen várakozásai között. Az OKSZ ugyanis azzal számol, hogy 6 milliárd forintot költöttünk édességre, dupláját, mint amennyit a Nielsen tavaly számolt.


Az átlagárak eltérően változtak. Egy kilogramm tejcsokoládéból készült húsvéti figura átlagosan 4 366 forintba került tavaly, ami 4 százalékkal volt több, mint egy évvel előtte. És miközben a tej- és az étcsoki is drágult az elmúlt években, a nugát ára tavaly jelentősen csökkent.

 

A csokoládé alapanyagok fogyasztói ára a legutóbbi években (Forint/kilogramm)

Termék

2010.

március-

április

2011.

március-

április

2012.

március-

április

Tejcsokoládé

4133

4179

4366

Étcsokoládé

2064

2274

2435

Nugát

1903

1998

1672


A csokinyúl és csokitojás a legnépszerűbbek

Az édességre elköltött pénz 41 százalékát költöttük tavaly csokinyúlra, ami két százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor a csokitojás aránya 39 százalékról 38-ra csökkent. Harmadik a népszerűségi versenyben az ajándékot is tartalmazó édességcsomag, csaknem minden tizedik eladott termék ilyen volt. Az egyéb csokoládéfigurák, azaz kacsa, bárány és csibe aránya ugyanúgy 7 százalék, mint a korábbi években.

Csokoládéból készült húsvéti édességek piaci részesedése százalékban.

Termék

2010.

március-

április

2011.

március-

április

2012.

március-

április

Nyúl

40

39

41

Tojás

38

39

38

Egyéb

7

7

7

Hagyományos csomag

7

6

5

Édesség csomag ajándékkal

8

9

9


Mindinkább a magasabb minőségű tejcsokoládéból készült figurákat vettük az elmúlt években - derül ki a piackutató felméréséből. A húsvéti édességekre kiadott pénzünk 80 százalékát költöttük tejcsokoládéra tavaly, ami 2 százalékponttal haladja meg a tavalyelőtti arányt. Ugyanakkor a nugátból kevesebbet vettünk.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szereti a csokit? A radikális változás is benne van a pakliban
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 19. 15:01
A kakaó ára annak rendje és módja szerint elszállt az utóbbi időszakban, amit előbb-utóbb a csokoládéké is követni fog, hacsak ki nem találnak valamilyen trükköt a csokigyártók ennek elkerülésére.
Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG