<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ha azt hiszed, hogy csak kemény agytornával és emlékezetfokozó tablettákkal tudod karbantartani a memóriádat, van egy jó hírünk: elég, ha naponta rászánsz pár percet, és máris elmondhatod magadról, hogy karbantartod az emlékezőtehetségedet. Adunk négy tanácsot, hogy pengeéles maradjon a memóriád.

Lehet, hogy az internet és az okoseszközök mindent behálózó világában másodpercek alatt lelhetjük fel a számunkra szükséges tudást, de valljuk be, mindenki szeretne azért minél több információt elraktározni az agyában, aztán pedig könnyen előhívni ezeket. A memóriánk jobb teljesítményének okait rengetegen kutatják most is, a Bloomberg pedig ezek alapján gyűjtött össze négy olyan tevékenységet, amelyek pozitív hatással lehetnek az emlékezésre.

Nem baj, ha telerajzolod a füzeted

Ha annak idején te is firkáltál a matekfüzeted szélére, közelebb voltál a megoldáshoz, mint gondolnád: a Waterloo-i Egyetem kutatói ugyanis elvégeztek egy kísérletet: a résztvevőknek minél több szót kellett egy listáról megjegyezniük úgy, hogy vagy leírják, vagy lerajzolják azokat. Azok, akik a rajz mellett maradtak, kétszer annyi szóra emlékeztek, mint azok, akik leírták azokat.

Jeff Wammes, a tanulmány egyik szerzője szerint ilyenkor az agy több területe dolgozik össze, nagyobb hálózatot használ, így egy kifejezésre jobban tudunk emlékezni. Ahhoz, hogy lerajzoljunk valamit, szükség van arra, hogy lássuk a kifejezést, alkossunk egy képet róla az agyunkban, képzeljük el a részleteket, aztán ezt a mentális képest rajzoljuk le egy papírra.

Ami számodra is hasznos lehet, ha nem vagy egy nagy rajzos: a trükk itt az az idegtudomány szakértője szerint, hogy egyszerre több akció történik az információ rögzítéséhez. Megállapították például azt is, hogy a bizonyos mozgásokkal összekötött tanulás is ugyanilyen hatással van az emlékezetre.

Elő a jógamatraccal!

Egy friss kutatás szerint - amely a Journal of Alzheimer's Disease-ben jelent meg - a jóga, azon kívül, hogy egyébként is jobb közérzetet okoz, a memóriánkra is kifejezetten jó hatással van. A kutatásban 25-en vettek rész, mindannyian 55 év felettiek. Két csapatra osztották őket, az egyik csapatnak hetente kellett egy órát jógáznia, amely meditációt, mozgást, mantrázást, légzésgyakorlatokat tartalmazott, a másik csapatnak pedig hagyományos memóriafejlesztő gyakorlatokat kellett csinálniuk. Mindkét csapat 20-20 perces otthoni gyakorlatot is kapott minden nap.

Az eredmény alapján mindkét csapat fejlesztette az emlékezőtehetségét, de a jógások a vizuális memóriájukat (hol hagyták például a kulcsot) jobban, ráadásul kevésbé voltak hajlamosak depresszióra és szorongásra.

Helena Lavretsky pszichiátriai professzor szerint - aki maga is részt vett a kutatás publikálásában - a jóga mozgásfolyamata edzi az agy azon régióit, amelyek a kognitív folyamatokért felelősek.

Mezítláb szoktál futni?

Ki gondolta volna, hogy azzal is segítesz magadon, ha ledobod a cipőd és a zoknid? Az Észak-Floridai Egyetem kutatása szerint pedig a motorikus emlékezet fejlesztésében nagyon jól jöhet. 72 embert elküldtek futni. Az egyik felén volt cipő, a másikon nem volt. Néhányuk feladat az volt, hogy találják el a futópályán elhelyezett apró célpontokat a talpukkal.

A kutatók arra jutottak, hogy azok, akik mezítláb voltak és célpontot kellett eltalálniuk, 16 százalékkal jobb eredményt értek el a többieknél, ami azt jelent, hogy koordináltabb és pontosabb volt a mozgásuk, ami a szakértők szerint a magasabb vérnyomás és fokozott koncentráció miatt volt.

"Rengeteg ember azért fut, hogy kikapcsolja kicsit az agyát, pedig ez nem feltétlenül jó a memóriának. Ha mezítláb futunk, akkor önkéntelenül is koncentrálunk, hiszen nem akarunk megsérülni. Olyan ez, mint egy mini-agytorna" - mondja Tracy Packiam Alloway, az egyetem kutatója.

Akkor most mindenkinek mezítláb kellene futnia? Korántsem, a kutatás viszont jó kiindulópont ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan kell a testedzéseket úgy alakítani, hogy azok a memóriára is jó hatással legyenek.

Menj el vidékre

Azok, akik a szabadban, parkban, természetben járnak, a kognitív képességeik széles skáláját használják jobban mint azok, akik bezárkóztak a városba - áll egy 2008-as tanulmányban. A kutatók végül arra jutottak ezzel kapcsolatban, hogy a városi környezet folyamatos figyelmet igényel az agytól (például a közlekedés és a munka miatt), így nincs ideje pihenni. Meglepő eredmény volt viszont, hogy már az is elég az agyunk pihentetéséhez, ha valaki természetképeket nézeget. Szóval, ha nincs más lehetőségünk, lapozgassunk fotóalbumokat a lakásunkban.

Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vásárló Gyereknek lenni jó!
PR | 2023. május 31. 15:28
A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon ugrálni?
Vásárló „Ősi” amerikai kaja lenne a hamburger? Ugyan, a kínaiak már kétezer éve eszik
Molnár Csaba | 2023. május 28. 18:21
McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Five Guys – a világ legnagyobb hamburgerező étteremláncai mind amerikaiak, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Amerika – sok minden más mellett – a basic street food, a hamburger szülőhazája. Pedig nem, nagyon nem. Amellett, hogy a 19. században a nagy kivándorlási hullám előtt Európában már létezett a hamburger (bővebben a keretes írásban), a kínaiak több mint kétezer éve készítik és eszik a zsemlekenyérbe töltött raguszerű húst.
Vásárló Top 10 női parfüm 2023 - szezonnyitó illatok
Márkázott tartalom | 2023. május 25. 11:43
Az illat - a megjelenés szerves része. Egyes illatok erős mágneses térként vonzanak, mások fordítva eltávolodásra késztetnek. Az aroma sokat elárul az emberről, egyfajta névjegykártya. Ezért olyan fontos megtalálni a megfelelő parfümöt. A trendekről, a kiválasztási szabályokról és a 2023-as 10 legjobb női parfümről beszélgetünk.
Vásárló Ez a világ 10 legkülönlegesebb és legdrágább luxusórája
Kollár Dóra | 2023. május 20. 18:36
A luxusórák az egyik legfontosabb státuszszimbólumnak számítanak, azonban ezek közt is akadnak elképesztő különlegességek. 
Vásárló Sokat drágult a hús vagy a zöldség? Nézze meg az angoloknál, na, ott kilőttek az árak!
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:56
A brit szupermarketekben árusított húsok és zöldségek ára csaknem megduplázódott a tavalyi év azonos időszakához képest.
Vásárló Újabb széleskörű árcsökkentés a Tesconál
Molnár Csaba | 2023. május 17. 09:02
A Tesco további árcsökkentéseket jelentett be 30 saját márkás tészta- és étolajtermékre brit hálózatában.
Vásárló Megdőlt egy furcsa rekord Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 19:54
Sosem jártak még átlagosan ennyire öreg autókkal az amerikaiak.
Vásárló Minőségi szerszámkészlettel a minőségi munkáért
Márkázott tartalom | 2023. május 11. 08:54
Függetlenül attól, hogy hivatásos szakemberek vagy otthoni ezermesterek vagyunk, a minőségi eszközökre minden esetben szükség van. Nemcsak azért, mert így sokkal profibbnak tűnünk a külső szemlélők számára, hanem mert az egész munkafolyamat sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz. Szerencsére ma már több megoldás közül is válogathatunk.
Vásárló Nagy bejelentést tett a Tesco: ez most tényleg sokaknak örömhír
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 13:57
Nem várta meg a Tesco a kormányzati intézkedéseket, tovább csökkenti az általános árszintjét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG