4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha azt hiszed, hogy csak kemény agytornával és emlékezetfokozó tablettákkal tudod karbantartani a memóriádat, van egy jó hírünk: elég, ha naponta rászánsz pár percet, és máris elmondhatod magadról, hogy karbantartod az emlékezőtehetségedet. Adunk négy tanácsot, hogy pengeéles maradjon a memóriád.

Lehet, hogy az internet és az okoseszközök mindent behálózó világában másodpercek alatt lelhetjük fel a számunkra szükséges tudást, de valljuk be, mindenki szeretne azért minél több információt elraktározni az agyában, aztán pedig könnyen előhívni ezeket. A memóriánk jobb teljesítményének okait rengetegen kutatják most is, a Bloomberg pedig ezek alapján gyűjtött össze négy olyan tevékenységet, amelyek pozitív hatással lehetnek az emlékezésre.

Nem baj, ha telerajzolod a füzeted

Ha annak idején te is firkáltál a matekfüzeted szélére, közelebb voltál a megoldáshoz, mint gondolnád: a Waterloo-i Egyetem kutatói ugyanis elvégeztek egy kísérletet: a résztvevőknek minél több szót kellett egy listáról megjegyezniük úgy, hogy vagy leírják, vagy lerajzolják azokat. Azok, akik a rajz mellett maradtak, kétszer annyi szóra emlékeztek, mint azok, akik leírták azokat.

Jeff Wammes, a tanulmány egyik szerzője szerint ilyenkor az agy több területe dolgozik össze, nagyobb hálózatot használ, így egy kifejezésre jobban tudunk emlékezni. Ahhoz, hogy lerajzoljunk valamit, szükség van arra, hogy lássuk a kifejezést, alkossunk egy képet róla az agyunkban, képzeljük el a részleteket, aztán ezt a mentális képest rajzoljuk le egy papírra.

Ami számodra is hasznos lehet, ha nem vagy egy nagy rajzos: a trükk itt az az idegtudomány szakértője szerint, hogy egyszerre több akció történik az információ rögzítéséhez. Megállapították például azt is, hogy a bizonyos mozgásokkal összekötött tanulás is ugyanilyen hatással van az emlékezetre.

Elő a jógamatraccal!

Egy friss kutatás szerint - amely a Journal of Alzheimer's Disease-ben jelent meg - a jóga, azon kívül, hogy egyébként is jobb közérzetet okoz, a memóriánkra is kifejezetten jó hatással van. A kutatásban 25-en vettek rész, mindannyian 55 év felettiek. Két csapatra osztották őket, az egyik csapatnak hetente kellett egy órát jógáznia, amely meditációt, mozgást, mantrázást, légzésgyakorlatokat tartalmazott, a másik csapatnak pedig hagyományos memóriafejlesztő gyakorlatokat kellett csinálniuk. Mindkét csapat 20-20 perces otthoni gyakorlatot is kapott minden nap.

Az eredmény alapján mindkét csapat fejlesztette az emlékezőtehetségét, de a jógások a vizuális memóriájukat (hol hagyták például a kulcsot) jobban, ráadásul kevésbé voltak hajlamosak depresszióra és szorongásra.

Helena Lavretsky pszichiátriai professzor szerint - aki maga is részt vett a kutatás publikálásában - a jóga mozgásfolyamata edzi az agy azon régióit, amelyek a kognitív folyamatokért felelősek.

Mezítláb szoktál futni?

Ki gondolta volna, hogy azzal is segítesz magadon, ha ledobod a cipőd és a zoknid? Az Észak-Floridai Egyetem kutatása szerint pedig a motorikus emlékezet fejlesztésében nagyon jól jöhet. 72 embert elküldtek futni. Az egyik felén volt cipő, a másikon nem volt. Néhányuk feladat az volt, hogy találják el a futópályán elhelyezett apró célpontokat a talpukkal.

A kutatók arra jutottak, hogy azok, akik mezítláb voltak és célpontot kellett eltalálniuk, 16 százalékkal jobb eredményt értek el a többieknél, ami azt jelent, hogy koordináltabb és pontosabb volt a mozgásuk, ami a szakértők szerint a magasabb vérnyomás és fokozott koncentráció miatt volt.

"Rengeteg ember azért fut, hogy kikapcsolja kicsit az agyát, pedig ez nem feltétlenül jó a memóriának. Ha mezítláb futunk, akkor önkéntelenül is koncentrálunk, hiszen nem akarunk megsérülni. Olyan ez, mint egy mini-agytorna" - mondja Tracy Packiam Alloway, az egyetem kutatója.

Akkor most mindenkinek mezítláb kellene futnia? Korántsem, a kutatás viszont jó kiindulópont ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan kell a testedzéseket úgy alakítani, hogy azok a memóriára is jó hatással legyenek.

Menj el vidékre

Azok, akik a szabadban, parkban, természetben járnak, a kognitív képességeik széles skáláját használják jobban mint azok, akik bezárkóztak a városba - áll egy 2008-as tanulmányban. A kutatók végül arra jutottak ezzel kapcsolatban, hogy a városi környezet folyamatos figyelmet igényel az agytól (például a közlekedés és a munka miatt), így nincs ideje pihenni. Meglepő eredmény volt viszont, hogy már az is elég az agyunk pihentetéséhez, ha valaki természetképeket nézeget. Szóval, ha nincs más lehetőségünk, lapozgassunk fotóalbumokat a lakásunkban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG