TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Valljuk be, a legtöbb felnőtt azért egy-két hetente elugrik egy kocsmába, és ez a gazdaságon is meglátszik. 2012-ben az Egyesült Államokban a bár, kocsma és szórakozóhelyek több mint 23,4 milliárd dolláros bevételt húztak be, és ebben nincs benne a boltokban beszerzett hatos sörcsomag sem. Mi magyarok is rengeteget iszunk, ráadásul fel sem ismerjük a problémát. Utánaszámoltunk.

Bár ez nyilvánvalóan jót tesz az iparágnak, a fogyasztók megtakarításainak már kevésbé praktikus. Attól függően, hogy mennyire vagy nagyivó, megdöbbentően sokat költhetsz alkoholra, még ha egyszerre nem is tűnik olyan soknak.

Ha megiszol egy sört vagy egy pohár bort naponta, azzal már benne vagy a legtöbbet alkoholizáló harminc százalékban, ha napi kettőt akkor pedig a legtöbbet ivó húsz százalékban.

De ami igazán durva az az, hogy az amerikaiak 10 százaléka hetente átlagosan 18 üveg bort és 12 sört iszik meg. Azt, hogy ez milyen káros mondanunk sem kell, de az, hogy mennyire drága is, tényleg meglepetést okozhat.

De mennyi az annyi a borozóknál?

Itthon aki nagyon sokat iszik, hacsak nem milliomos, valószínűleg nem egy kocsmában teszi ezt. Az olcsóbb borokhoz már 300-400 forintért is hozzájuthatunk a boltokban, a felsőpolcos borok pedig 1200 forint körül kezdődnek.

Arról, hogy mekkora problémát jelent itthon a túlzott alkoholfogyasztás, még korábban Varga Mónika addiktológussal beszélgettünk a Privátbankáron. >>>

Tehát az, aki csak a napi berúgásra megy, megúszhatja 3000 forintból hetente, viszont az igényesebb nagyivók 9-10 ezer forintot is kifizetnek hetente. Ez így elsőre nem is tűnik olyan soknak, viszont havi szinten ez már 12-40 ezer forint, éves szinten pedig 144 000-500 000 forint közt mozog. Ebből például egy középkategóriás használt autó is kijön.

Az előbbi már egy elég extrém eset, de mi a helyzet azokkal, akik naponta isznak meg egy pohárral. Feltételezve, hogy nem csak a berúgás miatt isznak, kifizetnek 1200-1500 forintot is egy felsőpolcos borért. Ha egy üveg öt pohár borra elég, akkor egy hónapban hat üveg bort fogyasztanak el, ami havonta 9 ezer forint, évente pedig 72 000. Azért ez sem kevés.

Na és a sör?

Egy doboz félliteres sör ára háromszáz forint körül mozog, aki naponta megiszik kettőt, az hetente 3600 forintot, havonta körülbelül 15 ezret, évente pedig 180 ezer forintot költ el. Ebből egy jobb számítógépet, vagy akár egy amerikai repjegyet is vehetünk.

Éljen a (méregdrága) szórakozás?

Persze sörözni jellemzően kocsmákban szoktunk inkább, egy jó csapolt sör korsója 550 forint körül mozog, egy aktív szociális életet élő magyar fiatal hetente két-háromszor ugrik el sörözni a barátaival, ha itt megiszik négy sört, az heti nyolc sör, azaz 4400 forint, ez havonta majdnem 18 ezer, évente pedig több mint 210 ezer forint. Ennek hallatára még a teszthez megkérdezett egyetemista kollégánk is elszégyellte magát, mondván, hogy tudná másra költeni ezt a pénzt.

Ha pedig keményebbre sikerül a buli, és a heti két alkalomból a sörök mellé még megiszunk három felest is, az a belvárosi szórakozóhelyeken körülbelül plusz 2500 forint kiadást jelent átlagosan, azaz az előbb kiszámolt összeg hirtelen 331 ezer forintra ugrik. Ennyiből már egy hetet lehet nyaralni bármelyik dél-európai országban úgy, hogy nem mondunk nemet a luxusra.

Nem tudjuk, hogy olvasóink hogy vannak vele, de mi nagyon sok olyan embert ismerünk, akik megéheznek a kocsmákban. Erre az élelmesebb szórakozóhelyek elég komoly iparágat húztak fel, és simán elkérnek egy ezrest az alapételekért. Csak ha azzal számolunk, hogy heti egyszeri esti kiruccanáskor eszünk egy gyrost, már évente 48 ezret elköltünk így.

Félreértés ne essék, senkit sem akarunk leszoktatni az alkoholfogyasztásról, de ha sokszor akadnak apróbb pénzügyi gondjaink, ez tipikus egy olyan terület, ahol nagyon komoly pénzeket lehet megspórolni.

A Time egyébként ahhoz is adott néhány tippet, hogy hogyan is kell spórolni az alkoholon:

1. Hagyd otthon a bankkártyád!

Messze a legegyszerűbb megoldás arra, hogy ne költsünk el túl sokat az, hogyha csak készpénzt viszünk magunkkal. Ha például ötezer forinttal indulunk el éjszaka egy belvárosi romkocsmába, biztosan nem fogunk vállalhatatlanul sokat inni, és ráadásul enni is marad pénz.

2. Happy Hour és a kedvezmények

Egyre több helyen divat este hat körül italakciózni, sokszor adnak kettőt az egy áráért, vagy bizonyos italokat fél áron. Nem muszáj éjszaka szórakozni, ráadásul így korábban is hazakerülünk.

3. Egyél otthon, mielőtt elindulsz!

Üres gyomorra inni nem játék, nagyon csúnya rosszullétekhez vezethet. Ráadásul, ahogy azt korábban is írtuk, az étel jellemzően túl van árazva a szórakozóhelyeken, és valószínűleg az otthoni étel finomabb is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Koronavírus: idén kétséges, hogy lesz-e roham a plázákban
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. december 2. 14:04
A koronavírus-járvánnyal megváltozott az emberek hétköznapi rutinja és ez minden bizonnyal hat a karácsonyi vásárlásokra is. Habár az üzletek a mostani szabályozás szerint este hétig nyitva vannak, idén az ünnepi bevásárlásokban minden eddiginél hangsúlyosabb lesz az online kereskedelem.
Vásárló Nem szabad halogatni a kazáncserét!
Natív tartalom | 2020. december 2. 10:04
Ha egy háztartási gépünk elromlik, megjavíttatjuk vagy lecseréljük egy újra – egy kazán esetében azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A legfontosabb talán az, hogy nem szabad megvárni, amíg menthetetlenné válik a berendezés, hiszen családunk egészsége is múlhat azon, hogy megfelelő fűtést biztosítsuk a téli hónapokban.
Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
hírlevél