4p
Valljuk be, a legtöbb felnőtt azért egy-két hetente elugrik egy kocsmába, és ez a gazdaságon is meglátszik. 2012-ben az Egyesült Államokban a bár, kocsma és szórakozóhelyek több mint 23,4 milliárd dolláros bevételt húztak be, és ebben nincs benne a boltokban beszerzett hatos sörcsomag sem. Mi magyarok is rengeteget iszunk, ráadásul fel sem ismerjük a problémát. Utánaszámoltunk.

Bár ez nyilvánvalóan jót tesz az iparágnak, a fogyasztók megtakarításainak már kevésbé praktikus. Attól függően, hogy mennyire vagy nagyivó, megdöbbentően sokat költhetsz alkoholra, még ha egyszerre nem is tűnik olyan soknak.

Ha megiszol egy sört vagy egy pohár bort naponta, azzal már benne vagy a legtöbbet alkoholizáló harminc százalékban, ha napi kettőt akkor pedig a legtöbbet ivó húsz százalékban.

De ami igazán durva az az, hogy az amerikaiak 10 százaléka hetente átlagosan 18 üveg bort és 12 sört iszik meg. Azt, hogy ez milyen káros mondanunk sem kell, de az, hogy mennyire drága is, tényleg meglepetést okozhat.

De mennyi az annyi a borozóknál?

Itthon aki nagyon sokat iszik, hacsak nem milliomos, valószínűleg nem egy kocsmában teszi ezt. Az olcsóbb borokhoz már 300-400 forintért is hozzájuthatunk a boltokban, a felsőpolcos borok pedig 1200 forint körül kezdődnek.

Arról, hogy mekkora problémát jelent itthon a túlzott alkoholfogyasztás, még korábban Varga Mónika addiktológussal beszélgettünk a Privátbankáron. >>>

Tehát az, aki csak a napi berúgásra megy, megúszhatja 3000 forintból hetente, viszont az igényesebb nagyivók 9-10 ezer forintot is kifizetnek hetente. Ez így elsőre nem is tűnik olyan soknak, viszont havi szinten ez már 12-40 ezer forint, éves szinten pedig 144 000-500 000 forint közt mozog. Ebből például egy középkategóriás használt autó is kijön.

Az előbbi már egy elég extrém eset, de mi a helyzet azokkal, akik naponta isznak meg egy pohárral. Feltételezve, hogy nem csak a berúgás miatt isznak, kifizetnek 1200-1500 forintot is egy felsőpolcos borért. Ha egy üveg öt pohár borra elég, akkor egy hónapban hat üveg bort fogyasztanak el, ami havonta 9 ezer forint, évente pedig 72 000. Azért ez sem kevés.

Na és a sör?

Egy doboz félliteres sör ára háromszáz forint körül mozog, aki naponta megiszik kettőt, az hetente 3600 forintot, havonta körülbelül 15 ezret, évente pedig 180 ezer forintot költ el. Ebből egy jobb számítógépet, vagy akár egy amerikai repjegyet is vehetünk.

Éljen a (méregdrága) szórakozás?

Persze sörözni jellemzően kocsmákban szoktunk inkább, egy jó csapolt sör korsója 550 forint körül mozog, egy aktív szociális életet élő magyar fiatal hetente két-háromszor ugrik el sörözni a barátaival, ha itt megiszik négy sört, az heti nyolc sör, azaz 4400 forint, ez havonta majdnem 18 ezer, évente pedig több mint 210 ezer forint. Ennek hallatára még a teszthez megkérdezett egyetemista kollégánk is elszégyellte magát, mondván, hogy tudná másra költeni ezt a pénzt.

Ha pedig keményebbre sikerül a buli, és a heti két alkalomból a sörök mellé még megiszunk három felest is, az a belvárosi szórakozóhelyeken körülbelül plusz 2500 forint kiadást jelent átlagosan, azaz az előbb kiszámolt összeg hirtelen 331 ezer forintra ugrik. Ennyiből már egy hetet lehet nyaralni bármelyik dél-európai országban úgy, hogy nem mondunk nemet a luxusra.

Nem tudjuk, hogy olvasóink hogy vannak vele, de mi nagyon sok olyan embert ismerünk, akik megéheznek a kocsmákban. Erre az élelmesebb szórakozóhelyek elég komoly iparágat húztak fel, és simán elkérnek egy ezrest az alapételekért. Csak ha azzal számolunk, hogy heti egyszeri esti kiruccanáskor eszünk egy gyrost, már évente 48 ezret elköltünk így.

Félreértés ne essék, senkit sem akarunk leszoktatni az alkoholfogyasztásról, de ha sokszor akadnak apróbb pénzügyi gondjaink, ez tipikus egy olyan terület, ahol nagyon komoly pénzeket lehet megspórolni.

A Time egyébként ahhoz is adott néhány tippet, hogy hogyan is kell spórolni az alkoholon:

1. Hagyd otthon a bankkártyád!

Messze a legegyszerűbb megoldás arra, hogy ne költsünk el túl sokat az, hogyha csak készpénzt viszünk magunkkal. Ha például ötezer forinttal indulunk el éjszaka egy belvárosi romkocsmába, biztosan nem fogunk vállalhatatlanul sokat inni, és ráadásul enni is marad pénz.

2. Happy Hour és a kedvezmények

Egyre több helyen divat este hat körül italakciózni, sokszor adnak kettőt az egy áráért, vagy bizonyos italokat fél áron. Nem muszáj éjszaka szórakozni, ráadásul így korábban is hazakerülünk.

3. Egyél otthon, mielőtt elindulsz!

Üres gyomorra inni nem játék, nagyon csúnya rosszullétekhez vezethet. Ráadásul, ahogy azt korábban is írtuk, az étel jellemzően túl van árazva a szórakozóhelyeken, és valószínűleg az otthoni étel finomabb is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG